Newsroom

Newsroom

59 δισεκατομμύρια η παραοικονομία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με μελέτη της Visa, η παραοικονομία στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στα 59 δισ ευρώ. Το ποσοστό αυτό,…

xrimata

Σύμφωνα με μελέτη της Visa, η παραοικονομία στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στα 59 δισ ευρώ. Το ποσοστό αυτό, που αντιπροσωπεύει το 25% της επίσημης οικονομικής δραστηριότητας, είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη και από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, καθώς μόνον ορισμένες από τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα.
Στην Ελλάδα τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα εντοπίζονται κυρίως στους κλάδους των κατασκευών, των επισκευών, των υπηρεσιών που προσφέρονται στο σπίτι και των γεωργικών εργασιών. Βασικούς παράγοντες που οδηγούν στη μεγέθυνση της παραοικονομίας αποτελούν το περίπλοκο ελληνικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην εκκαθάριση υποθέσεων, η νοοτροπία και η πληθώρα νόμων σε τομείς της βιομηχανίας.
0 κ. Ν. Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του γραφείου της Visa Εurope στην Ελλάδα, διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα μαζικό φαινόμενο, καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 20% του ΑΕΠ,  υπάρχουν όμως σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Επίσης, όπως τονίζει, στη χώρα μας 2,5 εκατομμύρια υποθέσεις φοροδιαφυγής βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες αποδέχονται συγκεκριμένες μορφές διαφθοράς, όπως για παράδειγμα τις εξυπηρετήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών.
Η Visa θεωρεί ότι η χώρα μας συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές στην προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κα θώς υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με λιγότερες από 20 ηλεκτρονικές συναλλαγές τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό τερματικών αποδοχής καρτών στην Ευρώπη ανά 1.000 κατοίκους, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις, τόσο στις κατά κεφαλήν ηλεκτρονικές πληρωμές όσο και στις πληρωμές μέσω καρτών. Σύμφωνα με τη Visa, η αύξηση της χρήσης των καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει τη διεύρυνση των σημείων αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών σε ολόκληρη τη χώρα, την αναβάθμιση των τερματικών για αποδοχή πληρωμών μέσω νέων τεχνολογιών, την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε όσους κάνουν χρήση των καρτών πάνω από ένα ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος ή των εταιρικών εξόδων, τη μείωση του ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών και την υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας για την καταγραφή των συναλλαγών.
Η Visa εκτιμά ότι το μέγεθος της παραοικονομίας μπορεί να συρρικνωθεί κατά 7% ή 4 δισ. ευρώ αν δοθεί έμφαση στους παρακάτω έξι τομείς: Πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών/ συνεργεία, εστιατόρια και μπαρ, ταξί, λεωφορεία, εμπορικές μεταφορές, catering/ καντίνες, καταστήματα λιανικής και καταλύματα. Σύμφωνα με τη Visa, η αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε όποιες προσπάθειες γίνουν.
Όπως επεσήμανε σχετικά, απαιτούνται μέτρα προς την κατεύθυνση της αδήλωτης εργασίας, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών.
πηγή: το Βήμα

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ