Newsroom

Newsroom

Υπό κράτηση ο Μόρσι – Παρακολουθήστε live εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ

Ο αιγυπτιακός στρατός έθεσε «υπό προληπτική κράτηση» τον Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την αναστολή του Συντάγματος.Πλέον μπαίνουν σε κίνηση οι διαδικασίες…

Ο αιγυπτιακός στρατός έθεσε «υπό προληπτική κράτηση» τον Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την αναστολή του Συντάγματος.Πλέον μπαίνουν σε κίνηση οι διαδικασίες για τη διάδοχικη, μεταβατική όπως αναφέρει ο στρατός, κατάσταση. Μεταβατικός πρόεδρος ορίστηκε ο Αντλί Μανσούρ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά τα ηνία κρατά ουσιαστικά ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αναφορές για συγκρούσεις και επιθέσεις σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ανατραπέντα πρόεδρο, ενώ τη νύχτα οι δρόμοι είχαν γεμίσει με οπαδούς της αντιπολίτευσης που πανηγύριζαν.

Σε διάγγελμά του προς τον λαό το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου ανακοίνωσε το σχέδιο του «οδικού χάρτη» για την πολιτική μετάβαση που συμφωνήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες και με την αντιπολίτευση και εγγυήθηκε για την ομαλότητα κατά την μεταβατική αυτή περίοδο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα προκηρυχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο.

Η αντιπολιτευση τόνισε οτι δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά πραγματική λαϊκή επανάσταση.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.

«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, ευελπιστεί πως θα υπάρξει «μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα».

Παρακολουθήστε απ’ ευθείες τι συμβαίνει στην πλατεία Ταχρίρ

Εντωμεταξύ χθες απο νωρίς το απόγευμα ο στρατός είχε καταλάβει τo κτίριο της δημόσιας αιγυπτιακής τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου.

Το προσωπικό είχε εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις, ενώ οχήματα του στρατού είχαν περικυκλώσει το κτίριο, εν αναμονή των ανακοινώσεων, μετά την εκπνοή στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) του τελεσιγράφου που οι στρατιωτικοί είχαν θέσει στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οπως μετέδιδε το δίκτυο Al Arabiya η Γενική Διοίκηση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων θα προχωρούσε σε ανακοινώσεις για τις προθέσεις της και τις κινήσεις της μετά τις συναντήσεις της ηγεσίας της με πολιτικές προσωπικότητες.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…