«Ζεσταίνουν της μηχανές» τους οι Τούρκοι για «θερμό καλοκαίρι»

Ανεβάζει τους τόνους η Άκυρα μετά και τις προκλητικές δηλώσεις των Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ

NewsRoom 24/05/2020 | 14:13

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού της Αττάλειας, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό σε σχέση με την Ελλάδα και προέβλεψε ότι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θα ξαναρχίσουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού.

«Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της επιδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στο ζήτημα του Εβρου, που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τον ισχυρισμό που διατύπωσε μέσω ανακοίνωσής της η Τουρκία, περί «μη αποδοχής τετελεσμένων». Τόνισε δε ότι όταν πληροφορήθηκε για τον φράχτη, η Αγκυρα ζήτησε διευκρινίσεις, καθώς, όπως υποστήριξε «το σημείο που θα κατασκευαζόταν είναι τα χερσαία σύνορά μας».

Οσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα σε «συνεργασία». «Η Αθήνα αντί να συνεργαστεί μαζί μας, επιχείρησε να μας αφήσει έξω και να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Κάναμε τις κινήσεις μας και ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «περιοχή της δικής μας κυριαρχίας». «Το κυριαρχικό μου ζήτημα δεν το συζητώ», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο από την Ελλάδα


Σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από την τουρκική φρεγάτα «Μπάρμπαρος» που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, και η οποία συμμετέχει στην τουρκική ναυτική άσκηση «Ασπίδα της Μεσογείου», υποστήριξε:

«Δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο από την Ελλάδα παρ’ όλες τις πρωτοβουλίες μας για σχέσεις καλής γειτονίας και παρά την υπομονή μας. Πρόκειται για πολύ σοβαρές προκλήσεις, για προβοκάτσια. Δεν είναι καθόλου προς όφελός τους».

Εξάλλου χθες σε μήνυμά του προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής του Μπαϊραμιού, που αρχίζει σήμερα, ο Ακάρ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ενώ από τη μία καταπολεμούμε την επιδημία του κορονοϊού, από την άλλη συνεχίζουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της πατρίδας μας, της Γαλάζιας Πατρίδας μας, των αιθέρων μας, της γαλήνης και της ασφάλειας του έθνους μας.»