Newsroom

Newsroom

Υψηλές αφίξεις στην Κομαντατούρ της Ελλάδας

Φέρνει μηνύματα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, διαδίδουν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, για την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

soible

Φέρνει μηνύματα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, διαδίδουν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, για την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα. Τι θα πάρει; Εκτός από τις ομόφωνες κατάρες ενός λαού, δεσμεύσεις χωρίς ανταλλάγματα. Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς πλησιάζουν «απειλητικά» οι γερμανικές εκλογές και διακυβεύεται η επανεκλογή της Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχει η γερμανική πλευρά. Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δεν επαρκούν. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο κ. Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και πρόσθεσαν ότι αυτό είναι αποστολή της τρόικας και όχι μεμονωμένων κρατών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο γερμανός υπουργός επιθυμεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και να συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων.

«Σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, η Γερμανία θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ενώ εξετάζει την συμμετοχή της μέχρι συσταθεί η αναπτυξιακή τράπεζα», επισημάνθηκε.

Οι γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι απέρριψαν πάντως τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο δίνει «μια καραμέλα 100 εκατομμυρίων στην Ελλάδα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» και σημείωσαν ότι θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι Ταμείο και όχι Τράπεζα και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.

Κυριαρχεί στο Γερμανικό Τύπο η επίσκεψη Σόιμπλε

Στο μεταξύ πρώτο θέμα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί η επίσκεψη του Σόιμπλε στην Ελλάδα, τα οπιοία εστιάζουν στο εχθρικό κλίμα έναντι γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι για πολλούς Έλληνες ένα μισητό πρόσωπο», παρατηρεί η εφημερίδα Tagesspiegel σε ρεπορτάζ της με τίτλο: «Ο μη αγαπητός επισκέπτης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε «αντιμετωπίζεται ως εκφραστής μιας οικονομικής εισβολής στη χώρα». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην «υποδοχή» του κ. Σόιμπλε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και την αντιπολίτευση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των αποζημιώσεων, οι οποίες μαζί με το κατοχικό δάνειο υπερβαίνουν τα 162 δισ. ευρώ. «Σε σύγκριση με αυτά τα ποσά, τα 100 εκατομμύρια που φέρνει κατά κάποιον τρόπο μαζί του ο Σόιμπλε είναι πολύ λίγα», αποφαίνεται το ρεπορτάζ.

Η Neue Osnabrücker Zeitung εκτιμά ότι η υποδοχή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα είναι εγκάρδια. «Βεβαίως οι συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα λάβουν χώρα ως συνήθως σε ευγενική ατμόσφαιρα, αλλά έξω, μπροστά από την πόρτα αναμένει τον επισκέπτη από το Βερολίνο η λαϊκή οργή», σημειώνει.

Στις επιδιώξεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών με αφορμή την σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Ο Ευρωπαίος».

«Ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος (αλλά και αναγκασμένος) να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού κράτους και των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη διάθεση πρόσθετων πόρων. Το ποσό που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Ο Σόιμπλε θα πρέπει να θέσει όρους, όπως συνηθίζεται στην επιχειρηματική ζωή και όπως επιβάλλεται σε εποχή προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, εξαιτίας των όρων, στους οποίους ανήκει και η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, η υποδοχή του γερμανού υπουργού στην Ελλάδα δεν θα είναι φιλική», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Για πολλούς Έλληνες οι εταίροι στην ευρωζώνη και κυρίως οι Γερμανοί είναι τα κακά παιδιά. Κι όμως οι Έλληνες θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα τα του οίκου τους», παρατηρεί τέλος η Badische Neue Nachrichten.

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Σάλο έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που «κυκλοφόρησαν» με τις χλαμύδες και τα μοντέλα που αναπαριστούν…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…