Newsroom

Newsroom

Υπόθεση "Noor 1": Δικαστής δηλώνει κώλυμα για να μην δικάσει την υπόθεση

Μετ’ εμποδίων ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για τους 2,1 τόνους ηρωίνης που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με το πλοίο «Noor 1»

5bae10151dc524ed3e8b456b

Σύμφωνα με το  αποκλειστικό δημοσίευμα του directnews.gr και το ρεπορτάζ του Βασίλη Τζήμτσου ένας από τους πέντε Εφέτες που έχουν οριστεί με κλήρωση, να δικάσουν την υπόθεση, υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του από την υπόθεση για προσωπικούς λόγους.

Το αίτημα θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες ημέρες από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, ενώ ήδη η εισαγγελική λειτουργός στην πρόταση της ζητά την απόρριψη της, ώστε ο Εφέτης μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του να εκδικάσουν την πολύκροτη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως και κατά την πρωτόδικη δίκη η τότε κληρωθείσα πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που θα εκδίκαζε την περιβόητη υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων του “λευκού θανάτου”, είχε δηλώσει «κώλυμα» λόγω… μυϊκών πόνων λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης στις 6 Οκτωβρίου 2015.

Τρία χρόνια μετά, στις 10 Οκτωβρίου 2018, η υπόθεση του “Noor 1” θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά με πρόεδρο την Μαρία Κουφούδη και μέλη τους Εφέτες Αικατερίνη Κοκόλη, Ελένη Κεχαγιά, Νικόλαο Κουτρούμπα και Δημήτριο Καβαλλάρη, ενώ Εισαγγελέας της Έδρας κληρώθηκε η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο 60χρονος ναυλομεσίτης Γιώργος Μπουρδούβαλης και ο 43χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης και τρεις Τούρκοι (οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί όπου βρέθηκε μέρος του φορτίου των ναρκωτικών) που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Επίσης, θα δικαστούν ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, οδηγός της νταλίκας που μετέφερε τα ναρκωτικά και νοίκιασε στον Γιαννουσάκη την αποθήκη στο Κορωπί ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 18 ετών, ο Ιρανός συνοδός του φορτίου, Μπονιάντ που είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια, οι Παναγιώτης Φάρος (πρώην ιδιοκτήτης του «Noor1») και Βασίλης Κουρούβανης σε 8 έτη, ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης και ο στενός συνεργάτης του Γιαννουσάκη, Σταύρος Λάγιος, σε 10 έτη, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στη μεταφορά ναρκωτικών. Οι τέσσερις τελευταίοι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι, καθώς η έφεση είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα, εν αντιθέσει με τους συγκατηγορούμενους τους που εκτίουν τις ποινές τους στη φυλακή.

Η βόμβα στον Εφέτη και η «εξαφάνιση» μαρτύρων

Την πολύκροτη δίκη σε πρώτο βαθμό είχε σημαδεύσει η μαφιόζικη ενέργεια σε βάρος του Εφέτη Παναγιώτη Χουζούρη ο οποίος είχε δεχθεί στο σπίτι του δέμα-βόμβα στις 28 Ιουλίου, λίγα 24ωρα αργότερα, στις 2 Αυγούστου 2016, όταν θα έκρινε μαζί με τους δύο συναδέλφους του δικαστές, τις ποινές, τα ελαφρυντικά και το κατά πόσο θα δινόταν η δυνατότητα αναστολής στην εκτέλεση των ποινών στους κατηγορουμένους για τη μεταφορά των δύο τόνων του «λευκού θανάτου».

Η υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα από την Αστυνομία

Στα αξιοπερίεργα της πρώτης δίκης ότι οκτώ άνθρωποι που σχετίζονταν με το «Noor1» πέθαναν αιφνιδίως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, μάρτυρας που υποτίθεται ότι ήταν υπό κράτηση βρέθηκε πυροβολημένος στην Κωνσταντινούπολη, ενώ νεκρή βρέθηκε γυναίκα που επισκεπτόταν τακτικά δύο μέλη του πληρώματος του «Noor 1» που κρατούνταν σε φυλακές της Τουρκίας…

Η έφεση ανοίγει ξανά τον «ασκό του Αιόλου»

Το πρώτο θέμα που θα εξετάσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά με την έναρξη της δίκης στις 10 Οκτωβρίου, είναι η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που άσκησε η εισαγγελέας της Έδρας, Μαρία Τρουπή, η οποία επίσης δέχθηκε απειλές στο σπίτι της.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας φαίνεται πως είχε πεισθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση είχε ο ιδιοκτήτης εταιρείας αυτοκινήτων, πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης, η εταιρεία του οποίου, Arab Waves, εμπλέκεται στην υπόθεση, ενώ είχε άμεση συνεννόηση με τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη εφοπλιστή Ευθύμιο Γιαννουσάκη, στην αποθήκη του οποίου βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου της ηρωίνης.

Στην 52σέλιδη έφεση, η αντεισαγγελέας Εφετών διαφωνεί με το σκεπτικό των δικαστών που έκριναν τον Κοτσώνη ένοχο μόνο για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση.

Η ίδια εκτιμά ότι Κοτσώνης και Γιαννουσάκης εμπλέκονται στη «διαμετακόμιση από κοινού ποσότητας ηρωίνης τουλάχιστον 2 τόνων και 100 κιλών κατ’ επάγγελμα και με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την έφεση της εισαγγελέως, η εταιρεία Arab Waves του Αιμίλιου Κοτσώνη δημιουργήθηκε «ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα της εταιρείας, μέσω του οποίου θα προωθούνταν το τίμημα της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών στους προμηθευτές τους, καθόσον το τίμημα αγοραπωλησίας της διακινούμενης ποσότηταςτων τουλάχιστον 2 τόνων και 100 κιλών ηρωίνης ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια».

Και συμπληρώνει σε άλλο σημείο της πρότασής της:

«Ήταν ο άνθρωπος που το 2012 βρισκόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση σχετιζόμενη με το πλοίο (…). Σε συνεργασία με τους συγκατηγορουμένους του, Γιαννουσάκη – Μπουρδούβαλη – Κουρούβανη και Φάρο, αλλά και με άλλους άγνωστους συνεργούς του, προγραμμάτιζε με προσεκτικό και μεθοδευμένο τρόπο τις κινήσεις για την υλοποίηση του παράνομου σχεδίου».

Η εισαγγελέας υποστηρίζει πως πρέπει να δικαστούν όχι για απλή συνέργεια, όπως έκρινε το δικαστήριο, αλλά για συναυτουργία.

Η έφεση της Εισαγγελέως θα κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά. Αν γίνει δεκτή, τότε οι καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό σε πολυετείς καθείρξεις για την απλή συνέργεια, κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια…

Σε εξέλιξη η παράλληλη έρευνα για τον εφοπλιστή Μαρινάκη

Την ίδια ώρα που θα δικάζονται οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση των 2,1 τόνων ηρωίνης, στα δικαστήρια του Πειραιά είναι σε εξέλιξη και η δεύτερη έρευνα που αφορά την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη και τριών συνεργατών του εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για:

– Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών

– Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

– Διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από την προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργήσει η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνη Τζίβα για την τυχόν εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση του “Noor 1”.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ο Ευθ. Γιαννουσάκης είχε προσκομίσει αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού του λογαριασμού στην τράπεζα Bank of Baroda στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που περιλαμβάνει εμβάσματα που διακινήθηκαν προς την εταιρεία του G TANKERS PETROLEUM από τις εταιρείες Capital, Maranthon, Marlex, Express Energy συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη και συγκατηγορουμένων του.

Για την υπόθεση διενεργείται κύρια ανάκριση από την Ανακρίτρια κατά της Διαφθορας Πειραιά Καλλιόπη Ιωάννα Μάντακα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…