Newsroom

Newsroom

Δύσκολα Χριστούγεννα για 45.000 πολίτες στη Κύπρο

Τα Χριστούγεννα του 2013, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των προηγούμενων χρόνων. Οι κεντρικοί δρόμοι των…

larnaka

Τα Χριστούγεννα του 2013, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των προηγούμενων χρόνων. Οι κεντρικοί δρόμοι των πόλεων έχουν γεμίσει φωτεινά χρώματα, λαμπάκια και στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στις πλατείες γίνονται, σχεδόν καθημερινά, εκδηλώσεις και παζαράκια με στόχο τη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας και την ενθάρρυνση των αγορών. Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να εξαλείψουν, ούτε να αποκρύψουν τη φτώχια και μιζέρια που έχει χτυπήσει την πόρτα σε πολλές κυπριακές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στη Κύπρο, επιβεβαιώνεται από τις θλιβερές εικόνες στα κοινωνικά παντοπωλεία, στα γραφεία ανεργίας, αλλά και από τα στοιχεία που διατηρούν Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και φιλανθρωπικές οργανώσεις, φορείς που εδώ και μήνες συντονίζουν τις προσπάθειές τους για στήριξη πολιτών σε ανάγκη. Παρέχουν, μεταξύ άλλων, τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και παιχνίδια σε παιδιά που ο χτυπημένος από την κρίση Αϊ-Βασίλης αδυνατεί να τους φέρει ένα αρκουδάκι, ένα αυτοκινητάκι, μια κούκλα, όπως τους είχε συνηθίσει άλλες χρονιές.

Χιλιάδες οι άποροι
Μιλώντας στη «Σημερινή», ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οικογένειες που εξαρτώνται από τη κοινωνική βοήθεια έχουν φθάσει τις 13 χιλιάδες, κάτι που αντιστοιχεί σε 45.000 άτομα, αριθμός πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κύπρου. Σημείωσε, δε, ότι ο αριθμός των απόρων οικογενειών δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί από τον Νοέμβριο, κάτι που δεν συνέβη την περίοδο Ιουλίου – Νοεμβρίου, οπόταν ο αριθμός των απόρων οικογενειών αυξήθηκαν κατά 1000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, έχουν ανάγκη από στήριξη και συνάνθρωποι που άλλοτε προέρχονταν από την ανώτερη κοινωνική τάξη, πτυχιούχοι, μεταπτυχιούχοι, πρώην υψηλά αμειβόμενοι. Πρόκειται για άτομα που τα παρέσυρε το κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων δύο ετών. «Ο κύριος όγκος των απόρων πολιτών σήμερα φαίνεται να αφορά τις ηλικίες 30 – 45 ετών», επισήμανε ο κ. Γιαννάκη.

Βοηθήθηκαν όσοι αποτάθηκαν
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού διαβεβαίωσε ότι όσες οικογένειες αποτάθηκαν στην Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν βοηθηθεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παροχή τροφίμων. «Δίνονται κυρίως ζυμαρικά, ρύζι, λάδι, κονσέρβες, κρέας (συνήθως με κουπόνια), γλυκά, μελομακάρονα κ.ά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να νιώσουν ότι στερούνται βασικών αγαθών. Πρέπει όλοι μας συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Όχι μόνο τώρα που είναι γιορτές, αλλά όλο τον χρόνο, γιατί αυτές οι οικογένειες χρειάζονται συνεχή στήριξη», εξήγησε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι πολλές άπορες οικογένειες έρχονται και βοηθούν στη φύλαξη και παράδοση των τροφίμων και άλλων αγαθών.

Παιχνίδια σε 10.000 παιδιά
Σε ό,τι αφορά τις εκστρατείες συλλογής μεταχειρισμένων ή καινούργιων παιχνιδιών, για να δοθούν σε 10.000 άπορα παιδιά, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση και διαρκής. Σημείωσε ότι το Γραφείο του Επιτρόπου παρέλαβε σημαντικές ποσότητες καινούργιων παιχνιδιών από εταιρεία παιχνιδιών, τα οποία θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτόν. «Έχουμε μαζέψει αρκουδάκια, κούκλες, αυτοκινητάκια, παζλ, λέγκο, μπάλες και άλλα πολλά παιχνίδια. Πιστεύω ότι η ψυχολογική στήριξη των παιδιών είναι εξίσου σημαντική. Δεν θέλουμε κανένα παιδί να νιώσει μειονεκτικά έναντι των άλλων την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα παιχνίδια που συγκεντρώσαμε θα προσφέρουν χαμόγελο σε 10.000 παιδιά περίπου», ανέφερε.

Συνεχής η προσφορά
Για την προσφορά του κοινού, ο Επίτροπος Εθελοντισμού τόνισε πως αυτή είναι συνεχής και ακατάπαυστη. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει ο τόπος μας, υπέδειξε, η ανθρωπιά και το φιλότιμο αντέχουν ακόμα και είναι αυτό που μας δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε παρακάτω. «Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους όσοι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ενισχύουν το πολυδιάστατο έργο των διάφορων οργανισμών (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και εθελοντικές οργανώσεις), προσφέροντας ακόμη και από το υστέρημά τους και συμβάλλοντας στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για στήριξη, ηθική και υλική, των άπορων συμπολιτών μας», είπε. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού προέτρεψε όλους όσοι μπορούν να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας να το κάνουν χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά τους, επισημαίνοντας ότι οι Κύπριοι διαθέτουν αρετές και αξίες, και το έχουν δείξει πολλές φορές.
ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ
http://www.sigmalive.com/

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ