Υπό διωγμόν ο… Τσαϊκόφσκι στην Ευρώπη: Αποσύρουν έργα του από συναυλίες, ακυρώνει τη Λίμνη των Κύκνων η Μενδώνη

Πολιτισμικό «θύμα» της Ευρώπης, δεν έπεσε μόνο η επιφανειακή συμμετοχή της Ρωσίας στη Eurovision αλλά και... ο Τσαϊκόφσκι

Σε μια ακόμη παρανοϊκή είδηση που πηγάζει από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εκδίδουν… «διώξεις» κατά ρώσων καλλιτεχνών, ακόμη κι αν αυτοί μεγαλούργησαν σε προηγούμενους αιώνες. 

Πολιτισμικό «θύμα» της Ευρώπης, δεν έπεσε μόνο η επιφανειακή συμμετοχή της Ρωσίας στη Eurovision, αλλά ακόμη και ένας από τους «ογκόλιθους» της παγκόσμιας μουσικής, ο Τσαϊκόφσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Φιλαρμονική του Ζάγκρεμπ αφαίρεσε δύο από τα τρία έργα του Τσαϊκόφσκι που θα ερμήνευε σε συναυλία της, ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία. Τα δύο έργα που αφαιρέθηκαν αντικαταστάθηκαν από έργα των Μπετόβεν και Σάμουελ Μπάρμπερ, ενώ στο πρόγραμμα παρέμεινε μόνο το Κονσέρτο για βιολί σε Ρε μείζονα. 

«Σιγούν» οι Κύκνοι στην Αθήνα

Στο ίδιο πλαίσιο, και χρησιμοποιώντας ως αφορμή την απόφαση της ΕΕ να απομονώσει τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα, και η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε την ακύρωση της μετάδοσης της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι που θα μεταδιδόταν ζωντανά από τη Μόσχα στο Μέγαρο Μουσικής, την Κυριακή 6 Μαρτίου. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο η κ. Μενδώνη έδωσε εντολή να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

«Εκτός Ευρώπης» και ο μαέστρος Valery Gergiev

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Μέγαρο Συναυλιών του Παρισιού Philharmonie, ακύρωσε τη συμμετοχή του ρώσου μαέστρου Valery Gergiev, λόγω των δεσμών του με το Κρεμλίνο.

Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Συναυλιών  τονίζει ότι αναδιοργανώνει το πρόγραμμά του «σε αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό».

Ο Gergiev, δέχτηκε επίσης ενημέρωση από τις γερμανικές αρχές ότι κινδυνεύει να χάσει τη θέση του ως επικεφαλής μαέστρος της Φιλαρμονικής του Μονάχου, σε περίπτωση που δεν καταδικάσει τον πόλεμο. 

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί επαναστάτες, διανοούμενους, ακτιβιστές και γενικότερα πολιτικούς δρώντες για…

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, όπου διασώστες έσπευσαν…

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την κατηγόρησε ότι «ξηλώνει» σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα…