Ύποπτη σιγή από τον Μπολσονάρου μετά την ήττα…«Μην τον ενοχλείτε, έχει πάει για ύπνο»

Αίσθηση προκαλούν η «σιωπηρή στάση» του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου αλλά και οι δηλώσεις σύμμαχων του, καθώς φέρεται να μην υπάρχει καμιά «διάθεση» αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος.

AP22303422148859

Με πολύ μικρή διαφορά, ο Λούλα εξελέγη χθες Κυριακή (30/10) πρόεδρος της Βραζιλίας, κερδίζοντας τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον απερχόμενο ακροδεξιό αρχηγό του κράτους, έδειξαν τα αποτελέσματα με σχεδόν το 99% των ψήφων καταμετρημένο.

Ειδικότερα, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του απερχόμενου προέδρου, ανέφερε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE). Το αποτέλεσμα είναι πλέον «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του Μπολσονάρου, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις σύμμαχων του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου. Παρά το γεγονός ότι ο Μπολσονάρου φρόντισε πολλές φορές να σπείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος της χώρας, απειλώντας να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, οι σύμμαχοί του τώρα δηλώνουν πως δεν υπάρχει «διάθεση» αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη τακτική είχε προχωρήσει ο  Ντόναλτ Τραμπ, εξαπολύοντας τις γνωστές κατηγορίες για μαζική νοθεία, λόγω της οποίας θεώρησε πως έχασε την επανεκλογή του. «Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στοιχεία, αλλά οι δικαστές δεν μας το επιτρέπουν. Προσπαθούμε. Έχουμε τόνους αποδείξεων», είχε δηλώσει ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εκτός από τα αμερικανικά δικαστήρια, είχε παραπονεθεί ότι δεν έχει την υποστήριξη ούτε του υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε του FBI στην προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πολιτικό κλίμα που καλλιεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο εκείνη, οδήγησε τελικά στην επεισοδιακή εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Όσον αφορά την τήρηση ύποπτης σιωπής από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ερωτήματα προκαλούν και οι αναφορές στη στάση του από δημοσιεύματα εφημερίδων της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα οποία στενός συνεργάτης του προειδοποίησε υπουργούς που προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του στη διάρκεια της νύχτας…να μην τον ενοχλήσουν και ότι ο Μπολσονάρου έχει πάει… για ύπνο. Τα φώτα στo προεδρικό μέγαρο έσβησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ τοπική ώρα. Ο Μπολσονάρου απέφυγε να έρθει σε επαφή με τους συμμάχους του και δεν έχει ακόμα κάποια δήλωση.

Λίγο μετά την ανακήρυξη του Λούλα ως νικητή, συναντήθηκε με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του, απόστρατο στρατηγό Μπράγκα Νέτο και σύμφωνα με τους συμβούλους του, πέρασε όλο το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο, μαζί με τον γιο του, Γλάβιο Μπολσονάρου, γερουσιαστή και συντονιστή της προεκλογικής του εκστρατείας. «Ο πρόεδρος» είπαν «δεν ήθελε να μιλήσει με τους υπουργούς του ή να δει κανέναν».

Η πιο σοβαρή ένδειξη ότι το στρατόπεδο Μπολσονάρο δεν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα ήταν η δήλωση του προέδρου της Βουλής και συμμάχου του Μπολσονάρο, Άρθουρ Λίρα, ένας από τους πρώτους που αναγνώρισε τη νίκη του Λούλα και τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα.

Ο Μπολσονάρο- γράφει η εφημερίδα Folha de S.Paulo – δεν έχει ακόμα αφήσει να εννοηθεί εάν θα κάνει δημόσια δήλωση και οι συνεργάτες του ακόμα περιμένουν οδηγίες.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…