Newsroom

Newsroom

Υπό άμεση εξαφάνιση τα κοινά δελφίνια του Κορινθιακού: Αυξήθηκε ο βαθμός επικινδυνότητας

Τα κοινά δελφίνια του Κορινθιακού εντάχθηκαν στη Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα

dolphin 2691864 1920 0

Ένα από τα πιο θλιβερά, τραγικά νέα για το θαλάσσιο περιβάλλον και τους κατοίκους του μας επεφύλαξε ο φετινός Ιούλιος, αφού τα κοινά δελφίνια του Κορινθιακού εντάχθηκαν στη Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα, δηλαδή, διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση.

RED LIST
Η σελίδα της Κόκκινης Λίστας του IUCN, όπου από σήμερα 23 Ιουλίου έχει ενταχθεί στα κρισίμως κινδυνεύοντα με εξαφάνιση το κοινό δελφίνι του Κορινθιακού

Όπως αναφέρει το zoon.gr τα κοινά δελφίνια του Κορινθιακού εντάχθηκαν στις 23 Ιουλίου 2020 στην Κόκκινη Λίστα με τον χαρακτηρισμό “κρισίμως κινδυνεύοντα”, (με την τελευταία αξιολόγηση να έχει γίνει στις 16 Ιουνίου) που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης. Το αμέσως επόμενο στάδιο σύμφωνα με τον IUCN, είναι η κατάταξη στις κατηγορίες: Εξαφανισθέντα στη Φύση (επιβιώνουν μόνο στην αιχμαλωσία) και Εξαφανισθέντα παντελώς από τον πλανήτη.

Ο λόγος που εντάχθηκαν είναι γιατί εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των κοινών δελφινιών του Κορινθιακού, αριθμεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων κατά μέσο όρο, μόλις, 22 άτομα.

Ποιο είναι το κοινό δελφίνι

Το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), σύμφωνα με το WWF Eλλάς είναι ένα από τα τέσσερα είδη δελφινιών που διαβιούν στον Κορινθιακό Κόλπο και σε όλη τη Μεσόγειο. Τα άλλα είδη είναι το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο και το το σταχτοδέλφινο.

Delphinus delphis

Τα χρώματά του, μια σύνθεση από γκρι, μαύρο άσπρο και κίτρινο είναι ιδιαίτερα σύνθετα και διαφέρουν πολύ από των άλλων δελφινιών. Το μέσο μήκος του είναι 1,80 μέτρα και τρέφεται με ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και πιθανότατα και με καλαμάρια στον Κορινθιακό κόλπο.

%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%9F %CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A6%CE%99%CE%9D%CE%99
Photo Πέλαγος Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών

Τα κοινά δελφίνια απειλούνται από τη μείωση της διαθέσιμης τροφής, από τις αλιευτικές δραστηριότητες (ηθελημένη θανάτωση ή τυχαία παγίδευση), αλλά και τη μόλυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Και πλέον η άμεση απειλή τους με εξαφάνιση στη φύση, επιβεβαιώνεται από την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών του IUCN, η οποία καθιερώθηκε το 1948, και αποτελεί την πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση για την κατάσταση της πανίδας και της χλωρίδας του πλανήτη.

Πηγή: zoon.gr

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…