ΥΠΕΞ: Αβάσιμες και αναληθείς οι αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

 Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. έδωσε σκληρή απάντηση απορρίπτοντας ως αβάσιμες και αναληθείς τις αιτιάσεις του τουρκικού περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη

5161408

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά τις πρόσφατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, γιατί οποίες η χώρα μας διαμαρτυρήθηκε με εντονότατο διάβημα και τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τώρα ως απάντηση σε παραβίαση του εναέριου χώρου, δυτικά της Ίμβρου στις 16 Μαΐου και στα δυτικά της Ενέζ στις 17 Μαΐου 2022, από F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σήμερα το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. έδωσε σκληρή απάντηση απορρίπτοντας ως αβάσιμες και αναληθείς τις αιτιάσεις του τουρκικού περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη. ««Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της», υπογραμμίζει το υπουργείο.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες» προσθέτει το ΥΠ.ΕΞ. 

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία», καταλήγει η ελληνική ανακοίνωση, ενώ σε άλλη καταδικάζονται οι «μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες αποτελούν μια ακόμα παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789. Δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στο έδαφος, οι ενέργειες αυτές, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στην βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…