Υποχωρεί ο πρόεδρος του Ισημερινού μετά τις μαζικές διαδηλώσεις απέναντι σε κυβέρνηση και ΔΝΤ

Μετά από δώδεκα ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων που βάφτηκαν με αίμα, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ακυρώνεται η κατάργηση της επιδότησης της τιμής των καυσίμων.

ecuador

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενιν Μορένο υπέγραψε χθες Δευτέρα διάταγμα με το οποίο ακυρώνεται η κατάργηση της επιδότησης της τιμής των καυσίμων, απόφαση που πυροδότησε δώδεκα ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων και αιματηρών ταραχών, στις οποίες πρωτοστάτησαν οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τους αυτόχθονες.

Εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων του Ισημερινού και η κυβέρνηση του Λένιν Μορένο φαίνεται ότι συμφώνησαν να τερματίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που συντάραξαν τη Λατινοαμερικάνικη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Εκουαδόρ, Arnaud Peral, με την κυβέρνηση Μορένο να αανγκάζεται σε υποχώρηση και απόσυρση του Διατάγματος 883, που απελευθέρωνε τις τιμές των καυσίμων. Το διάταγμα είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, ως προαπαιτούμενο για τον δανεισμό του Ταμείου στον Ισημερινό, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Μορένο ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα καταρτίσει νέους σχεδιασμούς ώστε να αντιμετωπίσει προβλήματα που συνδέονται με την επιδότηση των καυσίμων, ώστε να μην ωφελούν τους λαθρέμπορους και τους πλουσιότερους, και ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα προηγούμενα επίπεδα ωσότου να είναι έτοιμη η νέα νομοθεσία.

Οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με το νέο διάταγμα, θα επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν καταργηθεί.

Στρατιωτικός νόμος και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο και τα περίχωρα την 11η ημέρα των διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αποφάσισε η κυβέρνησή του με αντάλλαγμα την χορήγηση δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις 15.00 τοπική ώρα του Σαββάτου για να «διευκολύνει το έργο των δυνάμεων της τάξης απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι πολίτες του Εκουαδόρ διαδηλώνουν μαζικά και μαχητικά. 

Διεκδικούν την απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε ο Μορένο, με πρώτο την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη, που έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της τιμής τους και συμπαρασύρει σε μεγάλες αυξήσεις πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, αντιδρούν στην προώθηση ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, όπως προβλέπει η σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

Έως τώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένας πολίτης έχει σκοτωθεί σε συγκρούσεις με αστυνομία και στρατό, 73 έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν γίνει και 477 συλλήψεις.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…