Ζακ Κωστόπουλος: Δεκτή η αίτηση της μητέρας του στο Ευρωκοινοβούλιο

Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και η αθώωση των αστυνομικών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

ζακ

Αναμένοντας την συζήτηση στον Άρειο Πάγο στις 20 Ιανουαρίου 2023 για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 10 ετών που επιβλήθηκε στον μεσίτη, η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προσέφυγε σε ευρωπαϊκά όργανα για το ρόλο των αστυνομικών, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση αμερόληπτα.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ κρίθηκαν αθώοι, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την υπόθεση του Ζακ. Στο κείμενο της αίτησης για το θάνατο του γιου της, η κα Ελένη Κωστοπούλου υπογραμμίζει πως υπάρχει βίντεο που εμφανίζει την δράση των 4 αστυνομικών και δύο πολιτών. Επισημαίνει πως οι δράστες τον κλωτσούσαν, τον χτυπούσαν, τον έσερναν στο πεζοδρόμιο, ενώ εκείνος αιμορραγούσε, ασφυκτιούσε και είχε επείγουσα ανάγκη για ιατρική βοήθεια.

Η αίτηση της μητέρας του στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε δεκτή, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως στην αρμόδια Επιτροπή θα συζητηθεί εκτενώς η υπόθεση. Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και η αθώωση των αστυνομικών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ζητά από τους ευρωβουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Η αστυνομική βία

«Του έβαλαν tie wrap τόσο σφιχτά που οι διασώστες δεν μπόρεσαν να τα κόψουν και δεν έγινε καμία προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη ζωή», αναφέρει στην αίτηση της.

Προσθέτει ότι τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος της προκάλεσαν το θάνατό του, ενώ καταγγέλλει ότι όλοι οι αστυνομικοί αθωώθηκαν και ότι η αστυνομική βία και η άσκοπη χρήση βίας έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα.

Η αίτηση υποστηρίχτηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και υπερψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία των εισηγητών των Ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων (Renew). Mέχρι στιγμής, η αίτηση (αρ. 0605/2022) συγκεντρώνει 157 δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους πολίτες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών και παραμένει ανοιχτή σε δηλώσεις υποστήριξης.

zak

Στις 20 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν οι δυο πολίτες, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, που καταδικάστηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δέκα χρόνια φυλακή ο καθένας χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.

Μπακογιάννη: Σάλος με δήλωση για τον Καραμανλή – «Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του» (video)

Μπακογιάννη 1

Μπακογιάννη: Σάλος με δήλωση για τον Καραμανλή – «Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του» (video)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με τα Τέμπη, πως «κανένας δεν…

Μανώλης Μαυρομάτης: Δύσκολες ώρες για τον δημοσιογράφο – Τα τελευταία νέα για την υγεία του

profile player 960x540 27

Μανώλης Μαυρομάτης: Δύσκολες ώρες για τον δημοσιογράφο – Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Δυστυχώς, τα καλά νέα που περιμέναμε να ακούσουμε για την κατάσταση του Μανώλη Μαυρομάτη δεν…