Ύστατη προσπάθεια δημοκρατικής συσπείρωσης στη Βρετανία

Ένα Brexit του Τζόνσον με ξεπούλημα του ΕΣΥ σε αμερικανικά funds θα διαλύσει κατακτήσεις δεκαετιών

ap corb

Στη Βρετανία γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να μην εκλεγεί ο Τζόνσον. Όχι μόνο από τον σκληρό πυρήνα του Κόρμπυν αλλά και από “κάτι περίεργους κεντρώους” που όμως πιστεύουν στη δημοκρατία.

Επιμένω, με κάθε σεβασμό στην διαφορετική άποψη ανθρώπων που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την Βρετανία, ότι ο Κόρμπυν υποτίμησε από την αρχή το μέγεθος της αντιπαράθεσης για το Brexit. Διάλεξε την ουδέτερη στάση ώστε να απευθύνεται στους αριστερούς πολίτες είτε βλέπουν το μέλλον της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ είτε έξω από αυτήν. Πιστεύω ότι έκανε λάθος επειδή η υπόθεση της αποχώρησης δεν μπορούσε παρά να ηγεμονευθεί από την ακροδεξιά και τις εθνικιστικές – ρατσιστικές απόψεις. Έτσι κι έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απευθείας μετακινήσεις οπαδών της αποχώρησης από τους Εργατικούς προς τους Συντηρητικούς.

Ενώ την ίδια στιγμή ο φανατικός της αποχώρησης και της προσκόλησης στον Τραμπ Τζόνσον διατηρεί τους συνηρητικούς ψηφοφόρους που είναι υπέρ της παραμονής. Δηλαδή η διχοτομία Δεξιάς – Αριστεράς εξακολουθεί να ισχύει για τους δεξιούς αλλά κάμπτεται μπροστά στο θέμα της αποχώρησης για τους αριστερούς. Ακριβώς λόγω της δεξιάς ηγεμονίας στην ατζέντα της αποχώρησης!

Σε αυτό το σκηνικό ο Τζόνσον φαίνεται να κερδίζει, να κυνηγάει ένα ποσοστό πάνω από το 40% που αρκεί για την αυτοδυναμία στο Βρετανικό μονοεδρικό σύστημα. Ο Κόρμπυν με ένα εξαιρετικό οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα κινείται στις δημοσκοπήσεις λίγο πάνω από το 30%. Πέτυχε δηλαδή το πρώτο στόχο του, να μην διαρραγεί ο Βρετανικός δικομματισμός και να μην μπούν “σφήνα” οι καθαρά υπέρ της παραμονής αλλά καθόλου αριστεροί Φιλελεύθεροι – Δημοκράτες.

Όμως ο δεύτερος στόχος, η εκλογική νίκη, είναι σημαντικότερος για ένα κόμμα όπως το Εργατικό που σχημάτισε κυβέρνηση για πρώτη φορά πριν 95 χρόνια. Δεν ειναι κόμμα διαμαρτυρίας αλλά διακυβέρνησης το Εργατικό και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν αποχώρησε από αυτό η αριστερή πτέρυγα του Τόνυ Μπεν, ούτε καν τα χρόνια του Μπλερ και του πολέμου στο Ιράκ.

Στη σημερινή συγκυρία η εκλογική νίκη γίνεται ακόμη πιο επιτακτική για τους Εργατικούς επειδή ένα Brexit του Τζόνσον με ξεπούλημα του ΕΣΥ σε αμερικανικά funds όπως αποκαλύπτεται ότι σχεδιάζουν θα διαλύσει κατακτήσεις δεκαετιών. Μια προοπτική που επιβεβαιώνει κατά τη γνώμη μου ότι αριστερή πολιτική στη Βρετανία και αντίθεση στο Brexit αντικειμενικά συμβαδίζουν.

Ευτυχώς όμως, μερικές φορές πηγαίνει το βουνό στον Μωάμεθ. Από το Σάββατο (οι εκλογές είναι την Πέμπτη) πυκνώνουν οι εκκλήσεις πολιτικών εκτός Εργατικού Κόμματος υπέρ της λεγόμενης τακτικής ψήφου. Δηλαδή να υπερψηφιστεί στις οριακές εκλογικές περιφέρειες ο υποψήφιος που έχει πιθανότητες να νικήσει τον Συντηρητικό. Φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός ο υποψήφιος είναι ο Εργατικός, Με εξαίρεση τις περιφέρειες της Σκωτίας όπου το SNP ζητάει να υπερψηφιστεί ο δικός του υποψήφιος (που συνήοως προηγείται) και να σχηματιστεί κυβέρνηση Κόρμπυν με την ανοχή του SNP.

Κοινή εμφάνιση σε εκδήλωση υπέρ αυτής της γραμμής έκαναν οι πρώην πρωθυπουργοί Μέιτζορ (Συντηρητικός) και Μπλερ (Εργατικός). Κανένας από τους δυο δεν συμπαθεί τον Κόρμπυν αλλά διέκριναν το μείζον ζήτημα. Το ίδιο κάνουν και τοπικά στελέχη των Φιλελεύθερων -Δημοκρατών ενώ η αρχηγός του κόμματος δήλωσε ότι καθήκον της είναι να διεκδικήσει κάθε ψήφο για το κόμμα της αλλά αντιλαμβάνεται ότι το απαράδεκτο εκλογικό σύστημα βάζει τους πολίτες σε πραγματικά διλήμματα. Δηλαδή το δέχεται σε κάποιες περιπτώσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι η προσωπική έδρα του Τζόνσον όπου οι Φιλ-Δημ επίσημα ανέστειλαν την εκστρατεία τους μήπως και κάνει την έκπληξη ο Εργατικός υποψήφιος. Όμως αυτές οι ανεπίσημες συμμαχίες δεν υλοποιούνται εκεί όπου ο Εργατικός υποψήφιος είναι υπέρ της αποχώρησης.

Υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος ή είναι πια αργά; Θα ξέρουμε την Παρασκευή, έτσι κι αλλιώς το μέλλον είναι μακρύ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…