Ζεντάγια: Λάμπει η σούπερ σταρ του «Euphoria»

Με την ερμηνεία της στο δεύτερο κύκλο του «Euphoria» η νεαρή σταρ απέσπασε πριν από λίγες μέρες τη Χρυσή Σφαίρα Α γυναικείου ρόλου σε τηλεοπτική δραματική σειρά.

ζενταγια

Η γεννημένη στο Όκλαντ της Καλιφόρνια την 1 Σεπτεμβρίου 1996 αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια είναι η ψυχή της σειράς του HBO “Euphoria”. H Ζεντάγια (το όνομα της στη γλώσσα των Shona της Ζιμπάμπουε είναι «μεγάλη ιστορία» όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της η ηθοποιός αλλά σε σύντομη μετάφραση σημαίνει «να ευχαριστήσω») ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί μοντέλο για τις φίρμες Macy’s, Mervyns και Old Navy. Ήταν χορεύτρια πριν περάσει με επιτυχία την οντισιόν για τον ρόλο της ως Ρόκι Μπλου στη κωμική σειρά «Shake It Up» του Disney Channel το 2010, με την οποία έγινε διάσημη στο νεανικό κοινό.

Το 2013 συμμετείχε ως διαγωνιζόμενη στο τηλεοπτικό σόου χορού «Dancing with the Stars» και την ίδια χρονιά αφού δάνεισε τη φωνή της στην ταινία «Super Buddies» κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ ως τραγουδίστρια, με τίτλο «Replay».

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα της έγινε το 2017 παίζοντας στο πλευρό του Τομ Χόλαντ  στo «Spider-Man: Homecoming». Ως MJ (όχι η επίσημη αγαπημένη του Spider-Man Mέρι Τζέιν αλλά ένα νέο πρόσωπο στην ιστορία ονόματι Μισέλ Τζόουνς) θα εμφανιστεί και στις επόμενες δύο περιπέτειες του ήρωα της Marvel, το «Spider-Man: Far from Home» (2019) και «Spider-man: No Way Home» (2021).

Το 2019 θα είναι η καθοριστική χρονιά που θα την μετατρέψει σε σούπερ σταρ υποδυόμενη την Ρου Μπένετ, μια ομοφυλόφιλη έφηβη χρήστη ναρκωτικών. Για την συγκεκριμένη ερμηνεία απέσπασε το βραβείο Έμμυ Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Σειρά, επικρατώντας των σαφώς πιο διάσημων ανταγωνιστριών της (Ολίβια Κόλμαν, Τζένιφερ Άνιστον, Λόρα Λίνεϊ) και έγινε η νεαρότερη νικήτρια στην ιστορία του θεσμού.

Το «Euphoria» δεν είναι μια σειρά που την βλέπεις απλώς για να ξεδώσεις. Παρά το σκληρό θέμα της – μια έφηβη που παλεύει με τα ναρκωτικά δεν είναι και το πιο ψυχαγωγικό θέμα- δεν γίνεται σχεδόν ποτέ μελό ή διδακτικό. Το αυτοσαρκαστικό χιούμορ, οι ευμετάβλητες σχέσεις των νεαρών μαθητών (μεταξύ τους αλλά και με τους γονείς), το σεξ σε όλες τις παραλλαγές του και η πυξίδα αναζήτησης ταυτότητας – κυρίως σεξουαλικής- μιας σαφώς αποπροσανατολισμένης γενιάς, είναι στοιχεία που μετατρέπουν την τηλεοπτική δημιουργία του Σαμ Λέβινσον σε ένα έπος για την σκοτεινή γοητεία της εφηβείας.

Στον δεύτερο κύκλο (για τον οποίο η Ζεντάγια κέρδισε πριν από λίγες μέρες και την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δραματική σειρά αφήνοντας την Εμα Ντ’ Άρσι, την Ρεϊνίρα του «House of the dragon» με άδεια χέρια) η ειρωνική «Euphoria» φτάνει σε σημεία ύψιστης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το έκτο επεισόδιο – με τίτλο «Stand Still Like the Hummingbird»- όπου το αγρίμι Ρου τρέχει μανιωδώς να ξεφύγει από την μοίρα του είναι ένα κράμα χαοτικής σκρούμπολ κωμωδίας, ηδονιστικού ψυχογραφήματος και αβάσταχτης μοναξιάς. Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα πλέον ειπώθηκαν και εξαντλήθηκαν γύρω από το αδιέξοδο της σύγχρονης γενιάς, με το λαχάνιασμα της απελπισμένης Ρου, έρχεται το επόμενο επεισόδιο («The theatre and its double») όπου η τέχνη και η ζωή αλληλοσυμπληρώνονται με τον πλέον ευρηματικό και εξόχως δηκτικό τρόπο.