Υπόθεση Μαρφίν Λαϊκή: Οι Γερμανοί γνώριζαν και κάλυπταν τις κινήσεις Βγενόπουλου

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις κινήσεις του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου με τα δομημένα προϊόντα…

bgenopoulos

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις κινήσεις του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου με τα δομημένα προϊόντα Γερμανικής Τράπεζας. Όπως έχει καταγγείλει προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, και είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr η τότε διοίκηση της Μαρφίν φέρεται να χρησιμοποιούσε τα γερμανικά ομόλογα για την έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας καθώς επίσης και μετοχών εταιρειών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group  όπως το Υγεία και η Delta Singular, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με νέες καταγγελίες όμως της κας Χαραμπίδου η Γερμανική Τράπεζα όχι μόνο γνώριζε για τις κινήσεις της τότε διοίκησης της Μαρφίν, αλλά κάλυπτε και τις κινήσεις του κ. Βγενόπουλου.

Συγκεκριμένα η κα Χαραλαμπίδου απέστειλε και νέα καταγγελία, αυτή τη φορά προς τον πρώτο  Εκτελεστικό Διευθυντή του Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου.   Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της προκύπτει ότι το Υποκατάστημα της Γερμανικής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να είναι αυτό που προέβαινε στη δημιουργία των δομημένων προϊόντων.

Μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχουν και ηλεκτρονικά μηνύματα με συνομιλίες μεταξύ στελεχών της Μαρφίν Λαϊκής, το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και το Φεβρουάριο του 2011. Τα μηνύματα αυτά περιλαμβάνουν εντολές επένδυσης εκατομμυρίων ευρώ στις μετοχές της Λαϊκής,  μέσω των δομημένων προϊόντων της Γερμανικής Τράπεζας.

«Πέραν του ότι φαίνεται ξεκάθαρα, ότι τα στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας γνώριζαν ότι η Μαρφίν  Λαϊκή διένυε περίοδο έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης, σημειώνουμε  ότι τέτοιες έμμεσες επενδύσεις στις μετοχές της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής από τη Μαρφίν Λαϊκή,  πέραν από την κατάχρηση των χρημάτων των καταθετών της Τράπεζας, παραπλανούσαν το επενδυτικό κοινό σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Μαρφίν Λαϊκής και τα αποτελέσματα της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης», αναφέρει στην επιστολή της η κα Χαραμπίδου και συμπληρώνει:

«Ζητούμε από το Financial Conduct Authority να ερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με τη BaFIN και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου».

Αποκαλυπτικό έγγραφο της Μαρφίν

Τα στοιχεία όμως αυτά δεν είναι και τα μοναδικά που έχουν έρθει στα χέρια της κας Χαραλαμπίδου. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά για έγγραφο της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, που αναφέρεται στις επενδύσεις μέσω αυτών των δομημένων προϊόντων ως στρατηγικές συναλλαγές («strategic trade»  και «strategic management portfolio») .
 
«Πρόκειται για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των καταθετών και μετόχων της Λαϊκής. Ας ελπίσουμε ότι και οι Κυπριακές Αρχές θα αξιοποιήσουν επιτέλους όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη εδώ και καιρό ενώπιον τους  και θα προχωρήσουν, χωρίς χρονοτριβή σε ποινικές διώξεις για το Τραπεζικό σκάνδαλο, που συγκλόνισε την Κύπρο και την οδήγησε σε οικονομική καταστροφή», υπογραμμίζει στην επιστολή της η κα Χαραλαμπίδου.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επιστολή, είχε αποστείλει η κα Χαραλαμπίδου και στον πρόεδρο της Bafin, της εποπτικής αρχής των τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, Dr Elke König. Με αυτή ζητούσε να διενεργηθεί έλεγχος σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας και τις κινήσεις της τότε διοίκησης της Μαρφίν.

Δεν ήταν όμως και η μοναδική, καθώς οι ίδιες καταγγελίες είχαν αποσταλλεί και στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, με απώτερο στόχο να ανακτηθούν τα κεφάλαια των καταθετών της Λαϊκής, καθώς επίσης και να αποδοθεί Δικαιοσύνη σε όσους εμπλέκονται.

 
 

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…