Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη Νέα Υόρκη για τον ιδιωτικό τομέα

Με τον φόβο της  μετάλλαξης όμικρον σιγά σιγά πολλές χώρες σκέφτονται -ορισμένες προχώρησαν ήδη- την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ως αναπόφευκτο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.   

Μετά την Αυστρία όπου προχωράει από 1η Φεβρουαρίου 2022, υποχρεωτικό εμβολιασμό και με πρόστιμο 600 ευρώ σε όσους σε όσους δεν εμβολιάζονται κατά της Covid-19, και η Νέα Υόρκη προχωρά σε λήψη έκτακτων μέτρων. Συγκεκριμένα υποχρεωτικός θα είναι ο  εμβολιασμός από τις 27 Δεκεμβρίου σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα υπό τον φόβο της παραλλαγής Όμικρον

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της πόλης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Ο  ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι το επιθετικό μέτρο, το οποίο τίθεται σε ισχύ στις 27 Δεκεμβρίου και το οποίο περιέγραψε ως το πρώτο του είδους του στη χώρα, κρίθηκε απαραίτητο ως «προληπτικό μέτρο» για να ανακόψει ένα επερχόμενο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού και να συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης κατά τους χειμερινούς μήνες και τις γιορτινές συγκεντρώσεις. «Η Όμικρον είναι εδώ και φαίνεται ότι είναι πολύ μεταδοτική, δήλωσε σε συνέντευξή του στο MSNBC.

Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και την εστίαση σε εσωτερικούς χώρους, τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια. Σχεδόν το 90 τοις εκατό των ενηλίκων στην πόλη έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση του εμβολίου.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα, για να καταπολεμήσει ένα ακόμη κύμα του ιού στη Νέα Υόρκη, που υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα το επίκεντρο της πανδημίας. Ορισμένοι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα απαιτούν από τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν, ωστόσο πολλοί δεν το ζητούν. Ο ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί σε περίπου 184.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι οι κανόνες για την εστίαση και τη διασκέδαση θα ισχύουν και για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, τα οποία πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για να εισέλθουν σε εστιατόρια και θέατρα από τις 14 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα για τους ενήλικες θα αυξηθούν, από μία δόση εμβολίου σε δύο από τις 27 Δεκεμβρίου, εκτός από εκείνους που έλαβαν αρχικά το εμβόλιο Johnson & Johnson με μία δόση.

Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού έχει επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες, ενώ κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία το 2020 με τουλάχιστον 34.000 θανάτους.