Newsroom

Newsroom

Ζακ Κωστόπουλος: Σε Επιτροπή της Ευρωβουλής η υπόθεση – Έγινε δεκτό το αίτημα της οικογένειας

Η απόφαση της  Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά  την απογευματινή ακρόαση της Ελένης Κωστοπούλου, της μητέρας του Ζακ, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, καταγγέλλοντας την ατιμωρησία του παιδιού της από τα ελληνικά δικαστήρια , είναι μια μικρή νίκη του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου έναντι της Κομισιόν.

5381104

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της οικογένειας του ακτιβιστή, Ζακ Κωστόπουλου, μετά την σχετική πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης.να μην κλείσει η υπόθεση της δολοφονίας του, και την παρέπεμψε προς περαιτέρω επεξεργασία στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (LIBE).

Η απόφαση της  Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά  την απογευματινή ακρόαση της Ελένης Κωστοπούλου, της μητέρας του Ζακ, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, καταγγέλλοντας την ατιμωρησία του παιδιού της από τα ελληνικά δικαστήρια , είναι μια μικρή νίκη του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου έναντι της Κομισιόν.

Εντύπωση προκάλεσε η κυνική τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Επιτροπή Αναφορών, ο οποίος αρκέστηκε να εκφράσει την οδύνη του στην οικογένεια επιμένοντας ότι δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αναρμόδια να συζητήσει για την αστυνομική αυθαιρεσία  σε χώρα- μέλος της ΕΕ καθώς δεν εμπίπτει στο Ενωσιακό Δίκαιο (!). Μάλιστα υπέδειξε στην οικογένεια του δολοφονημένου Ζακ να φέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων « γιατί εμείς ως Κομισιόν  καταδικάζουμε την βία αλλά δεν  έχουμε εξουσία  να παρέμβουμε στα κράτη-μέλη…».

«Οι αστυνομικοί αθωώθηκαν – Η αστυνομική βία αυξήθηκε»

Η απάντηση  ήρθε από την μάνα του Ζακ που απευθυνόμενη στο εκπρόσωπο της Κομισιόν διερωτήθη« Αν δεν μπορείτε να  κάνετε κάτι εσείς , τότε γιατί κάθεστε σε αυτά τα έδρανα» και επέμενε: « Σε σας και μόνο σε εσάς, εναποθέτω τις ελπίδες μου. Κάντε κάτι . Ζούμε μια αδικία. Βρείτε έναν τρόπο να καταδικάσετε τους δολοφόνους του παιδιού μου. Εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ αγωνιζόμενη  για την μεταθανάτια υστεροφημία  του παιδιού μου. Δολοφονήθηκε για τα πιστεύω του και όχι για τα ψέματα που ακούστηκαν στην δίκη. Βοηθήστε για να μην υπάρξουν και άλλα θύματα σαν τον Ζακ, αν θέλουμε να επιβιώσουμε  ως ανθρώπινη φυλή».

 

Προσθέτει, μάλιστα, ότι τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος της προκάλεσαν τον θάνατό του. Και καταγγέλλει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αθωώθηκαν και πως η αστυνομική βία και η άσκοπη χρήση βίας έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα.

«Η Δημοκρατία δεν πρέπει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αναγκάστηκα να καταφύγω σε σας, γιατί εσείς μόνο μπορείτε να προστατέψετε τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε η μάνα του Ζακ, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για τις συνθήκες  δολοφονίας του γιού της, την ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου αλλά και για την προσωπικότητα του παιδιού της που ήταν  ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο Κώστας Αρβανίτης παίρνοντας τον λόγο  σε αντίθεση με την πρόταση του εκπροσώπου της Κομισιόν επέμενε πως πρέπει το θέμα να συζητηθεί και στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών της Κομισιόν (Libe) όπου όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου  να συνεργαστούν  και να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της φτώχειας.

« Ήθελα να είμαι εδώ αντικαθιστώντας τον συνάδελφο Αλέξη Γεωργούλη. Ήμουν δημοσιογράφος και μετέδωσα το γεγονός . Δεν ήταν θάνατος ήταν δολοφονία. Υπήρξε βίντεο που αποκαλύπτει την αλήθεια. Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου οι νοικοκυραίοι μπροστά σε πολίτες που παρακολουθούσαν και δεν παρεμπόδισαν την δολοφονία. Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου και οι αστυνομικοί. Οι άνδρες του ΕΚΑΒ αργότερα απλά παρατηρούσαν. Ο Ζακ ήταν γνωστός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Πολλά τα fake news που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της δίκης  αλλά και μετά. Το μιντιακό σύστημα σκότωσε τον Ζακ και δεύτερη φορά. Οι γονείς ήρθαν εδώ στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν μια δίκαιη δίκη για το παιδί τους. Μιλώ σαν πατέρας και όχι σαν αριστερός ή ευρωβουλευτής. Το θέμα δεν μπορεί να κλείσει. Να παραμείνει  ανοιχτό, να συζητηθεί και στην επιτροπή Libe. Έτσι ποινικοποιείται η φτώχεια και η διαφορετικότητα: πρόσφυγες, ομοφυλόφυλοι, γυναίκες είναι τα θύματα. Ας συμμαχήσουμε όλοι για τις πανανθρώπινες αξίες» η έκκληση του Κώστα Αρβανίτη, η οποία εισακούστηκε και έγινε αποδεκτή ακόμη και από την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφοράς η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Με την πρόταση για γνωμοδότηση και της επιτροπής Libe  συμφώνησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος , ο  οποίος ενημέρωσε τα μέλης της Επιτροπής για την συστηματική αστυνομική αυθαιρεσία στην Ελλάδα που έχει ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν και άλλοι πλην του Ζακ, όπως ο Σαμπάνης ή ο Φραγκούλης.

(Με πληροφορίες από Αυγή)

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

skaki oktaxronos

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

Μετά από μια τρίωρη παρτίδα σκάκι στο τουρνουά Burgdorfer Stadthaus-Open της Ελβετίας, ο Άσγουαθ Κάουσικ,…

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

kasselakis1 4 640x426 1

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

Τέλος στην εσωστρέφεια και στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του επιχείρησε να βάλει ο Στέφανος…