«Ζόραν, Αλέξη, μπράβο» – Τα γερμανικά ΜΜΕ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών    

Η είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούσαν στενά τη διαδικασία όλους τους τελευταίους μήνες.

Screenshot 2 6

Τα περισσότερα μέσα, στις διαδικτυακές σελίδες τους, αναπαράγουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ επισημαίνουν ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την ευρωατλαντική προσέγγιση της χώρας.

Το περιοδικό Focus, από τα πρώτα μέσα που μετέδωσαν την είδηση, επισημαίνει ότι «σε αντάλλαγμα για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας η Αθήνα δεν θέλει πλέον να εμποδίζει την προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «εθνικιστές και στις δύο χώρες διαδήλωναν μέχρι πρόσφατα κατά της συμφωνίας».

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Νοτιοδυτικής Γερμανίας WDR αναφέρει επιγραμματικά την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας και επισημαίνει ότι έτσι διευθετήθηκε η διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία, ενώ το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στις εξελίξεις στην Αθήνα και παραθέτει τα πρώτα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για το πολιτικό θάρρος που επέδειξαν.

«Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων μπορούν τώρα να πάρουν νέα ώθηση και – αυτό ελπίζουν σε όλη την Ευρώπη – με το επίσημο τέλος της διαμάχης για την ονομασία, να καταστεί σταθερότερο ένα σημαντικό τμήμα των Βαλκανίων» αναφέρει το ARD στο ρεπορτάζ του και επισημαίνει την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις διαδηλώσεις και στη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνεται ότι «το 70% των Ελλήνων απορρίπτει τη νέα ονομασία». Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στην ενδοκυβερνητική κρίση, με την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή.

Τη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «Ζόραν, Αλέξη, μπράβο!», χρησιμοποιεί ως τίτλο στο δημοσίευμά της η «Sueddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρεται και στο γεγονός ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών υπερψήφισαν και βουλευτές κομμάτων εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις δύο χώρες κατά της συμφωνίας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Γερμανίας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

«Η διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας κράτησε σχεδόν 30 χρόνια και έριξε την Ελλάδα σε κυβερνητική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η διαμάχη για το όνομα επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ κλείνει με αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη γερμανόφωνη ιστοσελίδα της η Deutsche Welle δημοσιεύει ανάλυση με τίτλο «Η Μακεδονία πάει βόρεια», στην οποία επισημαίνεται ότι «έπειτα από πολιτική διαμάχη δεκαετιών οι δύο βαλκανικές χώρες ελπίζουν τώρα σε καλή γειτονία για το μέλλον». Αναφερόμενος στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρισκόταν στο κέντρο των Σκοπίων, ο αρθρογράφος κάνει λόγο για ένα εγχείρημα το οποίο «βυθίστηκε αισθητικά και οικονομικά». «Αυτό που εδώ και καιρό θεωρείτο μια από τις πλέον παράδοξες και ακατανόητες περιπτώσεις διαμάχης στον κόσμο μπορεί τώρα να γίνει ένα καλό παράδειγμα για μια νέα, προσανατολισμένη στο μέλλον και μετριοπαθή, βαλκανική πολιτική», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται και από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

«Είδα την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia» - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε πως η…

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Κυριτσης Μητσοτακης

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Ένα βίντεο περίπου μισής ώρας που «τσακίζει» όλη την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

ΜΜΑ

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

Η γυναίκα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τη συμπεριφορά που είχε ο αθλητής και τον πλησίασε για…