Υπόθεση Βγενόπουλου: Νέα παιχνίδια με τη νομιμότητα

Οι συνεργάτες του Βγενόπουλου Ζολώτας και Φόλε οι οποίοι κατηγορούνται μαζί με τον επιχειρηματία και έναν ακόμη συνεργάτη του, τον Μάγειρα, για χρηματισμό του τ. κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, παρουσιάστηκαν χθες στις Αρχές, ο πρώτος στην Αθήνα και ο δεύτερος στη Ρουμανία για να συλληφθούν μετά από διεθνή εντάλματα που εκκρεμούσαν εις βάρος τους.

579f03011dc5243e1c8b47c0 2

Η ταυτόχρονη εμφάνιση των δύο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις 3 Νοεμβρίου ξεκινάει στη Λευκωσία η εκδίκαση της παραπάνω υπόθεσης προκαλεί ερωτηματικά και δίνει εκ νέου την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι χρήσης των νόμων προκειμένου να αποτραπεί η εκδίκαση μιας υπόθεσης για την οποία εκ του Βγενόπουλου και των τριών συνεργατών του κατηγορούνται επίσης ο Κύπριος τ. κεντρικός τραπεζίτης Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, ο γαμπρός του και τρεις εταιρίες: η εταιρία του τραπεζίτη, η MIG και η Focus του Ζολώτα, η οποία σύμφωνα με τους Κυπρίους ήταν το «όχημα» του Βγενόπουλου ώστε ο Χριστοδούλου να μην προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους και ο ισχυρός άνδρας της MIG να πάρει τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η εμφάνιση των δύο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι θα συνοδευτεί από ταυτόχρονη προσφυγή τους για τη νομιμότητα της υπόθεσης, αφού όπως και στην περίπτωση των φυγόδικων συνεργατών του Βγενόπουλου, Μπουλούτα και Φόρου, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κάθε νομικό μέσο προκειμένου να μην καταθέσουν ενώπιον των κυπριακών Αρχών, αλλά και να μην δικαστούν.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, οι Ζολώτας και Φόλε θα ζητήσουν να μην εκδοθούν στην Κύπρο, με το σκεπτικό ότι το αδίκημα του χρηματισμού διαπράχθηκε στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στο γεγονός ότι το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε ως «μίζα» -κατά τους Κυπρίους- ο Χριστοδούλου για να κάνει τα στραβά μάτια και να βοηθήσει τον Βγενόπουλο στην απόκτηση της Λαϊκής Τράπεζας, μεταβιβάστηκε σ’ εκείνον από λογαριασμό της εταιρίας Focus του Ζολώτα στον υποκατάστημα της Marfin στο Μαρούσι. Ο Μιχάλης Φόλε μάλιστα εμφανίζεται ως ο διαχειριστής του λογαριασμού ως εκείνος δηλαδή που έκανε τη μεταφορά του 1 εκατ. ευρώ στον Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες την υπόθεση, πρόκειται για μια επιχειρηματολογία αγωνιώδη αλλά κυρίως λειψή. Κι αυτό διότι αν θεωρηθεί πως το αδίκημα του χρηματισμού διαπράχθηκε στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο, τότε κατά την ίδια λογική θα έπρεπε να θεωρήσουμε ότι ο χρηματισμός του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος γινόταν μέσω τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, δεν αφορά την Ελλάδα και άρα κακώς οδηγήθηκε σε δίκη.

Φαίνεται παράλληλα ότι οι κατηγορούμενοι θα προτάξουν το επιχείρημα της παραδοχής του κυπριακού κράτους ότι η συναλλαγή με τον τ. κεντρικό τραπεζίτη ήταν νόμιμη, με το σκεπτικό ότι ο Χριστοδούλου αναγνώριζε φοροδιαφυγή και κατέβαλλε τον ανάλογο φόρο. Ωστόσο όταν ο Χριστοδούλου πλήρωσε με δική του πρωτοβουλία, υποστήριζε ότι η συναλλαγή αφορούσε πραγματικές συμβάσεις. Λίγο αργότερα όμως, η έρευνα των κυπριακών Αρχών αποκάλυψε ότι οι συμβάσεις όχι μόνο δεν ήταν πραγματικές αλλά κάλυπταν τον χρηματισμό του. Συνεπώς ο Χριστοδούλου δεν έχει δικαστεί γι’ αυτό το αδίκημα για το οποίο προέκυψαν στοιχεία εκ των υστέρων.

Η επόμενη μέρα

Στο μεταξύ κι ενώ θα εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης των Ζολώτα και Φόλε στην Κύπρο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος καλείται να παρουσιαστεί ενώπιων του Κακουργιοδικείου της Λευκωσίας στις 3 Νοεμβρίου, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Αν δεν το πράξει, το κυπριακό κράτος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εκδώσει ένταλμα, συνεκτιμώντας και την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου των Παρισίων, το οποίο έχει ζητήσει να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες σύλληψης του Βγενόπουλου, έως ότου αποφασίσει επί της προσφυγής που έχει καταθέσει ο ίδιος και άλλοι μέτοχοι της Λαϊκής κατά της Κύπρου.

Πρέπει πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι αν οι Ζολώτας και Φόλε δεν εκδοθούν, ο Βγενόπουλος θα χρησιμοποιήσει την απόφαση για να δηλώσει την αδυναμία των νομικών επιχειρημάτων της Κύπρου. Ταυτόχρονα και δεδομένου ότι οι δικαστικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, θα επιχειρήσει να προβάλλει τη μη έκδοση των συνεργατών του ως απόδειξη της αθωότητάς. Κι αυτό σε μια στιγμή που η Εισαγγελία στην Ελλάδα βρίσκεται προς του τέλους μιας ακόμη δικογραφίας που αφορά υποθέσεις του επιχειρηματία.

Διαβάστε σχετικά: Ποιος είναι ο συνεργάτης του Βγενόπουλου, Μιχάλης Φόλε

Διαβάστε σχετικά: Εντοπίστηκε και δεύτερος στενός συνεργάτης του Βγενόπουλου, ο Μιχάλης Φόλε

Διαβάστε σχετικά: Συνελήφθη ο συγκατηγορούμενος και συνεταίρος του Βγενόπουλου, Μιχάλης Ζολώτας

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…