Newsroom

Newsroom

Υπόθεση Μάγιερλινγκ : Ο θάνατος των δυο εραστών και ο Α ΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ένας πρίγκιπας που δεν ήθελε να πεθαίνει μόνος του. Μια ερωτευμένη έφηβη που αυτοκτόνησε στο πλάι του. Μια βασιλομήτωρ που βυθίστηκε στην τρέλα και βρήκε το θάνατο από τα χέρια αναρχικού. Μια κόρη, ‘’η κόκκινη Δούκισσα’’ που εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Όλοι τους ήταν τελευταίοι του οίκου των Αψβούργων..

Mayerling15

Η Βασίλισσα Ελισσάβετ της Αυστροουγγαρίας, η λεγόμενη Σίσσυ η θλιμμένη πριγκίπισσα, έμαθε τα τραγικά νέα θανάτου του μονάκριβου γιού της, Ροδόλφου, την ώρα της εκμάθησης των ελληνικών της. Είχε βρεθεί δηλητηριασμένος, όπως της είχαν πει αρχικά, δίπλα στην 17χρονη ερωμένη του βαρόνη Μαρία Βετσέρα.

Τα τραγικά νέα ήταν τεράστια για το βασιλικό ζευγάρι το οποίο όχι μόνο έχανε το παιδί του και μοναδικό διάδοχο του θρόνου,αλλά θα έπρεπε να παραμείνει ψύχραιμο ώστε να διαχειριστεί με μυστικότητα τον τρόπο που έφυγε από την ζωή για να μην προκληθεί σκάνδαλο.

Ο πρίγκιπας Ροδόλφος ήταν παντρεμένος με την κόρη του Βέλγου βασιλιά, Στεφανί του Βελγίου και πατέρας μιας μικρής κόρης ενώ η 17χρονη ερωμένη του Βαρόνη Μαρία Βετσέρα ήταν κόρη Αυστριακού διπλωμάτη και Χιώτισσας μητέρας από μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια της Ελλάδας.

Είχαν γνωριστεί μερικούς μήνες πριν σε ένα χορό και η Μαρί ερωτεύτηκε αμέσως τον γοητευτικό 30χρονο πρίγκιπα ο οποίος είχε την φήμη καρδιοκατακτητή και άπιστου στους αριστοκρατικούς κύκλους. Διατηρούσε μάλιστα χρόνια δεσμό με την αυστριακή ηθοποιό Μίσσι Κασπάρ. Σχέση την οποία γνώριζε η σύζυγος του.
Η Μαρία Βετσέρα και η αδερφή της Γιοχάνα είχαν ανατραφεί από την μητέρα τους με μοναδικό σκοπό να κάνουν ένα καλό γάμο μέσα από τους αριστοκρατικούς κύκλους της Αυστρία.

Παρόλα αυτά όταν έμαθε για τον ερωτικό δεσμό της κόρης της με τον πρίγκιπα προσπάθησε να την αποτρέψει. Η αφελής νέα ωστόσο πίστευε πως ο Ροδόλφος θα άφηνε την Στεφανί και θα την παντρευόταν.

Στενοί κύκλοι του πρίγκιπα γνώριζαν από τον ίδιο πως αν και είχε συγκινηθεί από τον έρωτα της έφηβης ερωμένης του στην πραγματικότητα λάτρευε την Μισσι Κασπάρ και αν λάμβανε ποτέ διαζύγιο θα ήταν μόνο για τα δικά της μάτια. Φυσικά το παλάτι δεν θα επέτρεπε ποτέ να πάρει κανένα διαζύγιο πολλώ μάλλον να παντρευτεί γυναίκες κατώτερης τάξης από τον ίδιο.

Αργότερα η ίδια η Κασπάρ, εξομολογήθηκε πως ο πρίγκιπας, της είχε προτείνει να αυτοκτονήσουν μαζί αλλά εκείνη πίστευε πως έκανε πλάκα και απέρριψε την πρόταση του χωρίς να πιστεύει πως εκείνος θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Οι πρώτες πληροφορίες του θανάτου τους ήταν πως ζευγάρι είτε δηλητηριάστηκε παρέα ή πως η μικρή ερωμένη καταλαβαίνοντας την κοροϊδία του πρίγκιπα τον δηλητηρίασε και αυτοκτόνησε στην συνέχεια.

Όπως και να είχε κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να ξεφύγει από κανένα στόμα και η πρώτη ανακοίνωση του παλατιού ήταν πως ο πρίγκιπας Ροδόλφος έφυγε ξαφνικά από την ζωή εξαιτίας ενός ανευρύσματος στην καρδιά του. Ειδοποίησαν τους συγγενείς της Βετσέρα να παραλάβουν κάτω από άκρα μυστικότητα το πτώμα της νεαρής γυναίκας, όπως και έγινε. Οι θείοι της πήραν το νεκρό κορίτσι, το έβαλαν σε μια άμαξα προσποιούμενοι πως ήταν ζωντανή και πήγαν να την θάψουν σε ένα μοναστήρι εκεί κοντά.

Λόγω της αυτοκτονίας δεν θα μπορούσε να θαφτεί με βάση τα χριστιανικά ήθη όποτε οι θείοι της ισχυρίστηκαν πως ο θάνατος της ήρθε από ξαφνική απώλεια των αισθήσεων της και πέφτοντας στο έδαφος χτύπησε το κεφάλι της ώστε να πετύχουν την ταφή της εντός του κοιμητηρίου. Το σώμα του νεκρού Ροδόλφου γύρισε στο παλάτι ώστε να το προετοιμάσουν για βασιλική κηδεία μέχρι που η είδηση για την αυτοκτονία του ζευγαριού βγήκε στην δημοσιότητα από ξένους ανταποκριτές.

Έχοντας μη προλάβει να ταφεί ο πρίγκιπας, ο βασιλιάς Φραγκίσκος ήταν αναγκασμένος πλέον να ζητήσει από την επίσημη καθολική εκκλησία άδεια για τον ενταφιασμό του τον οποίο τελικά πέτυχε, λαμβάνοντας κατ΄εξαίρεση άδεια επειδή ‘’ο πρίγκιπας κατά την διάρκεια της απεχθής πράξης του βρισκόταν σε πνευματική αναταραχή’’. Κλείνοντας άρον – άρον την υπόθεση σαν αυτοκτονία.

Από την πρώτη στιγμή κυκλοφορούσαν συγκεχυμένες φήμες για το αν επρόκειτο για αυτοκτονία ή δολοφονία. Η πρώτη εκδοχή της δηλητηρίασης ήταν εντελώς λανθασμένη και βιαστική, καθότι οι ακόλουθοι οι οποίοι είχαν φτάσει πρώτοι στο δωμάτιο δεν είχαν καταφέρει μέσα στο σκοτάδι να δουν το τραύμα από πυροβόλο όπλο στο στήθος του πρίγκιπα. Όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία για αυτοκτονία με όπλο πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν το ζευγάρι ήταν αποφασισμένο να αυτοκτονήσει ή αν ο ένας ακολούθησε στον θάνατο τον άλλον από καυγά μεταξύ τους ή ατύχημα.

Αρκετοί κυκλοφορούσαν φήμες πως το ζευγάρι δολοφονήθηκε από ξένους κατασκόπους ή από συγγενείς της κοπέλας. Τίποτα από τα δυο δεν αποδείχτηκε ποτέ. Η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ βυθίστηκε στην θλίψη μετά το θάνατο του έχοντας ένα ιστορικό χρόνιων καταθλίψεων, νευρικών κλονισμών και διατροφικών διαταραχών. Εγκατέλειψε τον πατέρα του και ταξίδευε συχνά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Το 1898, σε ένα ταξίδι της στην Γενεύη δολοφονείται στα 60 της χρόνια από τον Ιταλό αναρχικό Λουίτζι Λουκένι. Ο Λουκένι βρισκόταν στην Γενεύη για να δολοφονήσει τον Δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος τελευταία στιγμή ακύρωσε το ταξίδι του.Ο Ιταλός αναρχικός όταν έμαθε πως η βασίλισσα της Αυστρίας βρισκόταν στην Ελβετία άλλαξε τα σχέδια του δολοφονώντας την με στιλέτο στην καρδιά.

Μετά το θάνατο του Ροδόλφου, ο θρόνος θα περνούσε στον πρώτο του ξάδερφο Φραγκίσκο- Φερδινάνδο ο οποίος δολοφονείται με την σειρά του, το 1914 από Σέρβο αναρχικό, μαζί με την σύζυγό του. Η δολοφονία του έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και να διαλυθεί η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Ευρώπη μετά την Ρωσία της εποχής.

Η κόρη του Ροδόλφου Δούκισσα Ελίζαμπεθ παντρεύεται έναν προτεστάντη πρίγκιπα έπειτα από προτροπή του παππού της. Αποκτά 4 παιδιά αλλά ο γάμος τους δεν είναι ευτυχισμένος. Απιστούν και οι δυο κάνοντας χωριστές ζωές. Το 1921, η Ελίζαμπεθ γράφεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστρίας και γνωρίζεται με τον
δεύτερο σύζυγο της Λεοπόλδο Πέτζνεκ. Όλοι την γνωρίζουν με το ψευδώνυμο πλέον ‘’Η κόκκινη Δούκισσα’’ ενώ η μητέρα της την αποκληρώνει το 1934.

Ο θάνατος των δυο νέων σχεδόν ξεχάστηκε τα επόμενα χρόνια. Το διάστημα ανάμεσα στους δυο Παγκοσμίους Πολέμους, οι εδαφικές αλλαγές μεταξύ των κρατών σε ολόκληρο το κόσμο έφερε σε δεύτερη μοίρα κάθε ατυχή ερωτική ιστορία. Άλλωστε ο πόλεμος είχε ‘’γράψει’’ αρκετές τέτοιες ανάμεσα σε ζευγάρια. Η ιστορία τους ξαναβγήκε στην επιφάνεια όταν ο Κόκκινος Στρατός αποχώρησε από την Αυστρία το 1955. Ο τάφος της Βετσέρα είχε ανοιχτεί και πιθανόν λεηλατηθεί από τυμβωρύχους. Οι μοναχοί έφτιαξαν εκ νέου το μνήμα και ισχυρίστηκαν πως δεν βρήκαν πουθενά ίχνη από τραύματα πυροβόλου όπλου στο σώμα της κοπέλας, ενισχύοντας έτσι
πάλι τις φήμες για πιθανή δηλητηρίαση της λίγο πριν ή μετά την αυτοκτονία του Ροδόλφου ή θάνατο από πιθανή επιπλοκή σε άμβλωση που της είχε επιβληθεί. Αυτή η εικασία είναι απίθανη, δεδομένου πως ο Ροδόλφος ήταν στείρος εξαιτίας αφροδίσιου νοσήματος το οποίο είχε μεταδώσει και στην σύζυγο του. Λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαιώθηκε από γιατρό της οικογένειας πως όντως η Μαρία δεν φαίνεται να ΄χε βληθεί από σφαίρα και
πιθανόν δηλητηριάστηκε.

Το 1991, ο πωλητής επίπλων Χέλμουτ Φλατσεστάινερ ξεθάβει ότι είχε μείνει από τον σκελετό της Μαρί και προσπαθεί να πουλήσει την ιστορία της και τον σκελετό της σε ένα δημοσιογράφο της μεγαλύτερης αυστριακής εφημερίδας της Kronen Zeitung. Ο Χέλμουτ συλλαμβάνεται και πληρώνει πρόστιμο 2000 ευρώ για την καταστροφή που προκάλεσε στο τάφο της Βετσέρα. Ο σκελετός θάβεται για τρίτη και τελευταία φορά .. Προς το παρόν, τουλάχιστον..

Φως στην υπόθεση έριξαν τα γράμματα της ίδια της Βετσέρας προς τους συγγενείς και φίλους της, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 2015 και αναφέρουν ρητά την επιθυμία της να ακολουθήσει στο θάνατο τον αγαπημένο της πρίγκιπα.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ