Newsroom

Newsroom

Υπουργικό κλιμάκιο στο Μάτι για την "επόμενη μέρα" (εικόνες)

Εκτενή ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι για την πορεία των υλοποίησης των έργων αποκατάστασης, τα επιδόματα και όλα τα ζητήματα αρωγής έγινε το απόγευμα από κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος.

5b9961701dc524a76f8b4567

Στη συνάντηση που συντονίστηκε από τον κ Σπίρτζη πήραν μέρος πολλοί κάτοικοι και φορείς της περιοχής οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις στους υπουργούς και πήραν απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των μέτρων αρωγής.

Μεταξύ άλλων οι πληγέντες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 ζήτησαν από τους εκπροσώπους της ΑΑΔΕ να μην πηγαίνουν αυτοπροσώπως στην εφορία για να κάνουν τις δηλώσεις απαλλαγής και ο κ . Σπίρτζης δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση να γίνονται οι δηλώσεις ηλεκτρονικά. Άλλοι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους δημόσιους χώρους. Κάποιοι μάλιστα κατηγόρησαν το Δήμο Μαραθώνα ότι έχει καθυστερήσει σε αυτό το θέμα σε αντίθεση με τον Δήμο Ραφήνας.


Κάποιοι άλλοι πληγέντες είπαν ότι δεν έχουν πάρει ακόμη το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ.Στη συνάντηση συμμετείχαν και επιστήμονες από τον Δημόκριτο και το ΕΛΚΕΘΕ οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα τοξικά από την πυρκαγιά ούτε παρατηρήθηκε μόλυνση στη θάλασσα.

Όπως είπε ο κ Σπίρτζης η συνάντηση στο Μάτι έγινε – και θα ακολουθήσει κι άλλη στο Νέο Βουτζά – για να μην ακούγονται διάφορες φήμες στους πληγέντες και ανησυχούν.

Ο κ. Σπίρτζης κάλεσε όποιον θέλει, να συγκρίνει μια φυσική καταστροφή του παρελθόντος, «ακόμη και των δικών μας κυβερνήσεων και να τη συγκρίνουμε με την ταχύτητα και τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει στη συγκεκριμένη καταστροφή. Θέλαμε κατ’ ελάχιστο τέσσερις μήνες, όπως χρειάστηκαν τρεις μήνες στη φυσική καταστροφή, στην πλημμύρα, που είχαμε πρόσφατα. Στο παρελθόν θέλαμε επτά μήνες για να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που οριοθετούσε την περιοχή, που προέβλεπε τον προϋπολογισμό και τώρα κάναμε μιάμιση εβδομάδα.


Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοσταθμό “News 2.47” και απαντώντας σε ερώτηση για το πόσοι πληγέντες έχουν πάρει τα επιδόματα και τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν και πόσοι ακόμη είναι στην αναμονή ο υπουργός είπε ότι γίνεται μια σύγχυση στα επιδόματα και γίνεται, γιατί πραγματικά οι παροχές που προβλέπονται για τους πληγέντες είναι πολλές.

Το πρώτο που είχε προβλεφθεί , είπε, και δεν υπήρχε στο παρελθόν σε άλλες φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ήταν ένα έκτακτο βοήθημα πέντε χιλιάδων ευρώ ανά κατοικία και οκτώ χιλιάδων ανά επιχείρηση. Αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν δοθεί. Έχουν εξεταστεί όλοι οι φάκελοι, -είναι πάνω από 2.500 οι πολίτες που έχουν λάβει αυτό το επίδομα- και όσοι δεν το έχουν λάβει, δεν το έχουν λάβει, διότι κάποια στοιχεία τους στο Ε1, στο Ε2 ή στο Ε9 δεν είναι συμπληρωμένα ή υπάρχουν συνιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε επικοινωνήσει με τους δικαιούχους και πρέπει να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τη φορολογική τους δήλωση ή τα στοιχεία τους ή τις αιτήσεις τους προκειμένου να πάρουν κι αυτοί το έκτακτο βοήθημα.

Όπως εξήγησε ο κ Σπίρτζης έχει καθυστερήσει απ’ ότι γνωρίζει -αλλά αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των υπουργείων, είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,- το πρώτο βοήθημα των 586 ευρώ και της οικοσκευής. «Οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν γίνει. Δεκαπέντε και 16 Αυγούστου, απ’ ότι μου είχε πει ο Πάνος Σκουρλέτης είχαν γίνει τα αιτήματα. Σε τέσσερις, πέντε ημέρες τα λεφτά είχαν δοθεί στους δήμους. Εμείς τους βοηθήσαμε για να τους δώσουμε τα στοιχεία από τις αυτοψίες, που είχε κάνει το υπουργείο Υποδομών για να διευκολύνουμε αυτές τις διαδικασίες. Επομένως, είναι φαντάζομαι στη φάση οι δήμοι να προχωρήσουν και να δώσουν αυτά τα χρήματα», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος