Newsroom

Newsroom

Υπόθεση Γεωργούλη: H ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει (αλλά δεν κατονομάζει) ΜΜΕ για τη διαρροή ονόματος του ονόματος της καταγγέλουσας

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

esiea

Για έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της αναφερόμενη στη διαρροή του ονόματος της γυναίκας που κατήγγειλε κακοποίηση από τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ μιλά για «απρόκλητη έκθεση στη δημοσιότητα φερόμενων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης», ενώ σημειώνει ότι «λειτούργημα του δημοσιογράφου πρέπει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να τα εκθέτει σε πλήρη δημόσια θέα».

Η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται γενικότερα σε ιστοσελίδες και μερίδα του αθηναϊκού Τύπου, χωρίς όμως να κατονομάζει όμως τα ΜΜΕ, ενώ συμπληρώνει ότι η καταγγέλλουσα αναγκάστηκε λόγω της διαρροής του ονόματός της να δώσει εξηγήσεις σε ανάρτησή της στο facebook.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

Η έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού δεν ταιριάζει στη δημοσιογραφία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει την απρόκλητη έκθεση στη δημοσιότητα φερόμενων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, όπως στην πρόσφατη υπόθεση Γεωργούλη.

Ιστοσελίδες αρχικά και στη συνέχεια μερίδα του αθηναϊκού Τύπου δημοσίευσαν το όνομα και τη φωτογραφία του φερόμενου θύματος χωρίς τη συναίνεσή του, και χωρίς να αναλογιστούν το μήνυμα που στέλνουν στα άτομα που έχουν υποστεί ή υφίστανται κάθε είδους βία και παρενοχλήσεις.

Το λειτούργημα του δημοσιογράφου πρέπει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να τα εκθέτει σε πλήρη δημόσια θέα, στο βωμό μιας κακώς εννοούμενης ανάγκης πληροφόρησης.

Το ρεπορτάζ σαφώς πρέπει να είναι μαχητικό και να υπηρετεί την ενημέρωση, αλλά η τελική επιλογή των στοιχείων που δημοσιοποιούνται, θα πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη σύνεση και ενσυναίσθηση, ιδίως σε υποθέσεις που σχετίζονται με παιδική κακοποίηση και έμφυλη βία.

Η καταγγέλλουσα αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις σε ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο facebook.

Η έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού δεν ταιριάζει στη δημοσιογραφία.