Newsroom

Newsroom

Υπερψηφίστηκε με μία ψήφο το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή Τράπεζα-συνεχής ενημέρωση

Παρακολουθήστε τι μεταδίδει το RIK SAT από την Κύπρο http://iptv1.cytanet.com.cy 11:53 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο…

Παρακολουθήστε τι μεταδίδει το RIK SAT από την Κύπρο http://iptv1.cytanet.com.cy

11:53 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, το οποίο περιλαμβάνει τη μετατροπή της Λαϊκής Τράπεζας σε “καλή” και “κακή”, με 26 υπέρ (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ), 25 αποχές (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ κι ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ) και δύο κατά (ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού κι ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας).

Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε αρχικώς τα νομοσχέδια που προβλέπουν την ίδρυση Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την επιβολή περιορισμών στη ροή των κεφαλαίων σε περίπτωση ανάγκης.

10:33 Ξεκίνησε η σύσκεψη της Ολομέλειας της Βουλής

21:50 Αύριο θα παρουσιάσει ο Ν. Αναστασιάδης στο Eurogroup το νέο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

21:00 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πληροφορίες αναφέρουν σενάρια για κούρεμα 20 με 25% στις καταθέσεις μόνο της Τράπεζας Κύπρου. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.

20:15 ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα προτείνουν σχέδιο νόμου για «κούρεμα» 15% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

20:00 Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

19:50 “Το κούρεμα των καταθέσεων βρίσκεται στο τραπέζι”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής άμα τη αφίξει του στη Λευκωσία από τη Μόσχα.

Νίκος Τορναρίτης, βουλευτής ΔΗΣΥ: “Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Διεξάγεται μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δίνει τη μάχη της Κύπρου”.

19:30 Σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη «Real News: «Η απόφαση για την Κύπρο είναι καταστροφική για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης… Δε μπορούμε να αποκλείσουμε κούρεμα καταθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

18:50 Στην Τράπεζα Πειραιώς ανήκει πλέον το δίκτυο καταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας (CPB Bank) και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας ανάφερε πως ανταποκρίθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση.

18:30 Η νομοθετική πρόταση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ προβλέπει και “κούρεμα” καταθέσεων. Τα προβληματικά δάνεια και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας θα μεταφερθούν στην “κακή” τράπεζα.

18:10 Στις 20.00 συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

16:00 Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος ΔΗΣΥ: “Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον κυπριακό λαό. Πολλοί έκαναν πολλές δηλώσεις. Τις αποφύγαμε γιατί το κάθε λεπτό ήταν πολύτιμο για τις επαφές μας. Βρισκόμαστε σε μια συμφωνημένη βάση έτσι ώστε απόψε μέσα από μια ευρύτερη συνεννόηση να προσεγγίσουμε το πλαίσιο και τους στόχους που έθεσε το τελευταίο Eurogroup”…

15:30 Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού δήλωσε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται χωρίς να διαβουλευτεί με τα άλλα κόμματα και πως είναι προσανατολισμένη προς συγκεκριμένη κατεύθυνση: “Η χρεοκοπία δε συνιστα επιλογή. Την ευθύνη για την ανάληψη πρωτοβουλιών έχει η κυβέρνηση. Η συνεχής επίκληση του πατριωτισμού δεν έχει νόημα γενικώς κι αορίστως. Επιχειρήσαμε να συζητήσουμε πάνω σε διάφορα ζητήματα. Δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση. Η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή. Προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρέπει, πάντως, η λύση να είναι εντός της τρόικας.

14:45 «Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», έγραψε στο «twitter» ο Νίκος Αναστασιάδης.

14:15 Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε πως πριν από τρεις μήνες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε ενθαρρύνει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να βοηθήσει την Κύπρο. Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρνήθηκε πως του ετέθησαν όροι από τη Μόσχα ούτε πως γνώριζε οτιδήποτε για “κούρεμα” καταθέσεων και πως σε μια τέτοια περίπτωση θα το απόρριπτε. “Δεν απεκδύομαι της ευθύνης που έχω για το ό,τι έφερα την τρόικα για να μπούμε στο μηχανισμό στήριξης. Δεν προχώρησα στην υπογραφή μνημονίου γιατί το έδαφος για κάτι τέτοιο θα ήταν πιο πρόσφορο με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης έκανε έκκληση στους βουλευτές να στείλουν θετικό μήνυμα στην τρόικα και στις αγορές και να ψηφίσουν τα νομοσχέδια όπως τους δόθηκαν.

“Είναι τρομερά άδικο να πληρώνουν μόνο οι υπάλληλοι και οι πελάτες μας”, δήλωσε ο Τάκης Φειδίας, εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος μίλησε για τραγική ημέρα για την Κύπρο και για εκβιασμό από το Eurogroup. “Θα δημιουργηθεί χάος. Γινόμαστε πειραματόζωα. Προτιμούσαμε το κούρεμα, το οποίο θα έφερνε δικαιότερη κατανομή των βαρών και θα διασφαλίζονταν και οι δύο μεγάλες τράπεζες. Με καταθέσεις μόνο ως 100.000 ευρώ είναι δύσκολο να μιλάμε για εγγυημένες θέσεις εργασίας. Τα νομοσχέδια δίνουν το δικαίωμα στην Κεντρική Τράπεζα να βάλει στο σχέδιο εξυγίανσης οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θέλει ώστε να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μπαίνουν περιορισμοί στις τραπεζικές κινήσεις. Το βάρος πέφτει σε πρώτο στάδιο στη Λαϊκή Τράπεζα και δεν είναι σίγουρο αν τα λεφτά των υπαλλήλων στα Ταμεία Προνοίας, που είναι οι συντάξεις τους, θα διασφαλιστούν”.

13:45 Ο Λοΐζος Χατζηκωστής, γενικός γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, ενημέρωσε πως το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν έτοιμο εδώ και μήνες: «Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή η Λαϊκή Τράπεζα ανήκει στο κράτος να διασφαλιστούν τα Ταμεία Πρόνοιας των συναδέλφων. Το δεύτερο θέμα που θέσαμε ως απαίτηση ήταν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Καταλήγουμε σε καλή και κακή τράπεζα Για τις καταθέσεις πιστεύω ότι οι άνω των 100.000 ευρώ θα έχουν πρόβλημα. Κανένας δεν ξέρει πώς θα καταλήξει το νομοσχέδιο. Ακούγονται πολλά και διάφορα μέσα στη Βουλή. Δεν υπάρχει ομοθυμία, συγκεκριμένο πλάνο, ο καθένας αυτοσχεδιάζει»…

«Συμφωνήστε πρώτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εδώ είμαστε κι εμείς», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Μόσχα προς τη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει διάφορες μορφές στήριξης μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την Ε.Ε. και την Κύπρο.

13:15Η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα συμφωνήθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη πριν από λίγο.

12.45 “Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος ενημέρωσε πως η σκληρή διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητο σημείο. Ο ίδιος μίλησε για δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα, ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πήρε στον ώμο του ένα μεγάλο πολιτικό βάρος. Για τα κατατεθειμένα νομοσχέδια στην κυπριακή Βουλή, ο κ. Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κι οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί και η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τη διέξοδο…

Η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την υπαγωγή των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα…

12.15 Το περιοδικό «Economist» κυκλοφορεί με τίτλο «Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής…», υποστηρίζοντας πως το χειρότερο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρωζώνη θα ήταν να αφεθεί η χώρα να βγει από το ευρώ, ενδεχόμενο το οποίο θεωρεί υπαρκτό. Δείτε το εξώφυλλο.

12.00 Eurogroup για την Κύπρο το Σαββατοκύριακο.

11.30 «Δε μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε λύση εκτός μηχανισμού κι εκτός τρόικας. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο μέσα στο πλαίσιο της λογικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ, Γιαννάκης Ομήρου. Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα μέτρα που θα πάρει η Κύπρος δεν θα είναι με τη μορφή του πειθαναγκασμού αλλά θα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ομήρου μίλησε, επίσης, για στραγγαλισμό της κυπριακής οικονομίας και καταστροφή του τραπεζικού συστήματος…

«Αφήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ελάτε στην Ευρασιατική Ένωση», είναι το μήνυμα που στέλνει στη Λευκωσία η Μόσχα, μέσω του Σεργκέι Γκλάζιεφ, συμβούλου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

10.53
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου, οι εκπρόσωποι των δανειστών κρίνουν τη λύση στην οποία κατέληξε η κυπριακή ηγεσία ανεπαρκή και επαναφέρουν στο τραπέζι το κούρεμα καταθέσεων. Όπως δήλωσε, από το Eurogroup και την τρόικα εκτιμάται πως δε θα αποδώσει το Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που χρειάζεται.

10.40
Εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται αυτή την ώρα έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο.
Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

10.05
Αναβλήθηκε για αργότερα μέσα στη μέρα η συζήτηση και η ψήφιση στη κυπριακή Βουλή των 9 συνολικά νομοσχεδίων (τρία βασικά και έξι συνοδευτικά) τα οποία κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με τη μορφή του κατεπείγοντος. Αυτή τη στιγμή ο Αναστασιάδης συνομιλεί με την Τροϊκα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Πέμπτης 21/03/2013

00.00 Απορρίπτει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Γερμανίδα καγκελάριος το Σχέδιο Β της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU), φιλελευθέρων (FDP) και χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης για περίπου μία ώρα στην καγκελαρία, συζητώντας το θέμα της Κύπρου.

21:50 Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Σε ανακοίνωσή του, εμφανίζεται έτοιμο «να συζητήσει με τη Λευκωσία μια νέα πρόταση, την οποία αναμένει από τις κυπριακές αρχές το συντομότερο δυνατό».
Επιπλέον, το Eurogroup «επαναβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Κύπρου σε CCC από CCC+.

20:00 Στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια, το ένα για τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης και το δεύτερο για τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων. Με το Ταμείο Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτούνται, θα κεφαλαιοποιούνται και θα ανακεφαλαιοποιούνται τράπεζες, αλλά και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία. Με το δεύτερο νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών ή κι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούν να εκδίδουν διατάγματα, σύμφωνα με τα οποία και για λόγους δημόσιας τάξης κι ασφάλειας θα είναι δυνατό να τίθενται περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Αναμένονται άλλα επτά νομοσχέδια για το τραπεζικό σύστημα.

19:40 Στις 20.00 ξεκινά η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: “Έχουμε έχει εισηγηθεί άμεση ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η χρεοκοπία τους κι ασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ. Έτσι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης και θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας. Δημιουργούνται προϋποθέσεις στήριξης από την τρόικα, αλλά και τραπεζικής ρευστότητας. Θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε να επαναλειτουργήσει την ερχόμενη Τρίτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία.

Νίκος Τορναρίτης, βουλευτής ΔΗΣΥ: «Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η πατρίδα μας κινδυνεύει κι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να διασώσουμε την Κύπρο. Ανεύθυνες δηλώσεις δεν υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Η Βουλή βρίσκεται σε διαρκή συνεδρία. Έχουμε μπροστά μας δύο νομοσχέδια, το ένα για το Ταμείο Αλληλεγγύης, ενώ το άλλο αφορά διατάξεις για τραπεζικούς λογαριασμούς».

19:30 Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας αυτή την ωρα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση της Ελλάδας στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της κεφαλαιαγοράς, κ. Κώστας Μποτόπουλος, καθώς και οι εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

19:27 Πλήθος κόσμου παραμένει συγκεντρωμένο έξω από την βουλή, ενώ αναμένονται οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

19:05 Πληροφορίες για επεισόδια έξω από το κτίριο της Βουλής.

19:00 Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος ΔΗΣΥ: “Πρέπει να είμαστε ψυχραιμοι, δεν πρεπει να πάρουμε αποφάσεις με συναισθηματισμούς, αλλά με τη λογική. Ψυχραιμία και θα δούμε στη Βουλή πώς θα χειριστούμε τα θέματα”.

18:50 Ζαχαρίας Κουλίας, ανεξάρτητος βουλευτής: “Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δέχθηκε εκπροσώπους της Gazprom. Τους παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών Σαρρή, ο οποίος τους συνάντησε παρουσία εκπροσώπων της τρόικας”.

18:30 Η Λαϊκή Τράπεζα οδεύει προς αναδιάρθρωση κι όχι προς διάλυση και δεν έχουν αποσταλεί επιστολές απόλυσης στους εργαζομένους της, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσωπου της Αλίκης Στυλιανού.

18:05 Νέα συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη με το διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας…

Η Τράπεζα Κύπρου απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση κι όλες τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις να καταλήξουν και να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup και το οποίο θα σώζει την κυπριακή οικονομία και θα διασφαλίζει το μέλλον της.

17:50 Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού διαψεύδει τις πληροφορίες για κλείσιμο της Λαϊκής. “Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα στο τραπέζι”, δήλωσε η ίδια.

17:45 Οργή των απλών Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να εισβάλουν στην κυπριακή Βουλή.

17:30 Κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα. Οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες. Από αυτό το ποσό και πάνω θα μεταφερθούν σε “κακή τράπεζα”.

16:30 «Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί πάρα πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει χρόνος», υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως η Αθήνα βρίσκεται στο πλευρό της Λευκωσίας ύστερα από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά. Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είναι ανάγκη να παρουσιαστεί, το συντομότερο δυνατό, από την κυπριακή πλευρά ένα σχέδιο Β, καθώς οι κυπριακές τράπεζες δε μπορούν να παραμείνουν κλειστές. Ο ίδιος επανάλαβε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο…

Το ΚΚΕ σχολίασε πως είναι μονόδρομος για τον κυπριακό λαό να δυναμώσει το δικό του «όχι» στα αντιλαϊκά μέτρα και τις θυσίες και να βαδίσει το δρόμο της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανατρέποντας την αντιλαϊκή πολιτική.

16:00 Στις 21:00 νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή με το Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ…

Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ζήτησε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για το αν θα παραμείνει εντός ή εκτός της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως θέση του κόμματός του είναι να αναζητηθεί η λύση των προβλημάτων έξω από τα πλαίσιο της τρόικας, στηριζόμενη η Κύπρος στις δικές της δυνάμεις, αλλά και στη στήριξη χωρών που έχουν λόγους να τη βοηθήσουν.
Ο κ. Κυπριανού, εξάλλου, τόνισε πως η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών της προβλημάτων με τις δικές της δυνάμεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ πρότεινε, επίσης, να μεταβούν όλοι οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί στη Μόσχα όταν κι εφόσον καθοριστεί συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας στην απόρριψη της απαράδεκτης συμφωνίας τους με την Κυπριακή Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι αν την αποδεχόμαστε δεν θα ήταν το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή νέων δεινών για τον κυπριακό λαό. Τυχόν αποδοχή των πρωτοφανών απαιτήσεων της Τρόικα , που παραβιάζουν αποφάσεις σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο νέων οδυνηρότερων απαιτήσεων. Είναι προφανές στον κάθε ευρωπαίο πολίτη πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να κινούνται εκδικητικά εναντίον της Κύπρου την ίδια στιγμή που θωπεύουν την Τουρκία που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατέχει παράνομα μέρος του κυπριακού εδάφους», αναφέρει η ανακοίνωση», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

13:50 Στις 18:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.Στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για έγκριση των αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών. Αύριο Παρασκευή, στις 09.00 π.μ. συγκαλείται εκ νέου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως συνεχίζεται η συλλογική προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις και προς πάσα κατεύθυνση.

13:30 Η Κύπρος αποφάσισε να μη λάβει μέρος στο Eurogroup Working Group, το οποίο συνεδριάζει αυτήν την ώρα…

Στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο αποφάσισαν οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, θα ενταχθούν τα Ταμεία Προνοίας, ενώ θα ζητηθούν κι εθελοντικές εισφορές κυπρίων πολιτών. Μελετάται η έκδοση ομολόγου από μια εταιρία που θα συνδέεται με το Ταμείο Αλληλεγγύης και με την προοπτική του φυσικού αερίου. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγινε εκτενής συζήτηση για τη διάσωση των τραπεζών, με το βλέμμα στραμμένο και στη Μόσχα.

13:00 Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να πουν “όχι” στο “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων και να δημιουργηθεί ένα Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης…

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συνομιλιών του στη Μόσχα, κάνοντας λόγο για εξελίξεις μέχρι το βράδυ, ωστόσο απόκλεισε το ενδεχόμενο δανεισμού της Κύπρου από τη Ρωσία γιατί αυτό θα έκανε μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας για την εξεύρεση λύσεων, στις οποίες συμμετέχουν η ρωσική κυβέρνηση, ρωσικές κρατικές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες ενώ ενημέρωσε πως οι Ρώσοι αισθάνθηκαν προδομένοι λόγω της απόφασης του Eurogroup για «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Ο κ. Σαρρής, εξάλλου, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Συλλούρη του ΕΥΡΩΚΟ, η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης θα αφορά ουσιαστικώς τη δημιουργία μιας ειδικού καθεστώτος εταιρείας, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα βρεθούν πολύ περισσότερα από 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. «Με τη δημιουργία αυτής της εταιρείας, με τον πατριωτισμό των Κυπρίων, αλλά και με ξένους θα βρούμε ιδίους πόρους κι εκεί θα κριθεί αν η Ευρωζώνη ήρθε εδώ για να βρει λύση ή για να καταστρέψει την οικονομία.

12:30 Έληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στις 16:00 η Ολομέλεια της Βουλής… Ο πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου ενημέρωσε πως ελήφθησαν αποφάσεις που αντιμετωπίζουν την κατάσταση, ενώ έκανε έκκληση για κλίμα ηρεμίας και αποφασιστικότητας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δε συζητήθηκε «κούρεμα» καταθέσεων και η απόφαση που ελήφθη είναι στο πλαίσιο των κανονισμών της Ε.Ε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, υπογράμμισε πως η Κύπρος θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο παραδέχθηκε πως τα επόμενα ένα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα. Παραλλήλως, τόνισε πως η Λευκωσία δεν αρνείται τη βοήθεια από οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αν και επισήμανε πως είναι αναγκαία η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Είμαστε σε καλύτερη θέση. Θα βρούμε τη λύση. Είναι στα δικά μας χέρια να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης”.

11:30 Η Ρωσία ζητά συμμετοχή της στο «Οικόπεδο 12» κι ως στρατηγικός επενδυτής σε ημικρατικούς οργανισμούς. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής δήλωσε πως η χώρα του επιδιώκει την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί το 2011, και τη μείωση του επιτοκίου του από το 4,5% στο 2,5%…

Έως τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου δίνει περιθώριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρο ώστε να αποδεχθεί ή να εξεύρει βιώσιμη λύση για τον τραπεζικό της τομέα. Με ανακοίνωση του Διοικητικού της Συμβουλίου τονίζεται πως μετά από την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας, πιθανή επανέναρξη του μηχανισμού θα είναι δυνατή ουσιαστικώς μόνο ύστερα από την επιβολή μνημονίου.

Εταιρεία νομικών συμβούλων με έδρα τη Μάλτα που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής επενδυτικών συμβουλών αποστέλλει επιστολές σε Κύπριους πολίτες, ενημερώνοντάς τους πως μπορεί να τους βοηθήσει σε σχέση με επενδυτικές ευκαιρίες…

10:25- Την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο εξέφρασε από τη Μόσχα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο όπως ανέφερε, ο ίδιος ευελπιστεί ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση. «Με ανησυχούν πολύ οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, κυρίως λόγω των συνεπειών για τους πολίτες της Κύπρου», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «στο παρελθόν έχουμε λύσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζω πως και αυτή τη φορά μπορεί να βρεθεί λύση».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εξέφρασε τη στήριξή του προς το plan b, για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο. «Εδώ που είμαστε πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Κύπρος» τόνισε ο Κύπρου Χρυσόστομος, δήλωσε χαρακτηριστικά

Την ίδια ώρα η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση. «Προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μετβέντεφ και συμπλήρωσε ότι «δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε» την χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Κύπρο.

9:30- Ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

9:15- Φτάνουν στο προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά και το γενναίο στην απόφαση του Eurogroup για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις. Στις 9:30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει το plan b για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Τα μάτια όλων βρίσκονται στραμμένα στην Κύπρο. Η λύση για τη διάσωση της χώρας πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη, όπως δήλωσε χθες σε δραματικούς τόνους ο κ. Αναστασιάδης.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων ταμείων Πρόνοιας, ακινήτων κτλ. Παράλληλα στο τραπέζι τίθεται και ένα κούρεμα στις καταθέσεις από το οποίο όμως θα εξαιρούνται οι μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Τ. Μητσόπουλος, το σχέδιο παρουσιάστηκε και στην τρόικα η οποία τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει πρώτα την στάση των κομμάτων.
Σύμφωνα επίσης με τον κύπριο υπουργό, ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος, όπως είπε, εκ πρώτης όψεως δεν απέρριψε την ιδέα. Το νέο σχέδιο είναι πολύ πιθανόν να τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Στο μεταξύ οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Μετά την απόρριψη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίθηκε αναγκαία η κήρυξη της 21ης και 22ας Μαρτίου 2013 ως τραπεζικής αργίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συνεχίζονται οι επαφές στη Μόσχα

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές του κυπρίου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα με την οποία η Ρωσία θα συνδράμει για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Χθες ο κ. Σαρρής είχε επαφές με το ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, ενώ στη Μόσχα βρίσκεται και ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάποια λύση.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας. Μπορεί το θέμα της Κύπρου να μη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον κ. Μπαρόζο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της 20ής Μαρτίου 2013

19:30 Η Ρωσία ζητά το 20% του φυσικού αερίου της Κύπρου προκειμένου να της παραχωρήσει νέο δάνειο, σύμφωνα με το Euronews, το οποίο επικαλείται έκθεση της Royal Bank of Scotland…

“Υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Τα τραπεζικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας θα παραμείνουν κλειστά όσο θα παραμένουν κλειστά και στην Κύπρο…

«Απόψε δεν θα κοιμηθούμε. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ υποστήριξε πως κατανοεί τους συναδέλφους του βουλευτές για τη χτεσινή τους απόφαση, αλλά το διακύβευμα για τον ίδιο είναι εάν θα αφήσουν τον τόπο να καταρρεύσει.

19:00 Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για άλλες δύο ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας… Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες… «Απερίσκεπτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε μήνυμά του στο «twitter» την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δημιούργησε μεγάλα προβλήματα για την Ευρωζώνη.

18:00 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την Παρασκευή ανοίγουν πιθανότατα οι τράπεζες, αλλά με περιοριστικούς όρους για τη διακίνηση μεγάλων ποσών.

17:15 Εκθέτει την κυπριακή κυβέρνηση η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία είχε καταστήσει σαφές στο Eurogroup ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής:
“Από το φθινόπωρο του 2011, οι κυπριακές αρχές συζητούν με την Επιτροπή τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ζήτησε και επίσημα βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος. Η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει ουσιαστικά εξαιτίας προβλημάτων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα ο οποίος ήταν υπερβολικά μεγάλος για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος.

Τέλος, το περασμένο Σάββατο, κατά τη σύνοδο του Eurogroup, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος σύμφωνου με τους όρους που καθόρισαν τα κράτη μέλη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όσον αφορά τον δανεισμό 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Οι όροι του δανείου περιελάμβαναν την επίτευξη αποδεκτού επιπέδου βιωσιμότητας του χρέους και αντίστοιχες χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Μολονότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν αντιστοιχούσε, σε όλα τα στοιχεία του, στις προτάσεις και τις προτιμήσεις της Επιτροπής, η Επιτροπή θεώρησε καθήκον της να το υποστηρίξει δεδομένου ότι οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις ήσαν αφενός πιο ριψοκίνδυνες και, αφετέρου, λιγότερο ευνοϊκές για την κυπριακή οικονομία.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή Βουλή.

Τώρα εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να υποβάλουν εναλλακτικό σενάριο που να συμφωνεί με τα κριτήρια της βιωσιμότητας του χρέους και τις σχετικές χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Η Επιτροπή κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Κύπρο και να συμβάλει σε μια εποικοδομητική και διαχειρίσιμη λύση. Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, περιλαμβανομένης της ίδιας της Κύπρου. Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση λύσεων και συνεχίζει τις επαφές με την Κύπρο, τα άλλα κράτη μέλη στο Eurogroup, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων ΚΑΤΩ των 100.000 €: η Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο”.

17:00 Η αναδιάρθρωση του δανείου της Ρωσίας προς την Κύπρο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί το 2011, η παραχώρηση μεριδίων κυπριακών τραπεζών σε Ρώσους, καθώς και τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χώρων Μιχάλη Σαρρή κι Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος είναι κι αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. «Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία», ανάφερε ο κ. Σαρρής.

16:15 Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο φτάνει σήμερα στη Μόσχα, συνοδευόμενος από 16μελή αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η αντίσταση του κυπριακού λαού και το περήφανο «ΟΧΙ» του κυπριακού Κοινοβουλίου δείχνουν τον πραγματικό δρόμο της διαπραγμάτευσης καθώς και το ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
«Είναι μια εξέλιξη που αφήνει πολλαπλά έκθετη τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δια μέσου του κ. Στουρνάρα και με εντολή του κ. Σαμαρά, στήριξε την καταστροφική αυτή απόφαση γερμανικής εμπνεύσεως, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι προσδεδεμένη στο άρμα του ακραίου νεοφιλελεύθερου μερκελισμού, που διαλύει τους ευρωπαϊκούς λαούς».

15:30 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος ανέβαλε την αυριανή του αναχώρηση από τη Μόσχα, με τον ομόλογό του κι αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβάλοφ.

15:00 Ματαιώνεται η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ προγραμματίστηκε σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για το απόγευμα. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με την αντιπροσωπεία των κυπριακών κομμάτων. Οι προτάσεις της τρόικας: «είτε ελεγχόμενη χρεοκοπία και μεταφορά ασφαλισμένων καταθέσεων σε δύο τράπεζες είτε να βρει η Κύπρος εξ ιδίων πόρων τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Γόνιμη κι εποικοδομητική» χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ το γραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης  ζήτησε τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

14:30 Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Στυλιανίδης την πώληση της Λαϊκής Τράπεζας στους Ρώσους. Πιθανότατα θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα. Το ένα αφορά τη δημιουργία «κακής» τράπεζας και το άλλο περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα περιορισμού της διαφυγής των καταθέσεων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες.

14:00 Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής συνανάται ξανά με το Ρώσο ομόλογό του Αντον Σιλουάνοφ. Συζητείται η επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου , αλλά και η πώληση-μερική ή ολική- των κυπριακών τραπεζών.

13:20 Η τρόικα βρίσκεται στην κυπριακή Βουλή, όπου συναντάται με αντιπροσωπείες των κομμάτων στα οποία κομίζει νέα πρόταση των δανειστών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής στις 18.30.

Aντεπίθεση Χριστόφια

Εξελίξεις στην Κύπρο και πιθανή πώληση της Λαϊκής

Με την ουρά στα σκέλια η Μέρκελ, αναμένει τις νέες προτάσεις της Λευκωσίας

Ο Αναστασιάδης συνεχίζει την επικίνδυνη πορεία σχολιάζουν κύκλοι του ΑΚΕΛ

Πέντε δις ευρώ ζητά η Κύπρος από τη Ρωσία, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στο παιχνίδι και η Gazprom

Xρυσόστομος: Η περιουσία της Εκκλησίας είναι στη διάθεση του τόπου

Αντιδράσεις μετά το κυπριακό «όχι»

Στη Μόσχα υψηλόβαθμα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η Κύπρος

Διαβάστε ακόμη:
Το σχόλιο του Κώστα Βαξεβάνη “Όταν έκλαψε η Μέρκελ”