Υπό τον φόβο του «μίνι lockdown» η Θεσσαλονίκη

Φουντώνουν οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων - "Δεν έχουμε εντατικές για covid", δηλώνει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης

ek npalr

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά το συναγερμό που έχει σημάνει με την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης.

Η έκτακτη επίσκεψη του υπουργού Θάνου Πλεύρη και την αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκας στη Θεσσαλονίκη, που θα έχουν σύσκεψη με 14 δημάρχους και υγειονομικούς φορείς, “φουντώνει” τις ανησυχίες για επικείμενη επιβολή mini lockdown στη συμπρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, όπου η κατάσταση μοιάζει να επιδεινώνεται καθημερινά. Μάλιστα, κάποιοι υπενθυμίζουν ότι ήταν περίπου τέτοια εποχή πέρυσι όταν τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, όμως η κυβέρνηση έλαβε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μέτρα για την καταστολή της πανδημικής κρίσης. Ένα τέτοιο σενάριο, ειδικά με δεδομένη την κυβερνητική φθορά μετά τις πρόσφατες παλινωδίες, θα ήταν απευκταίο για το κυβερνητικό επιτελείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, κατά το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη καταγράφτηκαν 449 νέα κρούσματα κορονοϊού, όταν σε ολόκληρη την Αττική τα κρούσματα ανέρχονταν σε 544.

Μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Κατσίμπα, ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της πόλης. «Χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλες πτέρυγες απλών κλινικών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εντατικές. Δεν έχουμε εντατικές για covid. Eίναι πλήρη τα κρεβάτια, ενώ έχουμε και συμβάντα με διασωληνωμένους να περιμένουν σε απλούς θαλάμους για νοσηλεία», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε: «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στις εντατικές ήταν σχεδόν μόνο ανεμβολίαστοι. Αλλά τώρα έχουμε κρούσματα σε συναδέλφους και μάλιστα εμβολιασμένους».

Πάντως, αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η, μικρή έστω, μείωση που καταγράφηκε στο μέσο εμβομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης, της τάξεως του 8%.