Υπόθεση Φουρθιώτη: Εταιρείες-μπάμπουσκες και κεφάλαιο €1 δισ.

Ο Φουρθιώτης, η Μιράντα Τζ, η Νατία Λ. και οι εξαπατήσεις του Δημοσίου μέσω των αμέτρητων εταιριών που αλλάζουν συνεχώς χέρια. 

apokalyptika1 1

Oι επιχειρηµατικές δραστηριότητες του Μένιου Φουρθιώτη κρύβονται, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που µπορεί κάποιος να εντοπίσει στο Γενικό Εµπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), πίσω από ένα αχανές δίκτυο δεκάδων µονοπρόσωπων εταιρειών. Ως διαχειριστές τους εµφανίζονται συχνά δύο γυναίκες από τη Γεωργία ή άλλοι συνεργάτες του. Σύµφωνα µε πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Documento, µία εξ αυτών εργάζεται ως καθαρίστρια. Παρ’ όλα αυτά εµφανίζεται σε µία από τις εταιρείες να έχει καταθέσει ως µοναδική εταίρος ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ!

Τα ερωτήµατα που ευλόγως γεννιούνται πληθαίνουν από το γεγονός ότι τα καταστατικά των εταιρειών αλλάζουν διαρκώς. Ετσι, µπορεί σε µικρά χρονικά διαστήµατα να διαφοροποιούνται οι διαχειριστές, οι εταίροι, ακόµη και οι έδρες. Είναι µάλιστα ενδιαφέρον ότι πολλές εταιρείες φαίνεται να εδρεύουν σε διευθύνσεις που βρίσκονται ιδιωτικές κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δηλώνουν πλήρη άγνοια για το γεγονός ότι τα σπίτια στα οποία ζουν εµφανίζονται ως έδρες εταιρειών συµφερόντων Φουρθιώτη.

Η δηµοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, για λογαριασµό του insidestory.gr, ήταν η πρώτη που πραγµατοποίησε έρευνα για τις δραστηριότητες του παρουσιαστή, φέρνοντας στο φως σηµαντικά στοιχεία για τον τρόπο µε τον οποίο ο Φουρθιώτης και το περιβάλλον του επιχειρούν αποκοµίζοντας σηµαντικά κέρδη. Ωστόσο, από τον περασµένο Σεπτέµβριο, οπότε τα πρώτα στοιχεία είδαν το φως της δηµοσιότητας, µέχρι σήµερα οι αρµόδιες αρχές, παρότι κινήθηκαν, δεν φαίνεται να προχώρησαν επαρκώς την έρευνα.

Ως αποτέλεσµα, ο δηµοσιογράφος και παρουσιαστής συνεχίζει να επιχειρεί, απολαµβάνοντας µια πρωτοφανή ασυλία, ενώ προσφάτως εξέδωσε και κυριακάτικη εφηµερίδα. Σήµερα φέρνουµε στο φως ακόµη περισσότερα στοιχεία, τα οποία προκαλούν εύλογες υποψίες αν πίσω από αυτήν τη δαιδαλώδη και καλοστηµένη επιχειρηµατική δραστηριότητα κρύβονται απάτες. Οι εταιρείες του Μ. Φουρθιώτη, ή για την ακρίβεια οι εταιρείες συµφερόντων του, είναι τόσες που προκειµένου να καταγραφούν µία προς µία θα χρειάζονταν µερικές δεκάδες σελίδες. Ως εκ τούτου, επιλέγουµε να αναδείξουµε τις πλέον ύποπτες δραστηριότητες του παρουσιαστή και των συν αυτώ, προκειµένου επιτέλους να σπάσει το απόστηµα αυτής της διαπλοκής.

Η εταιρεία του 1 δισ. ευρώ

Χρησιµοποιώντας το όνοµα της πολυεθνικής Amazon η οµάδα του Φουρθιώτη προχώρησε τον Αύγουστο του 2020 στη δηµιουργία της εταιρείας ESHOP AMAZON, ως διαχειρίστρια της οποίας εµφανίζεται γυναίκα µε το όνοµα Μιράντα Τζ. (Miranda J.). Πρόκειται για την καθαρίστρια η οποία φαίνεται να καταθέτει ως µοναδική εταίρος κεφάλαιο ύψους 1 δισ. ευρώ. Την κατάθεση του ποσού πιστοποιεί µάλιστα η ίδια µε διαδοχικές δηλώσεις της στο ΓΕΜΗ στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου 2021. Στην εν λόγω εταιρεία δεν εµφανίζεται ποτέ ως διαχειριστής ο Μ. Φουρθιώτης.

Φαίνεται ωστόσο ότι µόλις πριν από τρεις µήνες τη διαχείριση της ESHOP AMAZON ανέλαβε µια δεύτερη στενή συνεργάτιδά του µε το όνοµα Κωνσταντίνα Β. Πρόκειται για γυναίκα η οποία έχει υπάρξει παραγωγός εκποµπής στον ραδιοφωνικό σταθµό του Φουρθιώτη Party FM και υπεύθυνη των social media της εκποµπής του. Η περίπτωση της ESHOP AMAZON όµως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για ακόµη έναν λόγο: τόσο η εταιρεία όσο και η µοναδική µέτοχός της, δηλαδή η Μιράντα Τζ., δηλώνουν ως έδρα και ως διεύθυνση κατοικίας αντίστοιχα το 11ο χιλιόµετρο της οδού Θεσσαλονίκης – αεροδροµίου. Στη συγκεκριµένη διεύθυνση εδρεύει το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας, ιδιοκτησίας της εταιρείας Lamda Develοpment. Από την έρευνα ωστόσο προέκυψε ότι καµία εταιρεία µε το όνοµα ESHOP AMAZON δεν εδρεύει στον χώρο του εµπορικού κέντρου.

Η εξαπάτηση του δηµοσίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της εταιρείας Job Production. Μέσω αυτής και του Party FM, επίσης συµφερόντων Φουρθιώτη, φαίνεται ότι στήθηκε η απάτη του προγράµµατος «Συν-Εργασία». Η εν λόγω εταιρεία, παρότι ιδρύθηκε µόλις τον Φεβρουάριο του 2020, εµφανίζεται να έχει ήδη χρέη άνω των 100.000 ευρώ. ∆ιαχειρίστρια και αυτής είναι η Μιράντα Τζ., η οποία την περίοδο ίδρυσης της εταιρείας είχε καταθέσει αίτηση λήψης πολιτικού ασύλου ως υπήκοος Γεωργίας. Ο Φουρθιώτης εµφανίζεται παράλληλα ως εργαζόµενος στην Job Production από τον Ιούλιο του 2020 και µάλιστα µε µισθό υψηλότερο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, ενώ η εταιρεία έχει δηλωµένη έδρα τη διεύθυνση του Party FM.

Η Μιράντα Τζ. πάντως εµφανίζεται ως διαχειρίστρια και άλλων εταιρειών. Μια εξ αυτών είναι η Epsilon TV Μονοπρόσωπη ΙΚΕ την οποία εκπροσωπούσε από την ηµέρα ίδρυσής της, δηλαδή από τις 7.4.2020 έως τις 24.6.2020, οπότε µεταβίβασε τα εταιρικά µερίδια και τη διαχείριση στον Μ. Φουρθιώτη. Φέρεται παράλληλα ως διαχειρίστρια της εταιρείας Golden Bazaar, ενώ για ένα διάστηµα φαινόταν να διαχειρίζεται και την εταιρεία Αποκαλυπτικά News, η οποία εκδίδει την κυριακάτικη εφηµερίδα «Αποκαλυπτικά». Η Golden Bazaar εµφανίζεται επίσης να έχει κοινή έδρα µε την Job Production, συµπτωµατικά στην ίδια διεύθυνση όπου εδρεύει ο ραδιοφωνικός σταθµός Party FM.

Το δαιδαλώδες δίκτυο

Η εταιρεία Golden Bazaar συνδέεται επίσης ως διαχειρίστρια-εταίρος µε µια σειρά εταιρειών. Η πρώτη είναι η Work Office, η οποία εδρεύει στα Μελίσσια, σε χώρο κοντά στα τηλεοπτικά στούντιο από τα οποία µεταδίδονται οι εκποµπές του τηλεοπτικού σταθµού Epsilon, εποµένως και του Μ. Φουρθιώτη. Παραδόξως στη διεύθυνση που η εταιρεία δηλώνει ως έδρα βρίσκεται µια κατοικία η οποία, όπως αποκάλυψε το ρεπορ-τάζ του Documento, ανήκει σε πρόσωπο που αγνοούσε παντελώς ότι η διεύθυνση της οικίας του έχει δηλω-θεί ως έδρα εταιρείας συµφερόντων Φουρθιώτη.

Η δεύτερη εταιρεία ονομάζεται Super Jumbo και εμπλέκεται σε φερόμενη απάτη µε αγορά κινητών τηλεφώνων. Η εν λόγω εταιρεία εμφανιζόταν να εδρεύει κοντά στα στούντιο του Epsilon στα Μελίσσια, σε σημείο ωστόσο όπου επίσης βρίσκεται ιδιωτική κατοικία. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, η έδρα της µμεταφέρθηκε τελικά σε άλλη διεύθυνση. Η τρίτη εταιρεία µε την οποία συνδέεται η Golden Bazaar είναι η Ραδιοτηλεοπτική Τηλεόραση Μονοπρόσωπη ΑΕ, η οποία εδρεύει στον χώρο στέγασης του ραδιοφώνου Party FM, μαζί µε την Job Production.

Είναι ενδιαφέρον ότι, µεταξύ άλλων, έχουν ιδρυθεί εταιρείες τα ονόµατα των οποίων θυµίζουν γνωστούς τηλεοπτικούς σταθµούς. Πρόκειται συγκεκριµένα για την εταιρεία Mega TV AE, ως διευθύνουσα σύµβουλος της οποίας εµφανίζεται η Golden Bazaar, την εταιρεία SKY TV και την εταιρεία ΑΝΤ1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία αργότερα µετονοµάστηκε. Πίσω από την τελευταία βρίσκεται µια πυραµίδα νοµικών οντοτήτων που σχετίζονται µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Συγκεκριµένα ως διαχειρίστρια και εταίρος της από την ηµεροµηνία σύστασης, στις 10.5.2020, εµφανίζεται η Ραδιοτηλεοπτική Τηλεόραση Μονοπρόσωπη ΑΕ, διευ-θύνουσα σύµβουλος της οποίας είναι σύµφωνα µε στοιχεία του TAXIS η εταιρεία Golden Bazaar µε διαχει-ρίστρια τη Μιράντα Τζ. Σύµφωνα ωστόσο µε στοιχεία που είναι καταχωρηµένα στον ΕΦΚΑ, ως υπεύθυνη της ΑΝΤ1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ δεν εµφανίζεται η εµφανιζόµενη στο TAXIS ως διευθύνουσα σύµβουλος Golden Bazaar, αλλά µια άλλη γυναίκα, επίσης γεωργιανής καταγωγής, µε το όνοµα Νατία Λ. (Natia L.), η οποία επίσης φέρεται να έχει εκδώσει δελτίο αιτούντος πολιτικού ασύλου. Ερωτήµατα βέβαια προκαλεί και η δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας της γυναίκας. Η Νατία Λ. εµφανίζεται συγκεκριµένα στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα να διαµένει στην έδρα της εταιρείας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΤΑΧΙS ωστόσο, η Νατία Λ. διαµένει στη Θέρµη, στο 11ο χιλιόµετρο της οδού Θεσσαλονίκης – αεροδροµίου. Στην ίδια διεύθυνση δηλαδή που εµφανίζεται να εδρεύει και η εταιρεία ESHOP AMAZON και στην οποία βρίσκεται στην πραγµατικότητα το εµπορικό κέντρο της Lamda.

Η συγκεκριµένη γυναίκα συµµετέχει ως διαχειρίστρια σε αρκετές ακόµη εταιρείες. Συγκεκριµένα στις Extramall Web, Endemol Media, Eshop Now, Amazonshop και µία ακόµη µε την ίδια επωνυµία, αλλά διαφο-ρετικό ΑΦΜ και έδρα επίσης στην έκταση της Lamda στη Θέρµη. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πολλές από τις εταιρείες που µέσω των διαχειριστών τους σχετίζονται εµφανίζουν ως έδρα τους τη λεωφόρο ∆ηµοκρατίας στα Μελίσσια. Ανάµεσα σε αυτές είναι και η εταιρεία Αποκαλυπτικά News, η οποία εκδίδει την εφηµερίδα «Αποκαλυπτικά». Σύµφωνα ωστόσο µε επιτόπιο έλεγχο που πραγµατοποίησε πρόσφατα κλιµάκιο του ΕΦΚΑ, στη συγκεκριµένη διεύθυνση υπάρχει πολυκατοικία εντός της οποίας δεν στεγάζεται καµία επιχείρηση. Κατά τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στη δηλωθείσα έδρα της εταιρείας ΑΝΤ1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, επίσης στην οδό ∆ηµοκρατίας αλλά σε διαφορετικό αριθµό, στεγάζεται σουπερµάρκετ και ένα περίπτερο.

Εξαπάτηση πελατών

Μία από τις χαρακτηριστικότερες κοµπίνες που φαίνεται να στήθηκαν µέσω του εταιρικού δικτύου είναι αυτή για την οποία διαβάσατε στις προηγούµενες σελίδες. Συγκεκριµένα, ένας ιδιώτης κατέβαλε το ποσό των 300 ευρώ προκειµένου να αγοράσει κινητό τηλέφωνο το οποίο ωστόσο δεν παρέλαβε ποτέ. Τα χρήµατά του, όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνοµίας, κατέληξαν στον λογαριασµό εταιρείας µε το όνοµα White Productions. Η συγκεκριµένη επιχείρηση εδρεύει επίσης στον χώρο στέγασης του Party FM και έχει ιδρυθεί την άνοιξη του 2018 µε διαχειριστή µέχρι το καλοκαίρι του 2020 τον ίδιο τον Φουρθιώτη και από τότε µέχρι σήµερα τη Νατία Λ. και χρηµατοδότες τόσο τον παρουσιαστή όσο και µια offshore εταιρεία µε έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Οι δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας όµως, που ευλόγως προκαλούν ερωτήµατα, δεν σταµατούν εδώ. Από την έρευνα στο ΓΕΜΗ αποκαλύπτεται ότι ενώ η εταιρεία White Productions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018, παραµένει µέχρι σήµερα ενεργή, τον Μάρτιο του 2021 καταχωρήθηκε µια νέα εταιρεία µε την ίδια σχεδόν επωνυµία αλλά διαφορετικό ΑΦΜ. Με άλλα λόγια αυτήν τη στιγµή στο µητρώο του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών είναι καταχωρηµένες δύο εταιρείες µε την ίδια περίπου επωνυµία. Η πρώτη ονοµάζεται White Productions και η δεύτερη White Production. ∆ηλαδή λείπει ένα «s» από την ονοµασία. Ως διαχειρίστρια της πρώτης εµφανίζεται η Γεωργιανή Νατία Λ., ενώ ως διαχειρίστρια της δεύτερης η στενή συνεργάτρια του Φουρθιώτη Κωνσταντίνα Β. Οι δύο εταιρείες εµφανίζουν πάντως διαφορετικές, πλην όµως παραπλήσιες σε όνοµα, ιστοσελίδες. Και οι δύο ωστόσο παραπέµπουν στον ίδιο ανενεργό προς το παρόν ιστότοπο.

12 13 F1%E2%80%931
Η Miranda J., καθαρίστρια και μια από εκείνες οι οποίες εμφανίζονται να συμμετέχουν ως εταίροι ή διαχειρίστριες σε μια σειρά από εταιρείες συμφερόντων του Φουρθιώτη, πιστοποιεί ότι κατέβαλε πόσο 1 δισ. ευρώ στην εταιρεία ESHOP AMAZON, η οποία εμφανίζεται να εδρεύει σε χώρο όπου στεγάζεται εμπορικό κέντρο της Lamda Development
12 13 F1%E2%80%932
H Miranda J. εμφανίζεται αρχικά ως διαχειρίστρια της εταιρείας Αποκαλυπτικά News, η οποία αργότερα θα εξέδιδε την κυριακάτικη εφημερίδα «Αποκαλυπτικά»

12 13 F1%E2%80%933

12 13 F1%E2%80%934
Oι δύο εταιρείες με το παρεμφερές όνομα, δηλαδή η WHITE PRODUCTIONS και η WHITE PRODUCTION, εμφανίζουν διαφορετικές, πλην όμως παραπλήσιες σε όνομα, ιστοσελίδες. Και οι δύο ωστόσο παραπέμπουν στον ίδιο ανενεργό προς το παρόν ιστότοπο, ο οποίος έχει απλώς διαφορετική γραμματοσειρά

12 13 F1%E2%80%935

12 13 F1%E2%80%936
Η εταιρεία Αποκαλυπτικά News μετατρέπεται στις 9 Μαρτίου 2021 από μονοπρόσωπη σε εταιρεία με δύο εταίρους, ενώ εμφανίζεται την ίδια ημέρα να δηλώνει διαφορετικές έδρες. Στη μία περίπτωση την οδό Στουντίου 10-12 και στη δεύτερη τη λεωφόρο Δημοκρατίας 1α

12 13 F1%E2%80%937

12 13 F1%E2%80%938
Από την έρευνα στο ΓΕΜΗ αποκαλύπτεται ότι ενώ η εταιρεία White Productions ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018, παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή, τον Μάρτιο του 2021 καταχωρήθηκε νέα εταιρεία με σχεδόν την ίδια επωνυμία και διαφορετικό ΑΦΜ. Στην πραγματικότητα από το όνομα της νέας εταιρείας λείπει ένα «s»

12 13 F1%E2%80%939

Η εκδότρια της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά»

Στις περισσότερες από τις εταιρείες, οι οποίες μέσω φυσικών προσώπων ή άλλων εταιρειών σχετίζονται με τον Μ. Φουρθιώτη, παρατηρείται το εξής περίεργο για τους ανθρώπους της αγοράς φαινόμενο: εμφανίζουν συχ-νές αλλαγές στα πρόσωπα τα οποία φέρονται να τις διαχειρίζονται. Το παράδειγμα της εταιρείας Αποκαλυπτικά News, της εκδότριας δηλαδή της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», είναι χαρακτηριστικό. Η εν λόγω μονοπρόσωπη εταιρεία ιδρύθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ στις 9.7.2020 με κεφάλαιο 100.000 ευρώ, το οποίο εμφανίζεται να κατέβαλε η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική Τηλεόραση Μονοπρόσωπη ΑΕ. Διαχειρίστρια και των δύο αυτών εταιρειών, δηλαδή της Αποκαλυπτικά News και της Ραδιοτηλεοπτική Τηλεόραση Μονοπρόσωπη ΑΕ, είναι η ίδια γυναίκα. Δηλαδή η Μιράντα Τζ. Στις 27.1.2021 ωστόσο τη διαχείριση της εταιρείας αναλαμβάνει άλλο πρόσωπο του περιβάλλοντος Φουρθιώτη. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για τη συνεργάτιδά του και πρώην παραγωγό του ραδιοφωνικού σταθμού Party FM. Στις 9.3.2021 πάντως, δύο ημέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της εφημερίδας στα περίπτερα, αναλαμβάνει ο ίδιος ο Φουρθιώτης και ακόμη μία γυναίκα.

apokalyptika1 1

Από την έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη σχετίζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon και εμφανίζεται ως διαχειρίστρια της εταιρείας Αλφα Production Διαφημιστική Εμπορική ΜΕΠΕ. Απορία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώνεται διαφορετική έδρα της εταιρείας, η οποία εμφανίζεται πια να βρίσκεται στην οδό Στουντίου 10-12 στα Μελίσσια. Πρόκειται για τη διεύθυνση στην οποία εδρεύουν και τα στούντιο Αλφα, από τα οποία εκπέμπει ο τηλεοπτικός σταθμός Epsilon. Για λόγους που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν, την ίδια ημέρα τα στοιχεία της εταιρείας διαφοροποιούνται εκ νέου. Έτσι δηλώνεται ως έδρα της μια πολυκατοικία της λεωφόρου Δημοκρατίας, ενώ αλλάζει και ο αριθμός των εταίρων. Ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ως μοναδικός εταίρος εμφανιζόταν η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική Τηλεόραση Μονοπρόσωπη ΑΕ και αργότερα προσωπικά ο Μ. Φουρθιώτης, πλέον ως εταίροι φαίνονται ο Μ. Φουρθιώτης και η Αλφα Production Διαφημιστική Εμπορική ΜΕΠΕ. Οι δύο εταίροι φαίνεται μάλιστα να κατέβαλαν από 50.000 ευρώ ο καθένας, ώστε να καλύψουν το εταιρικό κεφάλαιο των 100.000.

Τι οφείλουν να κάνουν οι τράπεζες

Αποτελεί διαδικασία που καταλαμβάνει το σύνολο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και οφείλουν να την τηρούν όλες οι τράπεζες. Ο λόγος για την κοινοτική οδηγία 2015/849/EE, γνωστή ως AML5. Όταν λοιπόν κάποιος εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα για να ανοίξει λογαριασμό, τα νομιμοποιητικά του έγγραφα προσκομίζονται προς έγκριση στη νομική υπηρεσία. Αν κάποιος επιχειρήσει να καταθέσει 1 δισ. ευρώ (ως κεφάλαιο εταιρείας), είναι δεδομένο ότι η νομική υπηρεσία θα πρέπει να παραπέμψει το ζήτημα στο Compliance Office της τράπεζας. Πρόκειται για το τμήμα (ή ακόμη και το φυσικό πρόσωπο) που έχει οριστεί ως «υπεύθυνος συμμόρφωσης» με τις διαδικασίες για την εμπόδιση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η οδηγία αυτή έχει ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο (νόμο 4557/2018, τροποποιήθηκε με τον νόμο 4734/20). Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης οφείλει:

• Να εκτιμήσει. Στηρίζεται στην ανάγκη εντοπισμού, ανάλυσης, εκτίμησης και μετριασμού του κινδύνου.

• Να διαχειριστεί τον πελάτη αξιολογώντας την εικόνα του, πιστοποιώντας την ταυτότητά του και διαμορφώνοντας το προφίλ επικινδυνότητάς του.

• Να παρακολουθεί διαρκώς λογαριασμούς και συναλλαγές μέσα από τα πληροφοριακά συστήματα της τράπεζας.

• Να αναφέρει ύποπτες ή ασυνήθιστες συναλλαγές που δεν αιτιολογούνται.

Είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος που συνέστησε μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ και κατέθεσε 1 δισ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό εμπίπτει στον όρο ασυνήθιστες συναλλαγές και θα έπρεπε ο υπεύθυνος συμμόρφωσης όχι μόνο να ελέγξει εξονυχιστικά τη διαδρομή του 1 δισεκατομμυρίου αλλά επιπροσθέτως να το αναφέρει άμεσα –στην περίπτωση της Ελλάδας– στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το ερώτημα που αναφύεται βέβαια είναι αν όλα αυτά έχουν γίνει και αν έχει ελεγχθεί το πόθεν έσχες του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο φέρεται πιστοποιηθέν κεφάλαιο μιας μονοπρόσωπης ΙΚΕ…

Πηγή: Documento

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…