Υπέκυψε στα τραύματά της Ουκρανή ακτιβίστρια, τρεις μήνες μετά από επίθεση με οξύ

Είχε έντονη ακτιβιστική δράση κατά της διαφθοράς

handziuk

Την τελευταία της πνοή άφησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν επί τρεις μήνες, μετά από επίθεση με θειικό οξύ, η Ουκρανή ακτιβίστρια Κατερίνα Χαντζιούκ.

Ακτιβίστρια με έντονη δράση εναντίον της διαφθοράς στην αστυνομία και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας στην πόλη Χερσώνα, όπου ζούσε, η 33χρονη Χαντζιούκ έγινε τον Ιούλιο στόχος επίθεσης από άγνωστο που έριξε πάνω της σχεδόν ένα λίτρο θειικού οξέος. Εισήχθη σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, με εγκαύματα στον κορμό, στο ένα χέρι και στο ένα μάτι, έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στο 40% σχεδόν του σώματός της. Ωστόσο, παρά τις 11 επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, οι γιατροί δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή.

«Η Κάτια είναι νεκρή. Λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες σύντομα», ανέφερε μέσω Facebook μια οργάνωση η οποία αναρτούσε συχνά ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας της και νέα για την εξέλιξη της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση.

Το θάνατό της επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που έγραψε στο Twitter: «Ζητώ από τις δυνάμεις της τάξης να κάνουν τα πάντα εντός των δυνάμεών τους ώστε οι δολοφόνοι της Κατερίνας Χαντζιούκ να βρεθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν».

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατό της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αρχικά η έρευνα της αστυνομίας για την υπόθεση ήταν για την κατηγορία του “χουλιγκανισμού”, όμως μετά την κοινωνική κατακραυγή η κατηγορία άλλαξε σε απόπειρα δολοφονίας εξαιρετικής βιαιότητας.

Η αστυνομία έχει συλλάβει πέντε πρώην μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι τέσσερις από τους πέντε άνδρες δείχνουν τον πέμπτο, τον πρώην αξιωματούχο της αστυνομίας της Χερσώνας Σέρχι Τόρμπιν, ως τον κύριο ύποπτο.