Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την ασφάλεια: Ντελάληδες του φόβου οι μεν, ξέφραγο αμπέλι οι δε

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με βασικό θέμα την Ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ντελάληδες του φόβου και της τρομοκρατίας, ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε ξέφραγο αμπέλι.

571790921dc524fd5e8b477a

Ανοίγοντας τις διαδικασίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε το λόγο που γίνεται αυτή η συζήτηση, ενώ η χώρα βρίσκεται μεταξύ δύο άλλων κρίσεων, δηλαδή της οικονομικής και της προσφυγικής.

«Η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή» τόνισε, ενώ έδωσε τη δική του εξήγηση για το λόγο που η Νέα Δημοκρατία έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα της Ασφάλειας. «Σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που συνδιεκδικείτε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκοπός σας είναι να επενδύσετε στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας, να συσπειρώσετε και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος την ώρα που υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις» εξήγησε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τη σύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία.

Κατά τη δευτερολογία του χαρακτήρισε μνημείο κινδυνολογίας την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «ελευθερία χωρίς ασφάλεια οδηγεί σε μια κοινωνία ζούγκλα και ασφάλεια χωρίς ελευθερία οδηγεί σε μια κοινωνία ολοκληρωτική».

Ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα ότι το δόγμα της ΕΛΑΣ της ηπιότητας και της διακριτικότητας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ως προς τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών από το δόγμα της επίδειξης ωμής δύναμης και της άνευ όρων καταστολής», αφήνοντας έτσι αιχμές για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τέλος, κατά την τριτολογία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μέσω αυτής της συζήτησης έγιναν εμφανείς σε όλους οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκε σίγουρος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει μέρος στη συζήτηση που θα ανοίξει για το χρέος, με σκοπό η χώρα να έχει τα περισσότερα δυνατά οφέλη.

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάσισε την επιχειρηματολογία του στο επιχείρημα του ισοζυγίου μεταξύ ελευθερίας και ισότητας.

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:

· Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη

· Η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

«Ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης και η δημοκρατία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες» είπε, προσθέτοντας ότι η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από μια μολότοφ και μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή.

Επίσης, έκανε ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης ανοικτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Τι συμβαίνει κ. πρωθυπουργέ; Υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στελεχών σας και του αντιεξουσιαστικού χώρου;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό ότι ζει στο δικό του ψεύτικο κόσμο, χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας. «Μιλήσατε για τις σχέσεις της αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς» συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς, τους οποίους σέβεται και τιμά και προσέθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».

Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς Κέντρου, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».

Επισήμανε, τέλος, προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν απάντησε στο ερώτημά του για τη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης που παραμένει κλειστή για 33 ημέρες.