ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Το μόνο που έχει αξία είναι η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας»

NewsRoom 07/12/2019 | 20:53

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ότι η Άγκυρα εμμένει στη στάση της για τη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα.

Απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπέγραψε το Μνημόνιο Κατανόησης με τη Λιβύη -έχει εγκριθεί ήδη από την τουρκική Εθνοσυνέλευση- και ότι έχει σταλεί στον ΟΗΕ.

«Θα διατηρήσουμε την αποφασιστική στάση μας με τη Λιβύη», πρόσθεσε ενώ συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα εξασκήσει τα δικαιώματα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τους νόμους της θάλασσας μέχρι το τέλος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Προκλητικές δηλώσεις έκανε και υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας από τη Ρώμη ότι η χώρα του «είναι η εγγυήτρια χώρα για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ενώ όσον αφορά την πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε ότι «η Άγκυρα έχει δοκιμάσει τα πάντα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν θέλει συμφωνία».