Newsroom

Newsroom

Ζωή Τηγανούρια στο koutipandoras.gr: "Η μουσική μπορεί να φέρει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς"

Ζωή Τηγανούρια

tiganouria

Η γνωστή σολίστ του ακορντεόν και συνθέτης Ζωή Τηγανούρια, παρουσιάζει την εκδήλωση “Αρώματα του Κόσμου & Βυζαντινά Μύρα”. Σε ένα πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα πολυ-Πολιτισμικό “πάντρεμα”, συνδυάζει Βυζαντινούς Ψαλμούς, Παραδοσιακά από Μ. Ασία, Βαλκάνια, Θράκη, Πόντο, Μακεδονία, Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου, Ethnic ήχους από όλο τον κόσμο, δικές της συνθέσεις, Ástor Piazzola, Mariano Mores, Carlos Gardel, Ángel Villoldo, Matos Rodríguez, Nikolai Rimsky-Korsakov, Goran Bregovic, Karl Jenkins, Μάνο Χατζηδάκι, Μανώλη Χιώτη, Βασίλη Τσιτσάνη, Κώστα Γιαννίδη, Χάρη Λεμονόπουλο…Αυτή η πανδαισία ηχοχρωμάτων, ολοκληρώνεται με αυθεντικούς Παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα -και από την ιδιαίτερη πατρίδα της- τη Θράκη και τη Σαμοθράκη… Με αφορμή αυτή την εκδήλωση, η Ζωή Τηγανούρια μιλάει στο koutipandoras,gr για τη δύναμη της μουσικής, την πηγή έμπνευσής της και τον σκληρό χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

-“Βυζαντινά Μύρα και Αρώματα του Κόσμου”. Τι θα ακούσουμε; 

Σε ένα πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα πολυ-Πολιτισμικό “πάντρεμα”, συνδυάζονται επιτυχημένα με τον μοναδικό τρόπο Βυζαντινοί Ψαλμοί, Παραδοσιακά από Μ. Ασία, Βαλκάνια, Θράκη, Πόντο, Μακεδονία, Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου, Ethnic ήχοι από όλο το Κόσμο, δικές μου συνθέσεις, Ástor Piazzola, Mariano Mores, Carlos Gardel, Ángel Villoldo, Matos Rodríguez, Nikolai Rimsky-Korsakov, Goran Bregovic, Karl Jenkins, Μάνος Χατζηδάκις, Μανώλης Χιώτης, Βασίλης Τσιτσάνης, Κώστας Γιαννίδης, Χάρης Λεμονόπουλος… Αυτή η πανδαισία ηχοχρωμάτων, ολοκληρώνεται με αυθεντικούς Παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα -και από την ιδιαίτερη πατρίδα μου- τη Θράκη και τη Σαμοθράκη. Στη παράσταση αυτή, ενώνονται άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες: Ψάλτες & Ακαδημαϊκοί, σπουδαίοι Ερμηνευτές & Μουσικοί, αξιόλογοι Διδασκάλοι & Μαθητές Ωδείων, εντυπωσιακοί Χορευτές… Όλα συγκλίνουν φυσικά και αβίαστα μέσα από το κοινό καλλιτεχνικό μου πρίσμα.

Στη παράσταση αυτή συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες: Ο αξιόλογος Αχιλλέας Γ. Χαλδαιάκης ο οποίος εκτός από το ότι είναι καθηγητής βυζαντινής μουσικολογίας του καποδιστριακού πανεπιστήμιου , κατέχει τη βυζαντινή μουσική και θεωρητικά αλλά και πρακτικά διαθέτοντας τεράστιο μεγαλείο φωνής και σαν ψάλτης και σαν ερμηνευτής στα παραδοσιακά κομμάτια , 12 καταπληκτικοί ψάλτες οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης υπό την καθοδήγηση του Αχιλλέα Χαλδαιάκη, η  Ελένη Βουδουράκη μια συγκλονιστική Μέτζο σοπράνο της λυρικής σκηνής με καριέρα και στο εξωτερικό , Θάνος Πολύδωρας ένας μαγευτικός τραγουδιστής που συγκινεί και μαγνητίζει με τη μελωδική φωνή του , 30 μουσικοί του Βυζαντινού  Ωδείου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου τους του ταλαντούχου βιολιστή Γιάννη Σκεντέρη, οι Εμπειροτέχνες 5 παραδοσιακοί καταπληκτικοί μουσικοί, η Σχολή Χορού “Χοροακτίς” Κωστάκη-Μαυροειδή με καταπληκτικές χορογραφίες σε  Tango Βαλς και φλαμένγκο  κομμάτια, με τους οποίους συνεργάζομαι πολλά χρόνια και πλέον μας συνδέει μια  άρτια συνεργασία , η ομάδα  Fuerza Aztekita Αmateur με τις υπέροχες  χορογραφίες τους στους παραδοσιακούς ρυθμούς , η νεαρή ταλαντούχα Πελαγία Μυλωνά, το ‘’Zoe’s Quintet” με τους 5 καταπληκτικούς μουσικούς μου και άλλοι. Προλογίζει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Νάνσια  Κωσταρά.  Σκηνοθετική επιμέλεια μας κάνει o Ευθύμης Χατζής μια ευγενική χορηγία του Νew York College, τη παραγωγή Διοργανώνει το Signature Travel & Events. Ασφαλώς δε πρέπει να παραλείψω ότι η παράσταση τελείται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του  ΗΑΤΤΑ και ασφαλώς η καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης ανήκει σε εμένα μιας και πραγματοποιείται ένα καλλιτεχνικό  όραμα που έχω όλα τα χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου ως μουσικό  αφού για μένα η “Η Μουσική είναι Μία, Ενιαία και Αδιαίρετη’’.

– Γιατί πιστεύετε πως η μουσική είναι ενιαία και αδιαίρετη; 

Η μουσική αγγίζει τις αισθήσεις, δημιουργεί συναισθήματα και διαμορφώνει ψυχολογικές κατάστασεις στον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων . Αυτό μπορεί να το κάνουν διαφορετικά είδη μουσικής σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για μένα η καλή μουσική όλων των ειδών, έχει αυτή τη δύναμη και μπορεί να φέρει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς. Όλα τα είδη  μουσικής μπαίνουν κάτω από την κοινή ομπρέλα της τέχνης και του πολιτισμού αρκεί -όπως λέω πάντα- να αναφερόμαστε στην ουσία της και στην αλήθεια της και όχι σε ‘’φτηνές’’ και εμπορευματοποιημένες παραγωγές ή στις  ‘’ακριβές’’ παραγωγές με ‘’fake στοιχεία γκλαμουριάς’’.

– Πως συνδυάζετε διαφορετικά μουσικά είδη στο ρεπερτόριο σας; 

Μέσα από την αγάπη μου για όλα αυτά τα είδη και μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια, με σκληρή δουλειά, πείσμα κόντρα στα εμπόδια και αφοσίωση.

– Πως επιβιώνει η μουσική παράδοση από εποχή σε εποχή; 

Στη παράδοση οι ρίζες είναι βαθιές. Επιβιώνει μέσα από την αλήθεια της. Επίσης κάποιοι καλλιτέχνες τη σέβονται και την εξελίσσουν χωρίς να την γδέρνουν και να την τσαλαπατούν. Επίσης επιβιώνει έξυπνα μέσα από αυτούς τους λίγους  που  την γνωρίζουν στη πράξη και  όχι στη θεωρία   μόνο. Αυτοί  αν έχουν συνδυασμένες  περεταίρω μουσικές γνώσεις  τολμούν να παράγουν σύγχρονη μουσική που θυμίζει την παραδοσιακή, διότι είναι βασισμένη σε  μουσικούς δρόμους παραδοσιακούς και   φιλτραρισμένη μέσα από DNA  ποτισμένο με παραδοσιακά ακούσματα. Προσωπικά την παραδοσιακή μουσική της χώρας μου τη σέβομαι απεριόριστα και όταν ακούω να την ‘’βιάζουν’’ στενοχωριέμαι πολύ.

– Ποια είναι η υποδοχή του κόσμου στις ζωντανές εμφανίσεις σας;

Προσήλωση εντυπωσιασμός, ασφαλώς απορία θαυμασμού -σχεδόν  πάντα- πως γίνετε να είμαι όρθια με τόσο βαρύ όργανο. Το ζεστό χειροκρότημα και η αγάπη τους μου δίνουν μεγάλη δύναμη και χαρά. Χωρίς την παρότρυνση τους δε θα μπορούσα να  συνεχίζω να δημιουργώ.

– Ποια συναισθήματα σας δημιουργεί η μουσική και ποιους μουσικούς αγαπάτε; 

Η μουσική είναι συνδεδεμένη με τα πάντα στη ζωή μου, αφού αυτή καθοδήγησε πολλούς τομείς της ζωής μου… Αρχικά με οδήγησε στην Αθήνα από ένα μακρινό νησί της Ελλάδας, όπου και μεγάλωσα, τη Σαμοθράκη. Έπειτα με βοήθησε να ξεκαθαρίσω τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό, στη συνέχεια έγινε το καταφύγιο μου σε μοναχικές και δύσκολες εποχές. Η δημιουργία και η σύνθεση με ωρίμασαν πολύ σαν καλλιτέχνη. Η  ερμηνεία και η εμπειρία που απέκτησα μες από την προσωπική μου δισκογραφία, τις εκατοντάδες ηχογραφήσεις και συναυλίες, τις συνευρέσεις με πάρα πολύ καλούς μουσικούς, μου έδωσαν αυτοπεποίθηση και ασφάλεια .

Έμαθα να πατάω γερά στη γη και να ξέρω πάντα τι ακριβώς θέλω καλλιτεχνικά τις διαφορετικές εποχές στη ζωή μου… Δε συνηθίζω να αναφέρω ονόματα  διότι εκτός από τους διάσημους θαυμάζω και πολλούς νέους καλλιτέχνες αγνώστους για το ευρύ κοινό που όμως έχουν τα προσόντα να καταπλήξουν. Με  συνθλίβει  στο σκληρό χώρο μας που κάποιοι ταλαντούχοι   ‘’πουλούν’’ για λίγα χρήματα την τέχνη τους διότι δεν ξέρουν πώς να τη διαχειριστούν, ενώ από την άλλη κάποιοι με προσόντα δημοσιοσχεσίτη ‘’αγοράζουν‘’ από τους πρώτους  τη φήμη τους διότι οι ίδιοι δεν έχουν τα προσόντα να δημιουργήσουν. Σε άλλη χώρα αυτό θα σήμαινε ότι ο ένας είναι Καλλιτέχνης και ο άλλος Μάνατζερ. Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει θράσος και χρήματα  ‘’αγοράζει’’ προχωράει όποιος δεν έχει από αυτά τα δυο ’πουλάει’’ και μαραζώνει διότι βλέπει τη τέχνη του σε ξένα χέρια…

– Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;  

Κάθε εποχή της ζωής μου τα κίνητρα είναι διαφορετικά. Σε αυτή τη φάση με εμπνέει πολύ η όμορφη οικογένεια. Ο σύζυγός μου με τον οποίο δουλεύουμε μαζί άρτια και εποικοδομητικά διότι είναι ένας πολύ καλός μουσικός και έχουμε την ίδια αντίληψη για όλα με αγάπη και κατανόηση μεταξύ μας. Αλλά και τα δυο ποδαράκια με ένα μικρό σωματάκι με ένα όμορφο προσωπάκι με μπλε μεγάλα ματάκια που πηγαινοέρχεται στο σπίτι και μου λέει ‘’Μανούλα Σ΄αγαπώ’’. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομορφιά στη Ζωή για να εμπνευστείς έτσι απλά…

– Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σας από τη Σαμοθράκη; 

Η όμορφη οικογένεια μέσα στην οποία μεγάλωσα, οι γονείς μου και ο αδελφός μου και ασφαλώς η αγάπη του πατέρα μου για τη μουσική και οι ατελείωτες ώρες παρέα με το βιολί του… Το όμορφο σπίτι στη Σαμοθράκη,  στο χωριό μου το Λάκκωμα μέσα στο πράσινο, η αγάπη των γονιών μου για εμάς τα παιδιά τους, για τα ζώα τους και το κήπο τους, τις ελιές τους και το ψάρεμα . Απλές αλλά μεγαλειώδεις παρ’ όλα αυτά ομορφιές. Ασφαλώς η υπέροχη Κρεμιώτισσα από τη μια μεριά του νησιού, οι καταρράκτες από την άλλη και φυσικά αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια με το αρμόνιο στους μπάλους.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

 

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους