Newsroom

Newsroom

Υποβρύχιες μίζες 55 εκατ. ευρώ

ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ «ΣΠΙΓΚΕΛ». Υποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ, που πιθανότατα δόθηκαν ως μίζες για την αγορά τεσσάρων…

ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ «ΣΠΙΓΚΕΛ».
Υποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ, που πιθανότατα δόθηκαν ως μίζες για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214», τα οποία και αγοράστηκαν από την Ελλάδα μεταξύ των ετών 2002 και 2004, αποκαλύπτει το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ».
Οπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, η Εισαγγελία του Μονάχου ερευνά την πορεία 55 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την κατασκευαστική εταιρεία HDW, που ναυπηγεί υποβρύχια στο Κίελο της Γερμανίας, αλλά και τη θυγατρική της Ferostahl.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σπίγκελ» από την Εισαγγελία του Μονάχου, οι δύο αυτές εταιρείες είχαν σχηματίσει στο εσωτερικό τους την επονομαζόμενη «ομάδα Α» της οποίας βασικός στόχος ήταν ο σχεδιασμός και η εκτέλεση δωροδοκίας ανώτερων Ελλήνων αξιωματούχων, ώστε αυτές να αποσπάσουν τα μεγάλα εμπορικά συμβόλαια για την κατασκευή των τεσσάρων νέων υποβρυχίων αλλά και τη συντήρηση παλαιοτέρων.

Οι δύο αυτές εταιρείες ανήκουν στον όμιλο Thyssen.

Οπως αναφέρει το περιοδικό, με την υπόθεση ασχολείται όχι μόνον η Εισαγγελία του Μονάχου αλλά και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και έχουν διαβιβασθεί όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης από το Μόναχο.

Το «Σπίγκελ» επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι ύστερα από καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας στην Εισαγγελία του Μονάχου, στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται ο Ελληνας πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με όσα γράφονται, το περιοδικό επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά αυτός αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Επίσης, σημειώνεται ότι στην υπόθεση είχε σοβαρή εμπλοκή και η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, πρώην σύμβουλος γερμανικών εταιρειών εξοπλισμού, που διατηρούσε στενότατες φιλικές σχέσεις με τον κ. Τσοχατζόπουλο και η οποία -σύμφωνα με το περιοδικό- φέρεται να εισέπραξε για τη διαμεσολάβησή της το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ ως μίζα. Η ίδια διαβεβαιώνει ότι συνεργάστηκε για τη συμφωνία, αρνείται όμως ότι έλαβε οποιοδήποτε ποσό.
Π.Β.
Η δικαστική έρευνα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δικογραφία, που έχει σχηματιστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, διαβιβάστηκε πριν από λίγους μήνες στο νεοσύστατο τότε τμήμα διερεύνησης μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων.

Στο στόχαστρο των αρμόδιων εισαγγελέων είναι η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Αμυνας και HDW – Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την προμήθεια των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων τύπου «214», που ελέγχεται ως επιζήμια για το Ελληνικό Δημόσιο. Ερευνώνται πληρωμές της γερμανικής Ferostahl, που εξαγόρασε τα Ναυπηγεία από την HDW, προς κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους για την κατάρτιση και υλοποίηση της σύμβασης.

Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο κι εν αναμονή των πολύ σημαντικών στοιχείων που φέρεται ότι έχει συλλέξει σχετικά το ΣΔΟΕ, το οποίο διενήργησε επικουρικά έλεγχο και φέρεται να συγκέντρωσε δεκάδες παραστατικά, τα οποία αντιστοιχούν σε χορό εκατομμυρίων ευρώ, δύο εισαγγελείς ταξίδεψαν μέχρι τη Χάγη όπου συναντήθηκαν με τους Γερμανούς συναδέλφους τους που διενεργούν αντίστοιχη έρευνα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή στοιχείων ως προς το σκέλος των ενδεχόμενων δωροδοκιών για την υλοποίηση της σύμβασης.
Κ. ΚΑΤ.
http://www.enet.gr

Α. Τσοχατζόπουλος: Ψευδές το δημοσίευμα του «Der Spiegel»
«Ψευδές και συκοφαντικό» χαρακτήρισε το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Ουδέποτε συνέστησα οιονδήποτε συνεργάτη μου στην εν λόγω εταιρεία, ούτε είχα οιαδήποτε σχέση με συνεργάτες της» αναφέρει ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Ζητά από το περιοδικό να αποκαταστήσει την αλήθεια διαφορετικά απειλεί πως θα προσφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2004 είχει εκ νέου πάει στα δικαστήρια το Der Spiegel, για άλλη υπόθεση με το περιοδικό να υποχρεώνεται σε επίσημη διάψευση.
http://www.enet.gr

Απόστολος Λύτρας: Απίστευτο θέατρο της ΕΛΑΣ και του δικηγόρου – Προσποιήθηκαν ότι φορούσε χειροπέδες (video)

profile player 960x540 18

Απόστολος Λύτρας: Απίστευτο θέατρο της ΕΛΑΣ και του δικηγόρου – Προσποιήθηκαν ότι φορούσε χειροπέδες (video)

Εξοργιστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί από τη στιγμή που ο Απόστολος Λύτρας που πήγαινε…

Νέα Δημοκρατία: Ετοιμάζουν «ανταρσία» στην επανεκλογή Σακελλαροπούλου για ΠτΔ οι δυσαρεστημένοι βουλευτές;

6072414

Νέα Δημοκρατία: Ετοιμάζουν «ανταρσία» στην επανεκλογή Σακελλαροπούλου για ΠτΔ οι δυσαρεστημένοι βουλευτές;

Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι δεν άρεσε «μέσα» στη Νέα Δημοκρατία και η εκλογή Προέδρου της…

Κουτσελίνη: Απαντά μετά το σάλο και δεν παίρνει τίποτα πίσω – «Τίποτα από αυτά που με κατηγορείτε δεν στέκει» (video)

ζηνα

Κουτσελίνη: Απαντά μετά το σάλο και δεν παίρνει τίποτα πίσω – «Τίποτα από αυτά που με κατηγορείτε δεν στέκει» (video)

«Είδα αρκετά σχόλια όπου πήρατε κι απομονώσατε μία δική μου φράση, θέλοντας να με επικηρύξετε»,…