Υψηλά ποσοστά καρκίνου στο Δυτικό κόσμο

Η ασθένεια του καρκίνου αποτελεί την κατάρα του σύγχρονου, δυτικού τρόπου ζωής. Τα στοιχεία που μας δίνει η Διεθνής Υπηρεσία…

giatroi farmaka

Η ασθένεια του καρκίνου αποτελεί την κατάρα του σύγχρονου, δυτικού τρόπου ζωής. Τα στοιχεία που μας δίνει η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μαρτυρούν μια μεγάλη αύξηση στους θανάτους από καρκίνο μεταξύ του 2008 και του 2012, της τάξεως του 8% για το συνολικό αριθμό των θανάτων από καρκίνο και του 14% για τους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 14,1 εκατ. άνθρωποι ανέπτυξαν καρκίνο το 2012, περισσότεροι από τα 12,7 εκατ. που ήταν το 2008. Επίσης 1,7 εκατ. γυναίκες διαγνώσθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, περισσότερες κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Φόρμαν, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για τον Καρκίνο της IARC, ο θάνατος λόγω καρκίνου του μαστού μαστίζει τις γυναίκες και στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, γεγονός το οποίο οφείλεται σε δύο κυρίως αιτίες. Πρώτον στην αλλαγή του τρόπου ζωής σ’ αυτές τις χώρες, ο οποίος όλο και περισσότερο προσομοιάζει στο δυτικό και δεύτερον λόγω της μη προσβασιμότητας των γυναικών των περιοχών αυτών στις κλινικές προόδους που συντελούται στον ιατρικό τομέα στο δυτικό κόσμο.

Σε μια έκθεση της IARC, με την ονομασία GLOBOCAN 2012, βρίσκουμε τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις για 28 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε 184 χώρες, καθώς και μια παγκόσμια επισκόπηση των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου.
 
Στην έκθεση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι πιο συνηθισμένοι διαγνωσμένοι καρκίνοι σ’ όλο τον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες μαζί είναι του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Οι συνηθέστεροι καρκίνοι που ήταν αιτίες θανάτου ήταν του πνεύμονα, του ήπατος και του στομάχου.

Όσο για το μέλλον, αυτό παρουσιάζεται δυσοίωνο καθώς σύμφωνα και πάλι με πηγές της IARC τα κρούσματα του καρκίνου θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση στα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αν και τα ποσοστά των κρουσμάτων παραμένουν περισσότερο υψηλά στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, οι θάνατοι εξαιτίας του καρκίνου είναι σημαντικά αυξημένοι στις χώρες της περιφέρειας λόγω της έλλειψης έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, καθώς και πρόσβασης στις κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές.

Ο Κρίστοφερ Ουάιλντ, διευθυντής της IARC επισημαίνει ότι υπάρχει επείγουσα “ανάγκη να χρησιμοποιούνται τα μέσα τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα για τον καρκίνο του τραχήλου, ιδιαίτερα ο εμβολιασμός HPV σε συνδυασμό με καλά οργανωμένα εθνικά προγράμματα ελέγχου και θεραπείας”.

Τα ποσοστά που μας δίνονται από χώρες κυρίως της Αφρικής και οι συγκρίσεις με τις δυτικές χώρες δηλώνουν εύγλωττα και καθαρά το πρόβλημα της μεγάλης ανισότητας που υφίσταται μεταξύ των δύο περιοχών σε ό,τι αφορά την έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση και περίθαλψη.

 

 

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…