Newsroom

Newsroom

Υπό στενή πολιορκία το Κίεβο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για ένατη συνεχόμενη μέρα

1000 6

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει έκκληση για ενισχύσεις και για απομάκρυνση των αμάχων

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε, σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.

Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. «Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φύγουν οι άμαχοι. Προς το παρόν όμως δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Ορισμένοι κάτοικοι της Μαριούπολης κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα προάστια, είπε ένας επιχειρηματίας, ο 30χρονος Ιβάν Γιερμολάγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο υπόγειο του σπιτιού του. Όπως και άλλοι, περίμενε στην ουρά για να πάρει νερό από ένα πηγάδι. «Βρίσκονται με τα παιδιά τους στο κέντρο και ακούν τον πόλεμο να πλησιάζει. Κλαίνε, φοβούνται, υπάρχει αβεβαιότητα, πανικός», ανέφερε στο μήνυμα που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

O Πούτιν  να μην μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, αναφέροντας ότι ο υπουργός έκανε την σχετική ανάρτηση στο Twitter.

«Συμμετείχα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το μήνυμα μου: ενεργήστε τώρα, όσο δεν είναι αργά. Μην επιτρέψτε στον Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Όμως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τους εταίρους μας, που θα μας βοηθήσουν με συγκεκριμένες, αποφασιστικές και γρήγορες ενέργειες», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Στην ομιλία του την οποία επισύναψε στην ανάρτηση του, ο Κουλέμπα επέστησε την προσοχή των υπουργών, στο ότι πολίτες σκοτώνονται από σκληρούς Ρώσους πιλότους που τους βομβαρδίζουν.

«Είμαι βέβαιος ότι ο πόλεμος αυτός εξελίσσεται κατά τέτοιο τρόπο, που όταν έρθει η στιγμή θα θέλετε να μας προσφέρετε οτιδήποτε, στην κυριολεξία οτιδήποτε που χρειαζόμαστε, για να μην επιτραπεί στον Πούτιν να πλήξει την Ευρώπη και να την μετατρέψει σε ολέθρια νύχτα. Η δική μου ελπίδα, η μοναδική μου ελπίδα συνίσταται στο ότι δεν θα είναι πολύ αργά» υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ. Την απόφαση των δύο πλευρών επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία που είχε με τον Όλαφ Σολτς.

Να σημειώσουμε ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο τρίτος γύρος θα γινόταν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα την ώρα που οι μάχες και οι βομβαρδισμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επαφή για να καθορίσουν πού και πότε ακριβώς θα γίνει η τρίτη συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Ο Ζελένσκι «δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του»
Ο Ουκρανός πρόεδρος  δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε σήμερα  ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι, μέσω του επικεφαλής της κρατικής Δούμας, διαρρέουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έφυγε από την Ουκρανία για την Πολωνία από την πόλη Λβιβ. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Στις φήμες που θέλουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει φύγει από τη χώρα, ουκρανικές πηγές τις διαψεύδουν και τονίζουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος παραμένει στο Κίεβο.

(Φωτό αρχείου)

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…