Newsroom

Newsroom

Υποσχέσεις, «αντίδωρα» και κληρονομιά Σημίτη στις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη (Video)

Με προγραμματικές δηλώσεις γεμάτες υποσχέσεις και στόχους που δείχνουν το τέλος της τετραετίας -ή ακόμα και την επόμενη- εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ρίχνοντας βάρος στο ιδεολογικό αφήγημα της κυβέρνησής του, δηλώνοντάς πολιτικός απόγονος του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κώστα Σημίτη.

5925459

H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Μνημείο μεγαλοϊδεατισμού αλλά και πολιτικού καιροσκοπισμού ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία της διακυβέρνησής του, καθώς η πλειονότητα στόχων και διακηρύξεων αφορούσαν κυρίως το τέλος ή το πέρας της επερχόμενης τετραετίας, δίνοντας την αίσθηση πως περισσότερο προετοιμάζει την… πλατφόρμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών παρά το πλαίσιο της σημερινής, νέας του διακυβέρνησης.

Εξαιρετικής σημασίας το ιδεολογικό περίβλημα που έσπευσε να δώσει στην κυβέρνησή του, συνδέοντας τον εαυτό του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο του «αστικού εκσυγχρονισμού», τον «ανορθωτικό εκσυγχρονισμό» του ’50 και ’60 χωρίς να τολμήσει να αναφέρει ονόματα όπως των Πλαστήρα και Παπάγου, και τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της Μεταπολίτευσης, συνδέοντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Κώστα Σημίτη, των οποίων δήλωσε συνεχιστής με τον δικό του «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από κάθε αναφορά του σε στόχους, μέτρα ή πολιτικές, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να θέσει ως πρώτο και κύριο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία έθεσε ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2023. Όπως προκύπτει και φάνηκε από τις οικονομικές υποσχέσεις του, ο παραπάνω στόχος είναι που δημιουργεί εξαιρετικά περιορισμένα πλαίσια παρεμβάσεων, τόσο άμεσων απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, όσο και μελλοντικών.

Οι πρώτες υποσχέσεις

Μεταξύ των άμεσων παρεμβάσεων, αφού και πάλι έθεσε ως πρώτο και κύριο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,  υποσχέθηκε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου και δήλωσε πίστη στα «λογικά πρωτογενή πλεονάσματα» που θέτει το νέο σύμφωνο σταθερότητας», ανακοίνωσε επέκταση του market pass -πιθανότατα για ένα επιπλέον τρίμηνο- αλλά και το επίδομα των νέων, το youth pass που έριξε προεκλογικά στο τραπέζι, το οποίο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις από τον Ιανουάριου του 2024, ισχνή αύξηση οικογενειακών επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετη μείωση φόρων για οικογένειες με παιδιά. Ακόμα, επιβεβαίωσε το «δώρο» στις ασφαλιστικές εταιρείες με το μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για όσα σπίτια κάνουν ιδιωτική ασφάλιση.

Την τιμητική τους είχαν και οι συνταξιούχοι, με μέτρα όπως η μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ υποσχέθηκε πως στο τέλος του έτους οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν ακόμα μία «εφάπαξ ενίσχυση». Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για κατάργηση της μειωμένης σύνταξης κατά 30% για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, κάνοντας λόγο για «μόνο μία μικρή παρακράτηση από τη νόμιμη και δηλωμένη αμοιβή του».

Πηγή: documentonews.gr

Ρένα Κουβελιώτη: Άγρια επίθεση κατά της δημοσιογράφου του ALPHA – Τραυματίστηκε σοβαρά

Ρένα Κουβελιώτη

Ρένα Κουβελιώτη: Άγρια επίθεση κατά της δημοσιογράφου του ALPHA – Τραυματίστηκε σοβαρά

Η δημοσιογράφος του ALPHA, Ρένα Κουβελιώτη, δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, σύμφωνα με…

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 59χρονος για αιματηρό επεισόδιο με τον σύντροφο της πρώην νύφης του

περιπολικο 1

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 59χρονος για αιματηρό επεισόδιο με τον σύντροφο της πρώην νύφης του

Απολογούμενος, ο 59χρονος αρνήθηκε τις εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις, τονίζοντας ότι δεν είχε σκοπό…

Viral Ελληνίδα αεροσυνοδός που «αδειάζει» την Τζένιφερ Λόπεζ – «Αν ήταν άλλος επιβάτης, θα φωνάζαμε την αστυνομία» (Video)

440765096 403722082546858 5148252248467355835 n

Viral Ελληνίδα αεροσυνοδός που «αδειάζει» την Τζένιφερ Λόπεζ – «Αν ήταν άλλος επιβάτης, θα φωνάζαμε την αστυνομία» (Video)

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη ποπ σταρ κατηγορείται για…