Newsroom

Newsroom

Ζουράρις: Και τα ιδιωτικά σχολεία να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα-Τι έχει απαντήσει στο παρελθόν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση των ιδιωτικών σχολείων στην πρόταση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα και τα ιδιωτικά σχολεία . Σε παλαιότερη ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων είχε αναφέρει "Τα ιδιωτικά σχολεία πάντα σε κρίσιμες περιόδους στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τους εθνικούς στόχους, και αν τους ζητηθεί, το ίδιο θα κάνουν και τώρα".

588724431dc52417088b479e

“Τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα” τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο NORTH98, ο υφυπουργός παιδείας Κώστας Ζουράρις.

“Θα προτείνω στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να συμμετάσχουν και τα ιδιωτικά σχολεία στην φιλοξενία των προσφυγόπουλων” είπε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως και τα ιδιωτικά σχολεία μετέρχονται της δημόσιας εκπαίδευσης και άρα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που τώρα φιλοξενούνται σε δημόσια σχολεία. Ο ίδιος είπε πως το σχέδιο του βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους παράγοντες του υπουργείου παιδείας και η συμμετοχή των προσφυγόπουλων στα ιδιωτικά σχολεία θα είναι κάτι που θα εξυψώσουν το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η χρηματοδότηση είπε ακόμη σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι από χρήματα του κράτους και τις επιδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είναι για τους πρόσφυγες. Οσοι μάλιστα απ τους ιδιοκτήτες σχολείων φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα θα μπορούσαν ένα από τα κίνητρα να ήταν και η χαμηλότερη φορολογία.

Να υπενθυμίσουμε ότι με επιστολή του η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) τον Οκτώβριο του 2016 προς τους ιδιόκτητες των ιδιωτικών σχολείων είχε ζητήσει “να ανοίξουν την αγκαλια τους στα προσφυγόπουλα”. Συγκεκριμένα η επιστολή ανέφερε ότι “Η δημόσια εκπαίδευση ανοίγει σταδιακά τις πύλες της για να υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων, ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για την ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνία μας. Θεωρώ πως η ιδιωτική εκπαίδευση, τα σχολεία μας, δεν μπορούν να λείψουν από αυτή την πανστρατιά ανθρωπιάς.

Ζητώ από τον καθένα σας, αναλόγως των δυνατοτήτων κάθε σχολείου, να εγγράψει στο μαθητικό του δυναμικό έστω και ένα, , μικρό αριθμό παιδιών προσφύγων. Γνωρίζω, άλλωστε, ότι ήδη πολλά από τα ιδιωτικά σχολεία εφαρμόζουν εξαιρετικά προγράμματα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και κάποια από αυτά έχουν συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες”.

Η απάντηση από την πλευρά των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων ήταν ότι το αίτημα ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία μπορεί να διατυπωθεί μόνο από τον υπουργό Παιδείας .Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων αναφέρει ”

Άλλωστε, ένα αίτημα ένταξης προσφυγόπουλων στα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να διατυπωθεί μόνο από την επίσημη Πολιτεία και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Παιδείας” και συνεχίζει “Σε περίπτωση λοιπόν που η επίσημη Πολιτεία, παρά την τεράστια οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει από την ΕΕ για το σκοπό αυτό, δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει οργανωτικά και επικοινωνιακά στην εθνική ανάγκη ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ας καλέσει ο Υπουργός Παιδείας δημόσια και ευθαρσώς τα ιδιωτικά σχολεία να συμβάλουν. Να είναι βέβαιος ο κ. Υπουργός ότι τα ιδιωτικά σχολεία, είτε τα θεωρεί πειρατικά είτε όχι, θα έλθουν αρωγοί της Πολιτείας με βάση τις δυνατότητες που έχει το καθένα.

Τα ιδιωτικά σχολεία πάντα σε κρίσιμες περιόδους στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τους εθνικούς στόχους, και αν τους ζητηθεί, το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Θα σταθούν δίπλα στην Πολιτεία, παρά την αδικαιολόγητα εχθρική μεταχείριση που υφίστανται από τους σημερινούς εκπροσώπους της”.