Υπόθεση Sara Mardini: Ο Seán Binder στο Κουτί της Πανδώρας – «Την Παρασκευή θα μάθουμε αν υπάρχει κράτος δικαίου»

Οι κατηγορούμενοι Νάσος Καρακίτσος και Seán Binder καθώς και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, μίλησαν στο Κουτί της Πανδώρας - Στη Λέσβο τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, απών ο ελληνικός Τύπος.

321983097 1297834547449700 4252889889327453426 n 1

Διακόπηκε η δίκη που ξεκίνησε σήμερα (10/01) για την κολυμβήτρια – διεθνές σύμβολο της προσφυγιάς, Sara Mardini (Σάρα Μαρντίνι). Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή (13/01), όταν σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές είτε θα ακυρωθεί οριστικά είτε θα ξεκινήσει.

Επειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης η δίκη που έγινε γνωστή και ως η «δίκη που ποινικοποιεί την αλληλεγγύη» για τη Sara Mardini και 23 ακόμη κατηγορούμενους στη Λέσβο, μέλη της οργάνωσης ERCI – όπως ο Ιρλανδός Seán Binder (Σον Μπάιντερ) και ο υπεύθυνος της οργάνωσης Νάσος Καρακίτσος.

Οι εθελοντές κατηγορούνται για κατασκοπεία και διευκόλυνση εισόδου ή διακίνηση προσφύγων και άλλα πλημμελημάτα, συμπεριλαμβανομένης της πλαστογραφίας, που μπορούν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορούμενο. Παράλληλα εκκρεμεί δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος και άλλα κακουργήματα, που επισύρουν ποινή έως και 20 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι συνήγοροι έκαναν ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας, καθώς υπήρχαν πολλά νομικά λάθη, με το δικαστήριο τελικά να διακόπτει για να αποφασίσει.

Οι συγκατηγορούμενοι της Σάρα, ο Νάσος Καρακίτσος και ο Seán Binder, καθώς και ο διασώστης προσφύγων Ιάσονας Αποστολόπουλος, μίλησαν στο Κουτί της Πανδώρας.

Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Η δίωξη είναι πολιτική, θέλουν να αδειάσει το νησί από “χέρια” και από “μάτια”»

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όταν είτε θα ακυρωθεί οριστικά η δίκη είτε θα ξεκινήσει» εξηγεί ο διασώστης προσφύγων Ιάσονας Αποστολόπουλος, στο Κουτί της Πανδώρας. «Δεν έχουν μεταφράσει τίποτα, όλα είναι πολύ πρόχειρα γραμμένα», σχολίασε. Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «O λόγος που είναι όλα τόσο πρόχειρα γραμμένα, είναι ότι η δίωξη είναι πολιτική. Ο σκοπός του κράτους έχει ήδη επιτευχθεί, που είναι το να μην υπάρχουν μάρτυρες».

«Το κράτος θέλει να μπορεί να εφαρμόζει ανενόχλητο πρακτικές ανάσχεσης μετανάστευσης, pushbacks και απαγωγές προσφύγων. Η δίωξη είναι πολιτική, θέλουν να αδειάσει το νησί από “χέρια και από “μάτια”», καταλήγει.

Η δημόσια ενημέρωση του Ιάσονα Αποστολόπουλου για τη δίκη:

Νάσος Καρακίτσος: «Ευελπιστούμε να κινηθούν οι διαδικασίες»

«Θα πω αυτό που αισθάνομαι. Είμαστε χαρούμενοι που ξεκίνησε η δίκη έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, έστω και για τα πλημμελήματα μόνο. Ανυπομονούμε για την Παρασκευή, και ευελπιστούμε να κινηθούν οι διαδικασίες για τα κακουργήματα ώστε να απεμπλακούμε από αυτό το πράγμα, να απεμπλακούν οι ζωές μας. Τώρα αυτό επιζητούμε», σχολίασε.

Seán Binder: «Το μόνο που ζητάμε από τον εισαγγελέα είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου»

«Πιστεύω πως αυτή την Παρασκευή θα μάθουμε αν τελικά η ελληνική δικαιοσύνη σέβεται το κράτος δικαίου ή το κράτος αυταρχισμού (“Rule of Law” vs “Rule of Flaw”). Δεδομένου ότι στη διαδικασία έχουν γίνει αμέτρητα λάθη, το μόνο που ζητάμε από τον εισαγγελέα είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου. Από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάμε το ίδιο»

«Αυτοί οι νόμοι είναι πολύ απλοί. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητήσει άσυλο, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει πως σε περίπτωση που ένας άνθρωπος διατρέχει κίνδυνο στη θάλασσα, οφείλουμε να τον σώσουμε. Κάθε άνθρωπος δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Το μόνο που ζητάω είναι όλοι αυτοί οι νόμοι και οι κανόνες να γίνουν σεβαστοί», πρόσθεσε.

Παρόντες στη σημερινή δίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και πλήθος ξένων δημοσιογράφων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επαναφέρει το αίτημα να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον των 24 κατηγορούμενων. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς: «Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πως οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Ολες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση».

Τον Αύγουστο του 2015 οι αδερφές Μαρντίνι, Σάρα και Γιούσρα, εγκατέλειψαν το διαλυμένο από τις βόμβες προάστιο της Δαμασκού στο οποίο ζούσαν με την ελπίδα να φτάσουν στη Γερμανία. Τελικά, κατάφεραν να φτάσουν στη Γερμανία, ωστόσο το καλοκαίρι του 2016 η Σάρα Μαρντίνι επέστρεψε εθελοντικά στη Λέσβο για να βοηθήσει στη διάσωση προσφύγων ως επαγγελματίας ναυαγοσώστρια και μέλος της MKO ERCI. Η Σύρια ηρωίδα, μαζί με την αδερφή της Γιούσρα, έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους στη Λέσβο εν μέσω της μεγάλης προσφυγικής κρίσης.

Στις 21 Αυγούστου του 2018 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας σταμάτησαν τη Σάρα Μαρντίνι στο αεροδρόμιο και της ανακοίνωσαν ότι συλλαμβάνεται αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση προσφύγων. Εως το 2018, όταν η οργάνωση βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών η Σάρα έμεινε προφυλακισμένη για 102 ημέρες μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης. Αποφυλακίστηκε μερικούς μήνες μετά, ενώ αυτές τις ημέρες επέστρεψε στη Λέσβο για τη δίκη που εκκρεμούσε.

«Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέσσερα χρόνια μετά, όλο αυτό δεν έχει τελειώσει και πρέπει να ξαναπεράσω αυτή την επώδυνη διαδικασία», είχε σχολιάσει στο Marie Claire λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη δίκη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Mardini (@sara_mardini963)

Η ηρωική προσπάθεια των κοριτσιών προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, με την ιστορία τους να γίνεται ταινία στο Netflix με τον τίτλο «Κολυμβήτριες». Οι δύο κοπέλες στη συνέχεια βρέθηκαν στη Γερμανία, όπου η αδερφή της η Γιούσρα συνέχισε την κολύμβηση, φθάνοντας μέχρι το σημείο να εκπροσωπήσει την ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων.

Διαβάστε περισσότερα: Δικάζεται στη Λέσβο η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι – Η ιστορία της έγινε ταινία στο Netflix

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Instagram/ Sean Binder and Sarah Mardini, search-and-rescue volunteers who helped migrants and asylum seekers at sea, were detained and face trial in Greece on unfounded charges.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…