Newsroom

Newsroom

Υπογραφή σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Hellas Sat

Σύμβαση για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης υπέγραψαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

595fde9a1dc5246e0a8b463d

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, μέσω της νέας σύμβασης:

1. Το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιήσει έξι αναμεταδότες, έναντι των δύο που είχαν παραδοθεί σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης.

2. Το Δημόσιο λαμβάνει, ως αντάλλαγμα, τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και 200 τερματικά, για τις ανάγκες του σε τομεί, όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, η πολιτική προστασία. Παράλληλα, παρέχεται υπέρ του Δημοσίου η δωρεάν συντήρηση του ανωτέρω εξοπλισμού για τα πέντε πρώτα έτη, ενώ διασφαλίζεται και η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του, που χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα δορυφόρο.

3. Εξασφαλίζονται για τη χώρα 17 χρονοαναμεταδότες, σε αντιστάθμισμα εκκρεμοτήτων υλοποίησης της αρχικής σύμβασης.

4. Διασφαλίζεται η παρουσία της Ελλάδας στο διάστημα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων.

5. Εξασφαλίζεται η στρατηγικής σημασίας παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικού συστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας, η λειτουργία του από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες. Εκτός των άλλων, εξασφαλίζονται οι αντίστοιχες εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

Συμπερασματικά, όπως τονίζει το υπουργείο, «σε μια περίοδο που επιχειρείται μια σημαντική και οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης του διαστημικού τομέα στη χώρα, η παραμονή μιας εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών, με αυξανόμενη δραστηριότητα, αναμένεται να δράσει ως καταλύτης».

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΨΗΦΙΑΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμβαση είναι πολλαπλά για τη χώρα. «Κι αν θέλετε, πολλαπλάσια σε σχέση με όσα είχαν λάβει οι προκάτοχοί μας. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, με τελικό στόχο να φέρουμε “το Αύριο, Σήμερα για Όλους”», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε ότι «με τον τριπλασιασμό των ανταλλαγμάτων, που εξασφαλίσαμε για τη χώρα, καλύπτουμε τις ανάγκες του Δημοσίου και δίνουμε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση σημαντικών και καινοτόμων εφαρμογών απ’ όλους τους φορείς του Δημοσίου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς επεσήμανε ότι η υπογραφή της σύμβασης, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3, αλλά και η αναμενόμενη εκτόξευση του -υπό κατασκευή- δορυφόρου Hellas Sat 4, διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο διάστημα.

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…