"Υποκλέψτε ελεύθερα τηλεφωνικές συνομιλίες" το "σύνθημα" στην Ελλάδα

Η ίδια η Vodafone αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα υποβλήθηκαν 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών…

vodafone

Η ίδια η Vodafone αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα υποβλήθηκαν 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρείας για το έτος 2013. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από την «Αναφορά Γνωστοποίησης («Disclosure Report») την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Vodafone, στην οποία αναφέρεται επίσης πως στη χώρα μας οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέπτουν επικοινωνίες των πελατών της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», κυβερνητικές υπηρεσίες σε ένα μικρό αριθμό χωρών στις οποίες επιχειρεί η Vodafone έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στα δίκτυά της. «Σε έναν μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες κι αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών», επισημαίνεται στην ίδια αναφορά.