Υπηρέτης δύο αφεντάδων…

Στο θεατρικό αριστούργημα “Υπηρέτης δύο Αφεντάδων” του Κάρλο Γκολντόνι, ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο ένας πονηρός, πολυμήχανος, γκαφατζής και συνάμα αναιδής, υπηρετεί δυο αφεντάδες. 

Ευάγγελος Βενιζέλος

Τα θαλασσώνει, τα μπαλώνει, ενώ ανακατεύει τους πάντες και τα πάντα στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κορεστεί η πείνα του και να επιβιώσει σ’ ένα κόσμο ηθικής παρακμής, υποκρισίας και διαφθοράς. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας σύγχρονος Τρουφαλδίνο. Έχει όλα τα προσόντα του- κατά Γκολντόνι-υπηρέτη. Και πονηρός είναι, και πολυμήχανος και γκαφατζής και αναιδής, και επιπλέον μόνιμα ευρισκόμενος σε κρίση μεγαλείου!!!

Ως σύγχρονος Τρουφαλδίνο ο Βενιζέλος ποιους αφεντάδες υπηρέτησε; Μήπως τον Σαμαρά ως παρατρεχάμενος στη συγκυβέρνηση της χρεοκοπίας και τώρα τον Μητσοτάκη της ολιστικής πολιτικής απάτης, ως “σοφός” σε μια
ομάδα, λέει, υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέει!! Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα προβληματιζόταν αν αυτός που τον διορίζει είναι ένας ολίγιστος πρωθυπουργός, και μάλιστα τύποις πολιτικός αντίπαλος. Ή μήπως ουδέποτε υπήρξαν πολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ Βενιζέλου και Δεξιάς;

Μήπως ως σύγχρονος Τρουφαλδίνο ο Βενιζέλος υπηρέτησε συγχρόνως τη Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να ενώσει τις δυο “ψυχές εις σάρκα μίαν”; Εδώ τα κατάφερε, εξαερώνοντας το κόμμα του από την κοινωνική του βάση. Τα κατάφερε όχι μόνο ως υπηρέτης αλλά ως συνδημιουργός ενός σύγχρονου συστήματος διαφθοράς και διαπλοκής. Ενός νέου πολιτικού υποδείγματος συναίνεσης ηγετικών ομάδων, μακριά από τη λαϊκή βάση και συνθήματα του τύπου “Ο λαός δε ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”. Το μοντέλο συναινετικής διακυβέρνησης και εξουσίας που υπηρέτησε ο σύγχρονος Τρουφαλδίνο είναι αυτό της ψευδεπίγραφης αριστείας των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, των τεχνοκρατών, της “κανονικότητας” και “σταθερότητας”, με ταυτόχρονη συρρίκνωση της Δημοκρατίας για την κοινωνική πλειονότητα.

Είναι το μοντέλο που παράγει ανισότητες, σκάνδαλα που βαφτίζονται σκευωρίες, διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων που εννοούν να υπερασπίζονται την αλήθεια αρνούμενοι να υποταχθούν στην “πεφωτισμένη” εξουσία της αρπαχτής. Είναι το αυταρχικό μοντέλο αυστηρής πειθάρχησης κάθε εργατικής, φοιτητικής και κοινωνικής διεκδίκησης και
διαμαρτυρίας…

Μόνο που τώρα τελευταία ο σύγχρονος Τρουφαλδίνο από πολιτική καρικατούρα προβίβασε τον εαυτό του σε υπηρέτη της “μεταπολιτικής”. Υπηρέτη, λέει, της πατρίδας ατενίζοντας την ιστορία και το μέλλον της πάνω από κόμματα, και … θεός να μας φυλάει από μεταπολιτικούς απατεώνες!!! Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο Τρουφαλδίνο της ιστορίας μας πράγματι υπηρέτησε -και εξακολουθεί να υπηρετεί- δύο αφεντάδες: Τον Ευάγγελο και τον Βενιζέλο!!! Όλα τα άλλα είναι ιστορίες γι’ αγρίους, είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Ποιο ΠΑΣΟΚ ή ΕΛΙΑ ή ΚΙΝΑΛ, ποια δημοκρατική παράταξη; Όλα αυτά ήταν στην υπηρεσία της αυτού μεγαλειότητας του Ευάγγελου. Ο Βενιζέλος είναι υπηρέτης του εαυτού του.

Φαντασιώνεται ότι έχει απεριόριστη δύναμη, επιτυχία, ευφυΐα και σοφία. Και ως τέτοιος έχει θέση ανάμεσα σε “σοφούς”, όχι εξ οφίτσιο αλλά ως υπάλληλος του… Μητσοτάκη!! Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ευάγγελος αναφέρεται: “Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ορίστηκε μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group)…!!” Άτιμη “μεταπολιτική” υψηλού επιπέδου. Άλλους τους κατεβάζεις κι άλλους τους ανεβάζεις στα … τάρταρα!!!

ΥΓ: Κακεντρεχής λαϊκιστής έδωσε την εξής ερμηνεία: “Μεταπολιτική” σημαίνει “Μετατραυματική αγχώδης διαταραχή” σε πολιτικό επίπεδο!!!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μακάβρια εικόνα στη Λάρισα: Άσηπτοι οι νεκροί του κορονοϊού – Ανατριχιαστικές περιγραφές από τα νεκροταφεία

Λάρισσα

Μακάβρια εικόνα στη Λάρισα: Άσηπτοι οι νεκροί του κορονοϊού – Ανατριχιαστικές περιγραφές από τα νεκροταφεία

Οι 2 λόγοι που μπορεί να εξηγούν γιατί δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεση των σορών…

Καινούργιου: Αποχώρησε από την εκπομπή λόγω… Λαζόπουλου – «Ρεζίλι! Συνεχίστε μόνοι σας» (video)

Καινούργιου

Καινούργιου: Αποχώρησε από την εκπομπή λόγω… Λαζόπουλου – «Ρεζίλι! Συνεχίστε μόνοι σας» (video)

«Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι. Γεια σας! Συνεχίστε οι υπόλοιποι», ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου και…