Υποβαθμίζεται ποιοτικά το γιαούρτι – Χάνεται το ελληνικό brand name

Έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζουν οι εκπρόσωποι φορέων του κλάδου της κτηνοτροφίας λόγω του προσχέδιου υπουργικής απόφασης που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού, βάσει των αλλαγών που βασίζονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση σκόνης γάλακτος. Επίσης, χάνεται το brand name «ελληνικό γιαούρτι».

570395371dc524311f8b46f0

Σύμφωνα με το Έθνος, που δημοσιεύει το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης η οποία φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Μάλιστα, το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.

Χάνεται το brand name «ελληνικό γιαούρτι»

Απ’ ό,τι φαίνεται χάνεται το brand name «ελληνικό γιαούρτι», με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας να κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας.

«Στην πρόταση δεν αναφέρεται το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι τόσο ως προς την πρώτη ύλη (νωπό γάλα) όσο και ως προς τον τόπο, αλλά και τον τρόπο παρασκευής του, στα οποία όμως οικοδομήθηκε το brand name, η ιδιαιτερότητά του και η σαφής διαφοροποίησή του από τους ανταγωνιστές του» είχε τονίσει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, στην εφημερίδα Ύπαιθρος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, καθιερώνεται μια μεθοδολογία παραγωγής του κοινού και του στραγγισμένου γιαουρτιού που δεν μπορεί να είναι μια αποκλειστικότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως την ίδια στιγμή, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

oukrania 51

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία