Υπόθεση Ουκρανίας: Επιχείρηση προστασίας του ανώνυμου μάρτυρα από την οργή του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει να μάθει την ταυτότητα του πληροφοριοδότη

NewsRoom 08/10/2019 | 09:58

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζουν την λήψη μέτρων για την προστασία της ταυτότητας της ανώνυμου πληροφοριοδότη, η καταγγελία του οποίου σχετικά με το τηλεφώνημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πυροδότησε την έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του, μεταδίδει το ABC News.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνονται τρόποι αλλοίωσης της φωνής του και της εμφάνισής του, δηλώνουν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει να μάθει την ταυτότητα του πληροφοριοδότη, η οποία προστατεύεται από το νόμο ώστε να μην υπάρξουν αντίποινα εναντίον του.

Τα μέλη του Κογκρέσου αποφάσισαν ότι η επικείμενη κατάθεση του πληροφοριοδότη δεν θα πραγματοποιηθεί στο Καπιτώλιο, αλλά σε άλλο κυβερνητικό κτίριο με ειδικό σχεδιασμό για την διαχείριση απόρρητων ενημερώσεων.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που συμμετέχουν στις επιτροπές που διεξάγουν την έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα επιδιώξουν την αποκάλυψη της ταυτότητας του ανώνυμου πληροφοριοδότη.

Παράλληλα οι Δημοκρατικοί εξετάζουν την πιθανότητα η κατάθεση να δοθεί σε μία επιλεγμένη ομάδα προσωπικού από το Κογκρέσο, η οποία θα ενημερώσει αργότερα τα μέλη του.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ προστατεύει τους ανώνυμους πληροφοριοδότες, όταν αυτοί αξιολογηθούν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, από το ενδεχόμενο να εκτεθούν σε πράξεις αντιποίνων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ έχει κατηγορήσει τον πληροφοριοδότη ότι είναι κατάσκοπος, προσδιορίζοντας τον ως αξιωματούχο των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.