Υπερβολική αυτοπεποίθηση, αυταρέσκεια και επιθετικότητα, τα κύρια χαρακτηριστικά των ευρωπαίων οδηγών

Υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους, ανίκανοι να δεχθούν κριτική, επιθετικοί... αυτά είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ευρωπαίων οδηγών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα και πραγματοποιήθηκε από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes

οδήγηση Ευρώπη

Οι οδηγοί έντεκα ευρωπαϊκών χωρών -Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβακία- απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οδηγική τους συμπεριφορά, στο πλαίσιο του 6ου ευρωπαϊκού βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση που πραγματοποιήθηκε από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes.

Για πρώτη φορά, η απροσεξία στο βολάν αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους οδηγούς ως υπ’ αριθμόν ένα αιτία για την θνησιμότητα στους δρόμους (54%), ξεπερνώντας την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και την ταχύτητα.

Smartphone, GPS, hands free, Bluetooth: τα τελευταία χρόνια, όλα αυτά τα γκάτζετ αλλοίωσαν την οδηγική συμπεριφορά.

Αν και η συνειδητοποίηση του κινδύνου έχει προχωρήσει, η κακή συμπεριφορά παραμένει. Ετσι, το 97% συμφωνεί με μια φωνή ότι είναι επικίνδυνο να γράφει κανείς SMS στο βολάν. Ωστόσο ένας στους τέσσερεις, το 24%, το κάνει!

«Οταν ερωτώνται για τη παραδοξότητα αυτή, οι οδηγοί απαντούν ότι ελέγχουν την οδήγησή τους και γνωρίζουν τα όρια ή ότι δεν έχουν σκεφτεί τον κίνδυνο», σημειώνει η Μπερναντέτ Μορό του ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Το 11% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι παραλίγο να είχαν ατύχημα χρησιμοποιώντας το κινητό τους στο τιμόνι.

«Η “υπερκαλωδίωση” έχει μπει στο αυτοκίνητο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι συνεχίζεται, παρά της εκστρατείες ευαισθητοποίησης», τονίζει η Μπερναντέτ Μορό.

«Οι οδηγοί δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην οδήγηση».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…