Αποκλείουν τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία αν δεν κάνουν τεστ για κορονοϊό

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει πως δε θα πραγματοποιηθεί κανένα τεστ κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κατά το άνοιγμα των σχολείων, καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για τα προσφυγόπουλα που πηγαίνουν σχολείο, και μάλιστα με δικά τους έξοδα

prosfygopoula

Η ώρα για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία πλησιάζει, και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», βαθιά προβληματισμένη για το πως θα κυλήσει η νέα σχολική χρονιά, την εποχή του κορονοϊού.

Πληθώρα γιατρών, εκπαιδευτικών και γονέων έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την επάρκεια των μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού από το υπουργείο Παιδείας, με τις βασικές ενστάσεις να αφορούν τον συνωστισμό μεγάλου αριθμού μαθητών ανά τάξη, την μη τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μέσα στις τάξεις καθώς και τη μη διεξαγωγή τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Την ίδια στιγμή που το επίμαχο υπουργείο διαβεβαιώνει πως δε θα παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποφυγή της εξάπλωσης του ιού σε σχολεία, καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για τα προσφυγόπουλα που εγγράφονται στα σχολεία, υποχρεώνοντας μάλιστα τις οικογένειες να πραγματοποιήσουν τα τεστ με δικά τους έξοδα.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων αναφέρει:

«Για την εγγραφή και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων διεθνή προστασία στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν ΔΥΕΠ ισχύουν οι προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης με αρ. πρωτ. 2099/ΓΔ4/9-1-20 (Β’ 208) “Εγγραφές ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων διεθνή προστασία σε σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας”

α) Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία της Υπηρεσίας Ασύλου ή άλλου ισοδύναμου, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των μαθητών/τριών,

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), αναγκαίο για τη συμμετοχή έκαστου μαθητή/τριας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και

γ) Διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμών ή προφύλαξης, αναγκαίο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς και εξέταση για COVID-19 η οποία πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν τη φοίτηση και είναι αρνητική προς τον ιό

Το υπουργείο Παιδείας, με τον τρόπο αυτό, προχωρά στον ρατσιστικό διαχωρισμό των παιδιών, δημιουργώντας τη στρεβλή αίσθηση ότι η μετάδοση του ιού σχετίζεται την καταγωγή. Ο ρατσιστικός διαχωρισμός ενισχύεται από το γεγονός ότι, οι πρόσφυγες καλούνται να καλύψουν το κόστος των τεστ από την τσέπη τους.

Στάση επικίνδυνη, ειδικά τη στιγμή που ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα εντείνει τις ανησυχίες εκπαιδευτικών και γονέων.

Ο Χρήστος Στεφάνου, συντονιστής εκπαίδευσης στη δομή του Ελαιώνα, αναφέρει σχετικά στο koutipandoras.gr: «Υπάρχει ανάγκη ο ΕΟΔΥ να φροντίσει για μεγάλης κλίμακας τεστ για τον κορονοϊό όχι μόνο για του πρόσφυγες μαθητές, αλλά για το σύνολο των μαθητών» ενώ παράλληλα σημειώνει πως κάτι τέτοιο «δε θα πρέπει να είναι ατομική ευθύνη, αλλά να παρέχεται από την πολιτεία».

Για να καταδείξει το τι πραγματικά σημαίνει για μια οικογένεια προσφύγων να πραγματοποιήσει με δικά της έξοδα τα τεστ των παιδιών, προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το σχολείο, αναφέρει το παράδειγμα μιας οικογένειας με τέσσερα παιδιά. Το επίδομα που δικαιούται ο κάθε πρόσφυγας το μήνα είναι 90 ευρώ το άτομο, μονάχα στην περίπτωση που αυτοί είναι αιτούντες άσυλο.

Με το κόστος των τεστ να κυμαίνεται περίπου από τα 50 ως τα 80 ευρώ, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως είναι εξοντωτικό το κόστος για την οικογένεια αυτή.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου αναφέρει στο Κουτί της Πανδώρας πως ένα μέτρο που θα είχε λογική θα ήταν αν η Πολιτεία είχε φροντίσει να διεξάγει τεστ, με έμφαση σε δομές που υπάρχουν κρούσματα. «Στην Αττική υπάρχουν τρεις δομές σε καραντίνα, τα παιδιά αυτά δε θα πάνε σχολείο. Πρόκειται για περισσότερα από 1000 παιδιά, στον Ελαιώνα μόνο είναι 400».

«Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να επανέλθουν σύντομα τα παιδιά στην τάξη, και όχι να στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…