Newsroom

Newsroom

To Ζαγόρι είναι υποψήφιο για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

H υποψηφιότητα ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επί τάπητος στο υπ. Πολιτισμού. 

ζαγορι

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε τον συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ζαγορίου. «Τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας» σημείωσε η κ. Μενδώνη.   

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συζητήθηκε η προετοιμασία του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γ. Διδασκάλου και του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γιώργου Σουκουβέλου.  

Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η σύνθεση της πολυεπιστημονικής επιτροπής θα ανακοινωθεί εντός της άλλης εβδομάδας.   

Στη σύσκεψη τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για τη διαμόρφωση του φακέλου της υποψηφιότητας:Στις 20 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων στα Ιωάννινα όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου.  

Για τον Μάϊο του 2020 προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, με θέμα «Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOMOS), και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN).   

Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στην συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021.   «Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου. Γι΄ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού. Σύστησε στους τοπικούς άρχοντες να επικοινωνήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την υποψηφιότητα για την UNESCO στους πολίτες της περιοχής. Όπως είπε «Είναι αναγκαίο να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η ένταξη για την περιοχή. Ποια θα είναι η υπεραξία, όμως ταυτόχρονα πρέπει να μάθουν και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη».  

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…