Newsroom

Newsroom

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα

Με 153 ψήφους υπέρ και 84 ψήφους κατά η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε μετά από ονομαστική ψηφοφορία τις τροπολογίες για τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

593adc2d1dc52426558b461f

Οι τροπολογίες υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝ.ΕΛ., ενώ καταψηφίστηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, οι βουλευτές των οποίων είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την συζήτηση καταγγέλλοντας την διαδικασία. Τις τρεις τροπολογίες καταψήφισαν 84 βουλευτές (Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).

Εγκρίθηκαν επίσης κατά πλειοψηφία, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, και οι τροπολογίες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι τροπολογίες είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας στη Μεσόγειο.

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί πυρά εκατέρωθεν σε συγκρουσιακό κλίμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή για την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων μέτρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, αέρας αισιοδοξίας πνέει στην Ευρώπη για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup κυβέρνησης και δανειστών.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του κάλεσε τη Βουλή να μην αφήσει προσχήματα και να μην αφήσει τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν τη συζήτηση του Εurogroup από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, τα κόμματα εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους στην κατάθεση με τη μορφή τροπολογιών των εναπομεινάντων προαπαιτουμένων. Σημειώνεται μάλιστα πως η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία απορρίφθηκε ενώ νωρίτερα, βουλευτές του ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων. Εν συνεχεία αποχώρησαν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Νωρίτερα, βουλευτές του ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων. Εν συνεχεία αποχώρησαν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα προαπαιτούμενα κατατέθηκαν την Πέμπτη με τροπολογίες στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».

Ζήτησε ξανά εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε για πολλοστή φορά το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

«Δώστε λύση. Κάντε εκλογές. Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είπε: «Καλώ άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να ιεραρχήσει σωστά τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του και να του θυμίσω ότι η ιστορία μάς κρίνει εκ των υστέρων, αλλά από την κοινωνία κρινόμαστε καθημερινά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιφρονεί συστηματικά τη Βουλή. «Τίποτα δεν σταματά μια κυβέρνηση που δεν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία και δεν δείχνει σεβασμό στους θεσμούς και τους κανόνες του Κοινοβουλίου» συνέχισε και είπε χαρακτηριστικά πως η αξιολόγηση ανοιγοκλείνει.

«Υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου» συμπλήρωσε, για την ψήφιση προαπαιτούμενων σε νομοσχέδιο για την αλιεία και διερωτήθηκε: «Από ποιον προσπαθείτε να κρυφτείτε; Η κοινωνία σας βλέπει κ. υπουργέ, όσο κι αν εσείς μας είπατε την προηγούμενη φορά ότι παρακολουθεί survivor και όχι τη Βουλή».

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μίζερος και μονότονος, ζητά ξανά εκλογές

Με σχόλιο μέσω του γραφείου Τύπου του, απάντησε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως την «ώρα που η κυβέρνηση κορυφώνει τη διαπραγματευτική μάχη σε διεθνές επίπεδο, επικεντρώνοντας στον εθνικό στόχο της ρύθμισης τους χρέους και την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης και στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τήρηση των συμφωνηθέντων, ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό, επίμονα μίζερος και μονότονος, ζητά για μία ακόμη φορά εκλογές».

«Αρνείται να αντιληφθεί ότι εκτός από το διακαή πόθο του να επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας, υπάρχει και το εθνικό συμφέρον», προσθέτει ο πρωθυπουργός ενώ συμπληρώνει: «Οι σύμβουλοί του τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Θα μπορούσαν τουλάχιστον σήμερα να του επισημάνουν το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και να τον αποτρέψουν».

«Σε κάθε περίπτωση να μην ματαιοπονεί, γιατί οι εκλογές θα αργήσουν ακόμη δύο χρόνια και κάτι μήνες.

Στο μεσοδιάστημα ας προσπαθήσει για πιο πειστικό αφήγημα, γιατί δεν μπορεί πια να ανακαλύπτει ύφεση όταν όλοι οι ξένοι οίκοι και τα επίσημα στοιχεία ελληνικών και ξένων ανεξάρτητων αρχών επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

«Πυρά» για καταγγελίες Μαρτίνη

Στο σχόλιό του ο πρωθυπουργός δεν άφησε απ’ έξω φυσικά και τα όσα είπε επίσημα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ο υπόδικος και επί χρόνια επικεφαλής του Ερρίκος Ντυνάν περί εμπλοκής «γαλάζιων» υπουργών στο τεράστιο σκάνδαλο του νοσοκομείου.

«Αντί να λέει διαρκώς τα ίδια, μήπως ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει επιτέλους για τις καταγγελίες του κ. Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή για το ρόλο που διαδραμάτισαν πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και συνεργάτες του στο σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»; Όπως οι κ. Γεωργιάδης, Βορίδης, Χατζηδάκης, Μηταράκης καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Έχουν περάσει 24 ώρες και συνεχίζει να σωπαίνει ενοχικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Αποχώρησαν ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Νωρίς το απόγευμα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την αποχώρηση είχε προαναγγείλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδο, μετά και την ομιλία της επικεφαλής του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα, είπε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, διερωτήθη εάν η κυβέρνηση έχει ως διαπραγματευτική γραμμή τη διεκδίκηση της απόφασης του 2012 ή «θα αρκεστεί σε αναφορές “εάν”, “ίσως” “εφόσον χρειαστεί” …», επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δείχνουν ότι έχουν αναληφθεί κρυφές δεσμεύσεις.

Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα περί ανάγκης συνεννόησης και το νέο, όπως είπε, αφήγημα για επενδύσεις κι ανάπτυξη. «Με τα λόγια χτίζετε ανώγεια και κατώγια», σημείωσε. «Δεν έχετε σχέδιο και στρατηγική. Είστε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη.

Πιο νωρίς, από την Ολομέλεια αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση πως φέρνει «μια κατάπτυστη διαδικασία». Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

«Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί».

Λεβέντης: Ο κ. Τσίπρας απέτυχε – η Ελλάδα υπέστη εθνική ήττα

Αποτυχία στον Αλέξη Τσίπρα καταλόγισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τονίζοντας μεταξύ άλλων και πως η Ελλάδα υπέστη εθνική ήττα.

«Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Ταπεινώθηκε όμως η χώρα. Είναι μια εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν η χώρα», τόνισε ο χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης προσθέτοντας πως «δεν ταπεινώνεται όμως η κυβέρνηση ή ο κ. Τσίπρας αλλά η χώρα, καθώς η Βουλή υποχρεώνεται να ψηφίσει γελοία πράγματα υπό τη μορφή τροπολογιών».

«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε παρανάλωμα του πυρός», υποστήριξε ακόμη και επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό που, όπως είπε, «σήκωσε ψηλά το θέμα του χρέους» όσο και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί «υπέγραψε δήλωση μετανοίας για τον “μποναμά” της Ελλάδος».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρόταση του για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, την οποία θα εμπιστευτούν, όπως είπε, τα κόμματα στη Βουλή για να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης που δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Οτιδήποτε άλλο θα είναι επαίσχυντο και καταστροφικό», υποστήριξε ο κ. Λεβέντης .

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το 2017 αντιλήφθηκε τι περνάνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ «που επικρίνει τις σημερινές διαδικασίες, ενώ τα ίδια έκανε και αυτό όταν ήταν στην εξουσία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ έβγαλε το σύνθημα “συμφωνία αλήθειας”, η κ. Γεννηματά “συμφωνία Ελλάδα”, το σύνθημα της Ένωσης Κεντρώων είναι “εμείς μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές επενδυτές”. Ούτε λεφτά για τη δόση, γιατί όταν τα παίρνουμε εξατμίζονται. Είναι σαν να ρίχνεις στη χοάνη της Χαλυβουργικής ένα ποτήρι νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένας πρωθυπουργός που υπόσχεται πράγματα που είναι επιζήμια για τη χώρα, μπορεί να παραμένει στην εξουσία, θα έχει όμως κακό τέλος. Η κυβέρνηση αυτογελοιοποιείται φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή μέτρα αρεστά στο Βερολίνο», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Τι είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Να μην αφήσει η Βουλή προσχήματα, να μην αφήσει τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν τη συζήτηση του Εurogroup από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική, σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να φιμώσει κανέναν» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» για να προσθέσει ότι δεν κατανοεί «τη μεγάλη έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και γνωρίζουν ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως ήταν ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ενάντια και στη σημερινή κυβέρνηση».

«Εμείς αυτή την επιτήρηση, την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε, από τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μέχρι και γράμματα έχουμε αποστείλει στους αρχηγούς όλων των θεσμών -και των τεσσάρων. Γι΄αυτό το ζήτημα στείλαμε επιστολή το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή για τη μικρο-επιτήρηση, τη μικροδιοίκηση. Διότι θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και για πολύ μικρές λεπτομέρειες» είπε ο υπουργός Οικονομικών για την επιτήρηση και επιτροπεία. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις -χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία- και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο έκανε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, γι΄αυτή δηλαδή τη «μικροδιαχείριση», αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για το ζήτημα αυτό.

Θα κρατήσουμε δημόσια τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία

«Εμείς θα κρατήσουμε δημόσια τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, δεν θα είναι όπως το Ερρίκος Ντυνάν» ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας πως «εμείς μιλάμε για ποιοτική ανάπτυξη με άλλα εργαλεία, με δικαιώματα, σεβασμό για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, καθώς και ότι «εμείς θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ανοιχτή, χωρίς προκαταλήψεις».

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει τεράστιες διαφωνίες με το ΔΝΤ, αλλά λέει ότι είναι χρήσιμο για το χρέος. Καταλόγισε δε στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν παίρνει θέση για το ζήτημα.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν νομίζει πως στα δύο χρόνια που η Ν.Δ. βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει αυξήσει την αξιοπιστία της

Δήλωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν η μόνη «που όταν είχαμε πολιτική ήττα, το καλοκαίρι του ’15, πήγαμε σε εκλογές».

ΑΝΕΛ

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο εισηγητής του κόμματος της συγκυβέρνησης, Γιώργος Λαζαρίδης, κατηγόρησε τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι με τη στάση τους προσπαθούν να καλύψουν τον αντίκτυπο των χθεσινών αποκαλύψεων από πλευράς Μαρτίνη.

Υπενθυμίζεται πως ο Ανδρέας Μαρτίνης προχώρησε την Πέμπτη κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία στη Βουλή σε βαρύτατες καταγγελίες για πρώην υπουργούς Υγείας και συγκεκριμένα του Μάκη Βορίδη, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης κατέθετε επί οκτώ ολόκληρες ώρες ενώπιον των μελών της Εξεταστικής, έλεγε ονόματα, αποκάλυψε την εμπλοκή του Ανδρέα Βγενόπουλου στο σκάνδαλο του «Ντυνάν» έκανε λόγο για προσπάθεια του Δημοσίου (επί υπουργίας Λοβέρδου) να στηρίξει τον αποθανόντα τραπεζίτη σε βάρος των συμφερόντων του και πολλά άλλα.

Λεγόμενα που σε κάθε περίπτωση, και την περιέργεια του δημοσιογραφικού κόσμου, πράγμα το οποίο δεν συνέβη, αφού αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες ιστοσελίδες (το koutipandoras.gr είχε πλήρη κάλυψη της κατάθεσής του) κανένα άλλο μέσο δεν ασχολήθηκε έστω για το τυπικό της υπόθεσης.

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…