Ύπατη Αρμοστεία: Αναστολή δράσης στα κλειστά κέντρα προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνδράμει πια στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε "κέντρα κράτησης".

56ef08d21dc52490428b4640

Αναφέρει ακόμα ότι οι μετανάστες κρατούνται ενάντια στη θέλησή τους σε κέντρα υποδοχής σε αρκετά ελληνικά νησιά, και ότι δεν θα μεταφέρει άτομα εκεί από τις παραλίες και προς και από τα λιμάνια. Πρόσθέτει δε ότι θα συνεχίσει να παρέχει προς τους πρόσφυγες άλλες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και συμβουλευτικές.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αναφέρει συγκεκριμένα τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας, παρότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη είπαν πως δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους για το θέμα.

Η συμφωνία, που μπήκε σε ισχύ από την Κυριακή (20/3), σκοπεύει να επιταχύνει την διαδικασία καταγραφής και διευθέτησης των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα μεταναστών που ζητούν άσυλο. Αλλά σημαίνει επίσης πως αυτοί οι μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

“Υπό τους νέους κανονισμούς, αυτά τα λεγόμενα hot spots έχουν τώρα μετατραπεί σε κέντρα κράτησης”, είπε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ. “Παρομοίως, και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ύπατης Αρμοστείας η οποία αντιτίθεται σε υποχρεωτική κράτηση, έχουμε αναστείλει ορισμένες από τις ενέργειές μας σε όλα τα κλειστά κέντρα του νησιού”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στη Λέσβο.

“Ηθικά μπορεί να έχουμε αμφιβολίες. Αλλά νομικά δεν έχουμε καμία”, είπε άλλος αξιωματούχος των Βρυξελλών. Και οι δύο έκαναν τις δηλώσεις αυτές πριν ανακοινωθεί η μερική απόσυρση της βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία.

Πάνω από 147.000 άτομα από εμπόλεμες χώρες στη Μέση Ανατολή και Ασιά έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου φέτος, με 59% απο αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά, τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

Εκπρόσωπος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) ανέφερε σε ενημέρωση τύπου στη Γενεύη χθες πως η επιτροπή ανησυχούσε για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στα παιδιά.

“Δεν βλέπουμε καμία αναφορά σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 40% όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή”, είπε, προσθέτοντας ότι 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα ενώ περίπου 10% από αυτά είναι ασυνόδευτα.

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…