ΜΚ

Μηνάς Κωνσταντίνου

Υπάρχει ΚΙΝΑΛ «χωρίς Βενιζέλο»;

Από την ώρα που το Σάββατο αποφάσιζε ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ανακοινώσει την στρατηγική απόφαση της Φώφης Γεννηματά για τον εξοβελισμό του, γύρω από το ΚΙΝΑΛ έχουν σχηματιστεί δύο επικοινωνιακοί πόλοι. Ο ένας υβρίζει την αρχηγό του κόμματος που ξεφόρτωσε τον «καλύτερο κοινοβουλευτικό στην ιστορία της χώρας», των Βαλκανίων ή και του πλανήτη. Ο έτερος υμνεί την αρχηγό που «έδειξε πυγμή» και που θέλει να απομακρύνει τον κακό Βενιζέλο από το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ που επιθυμεί να ανακαταλάβει τον προοδευτικό του χώρο. Και αν αυτοί οι δύο επικοινωνιακοί πόλοι δεν είναι τόσο διαφορετικοί αλλά ένας και διμέτωπος;

ek beni

Για να καταλάβει κανείς τι συνέβη και τι σημαίνει για το ΚΙΝΑΛ με την αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου, θα πρέπει να συμμετέχει στην καμαρίλα (που λέει και ο Κωνσταντίνος Πουλής) του ΚΙΝΑΛ και να καταφέρει να τρυπώσει στο μυαλό της Φ. Γεννηματά, του Β. Βενιζέλου και των ουρών τους. Πράγμα αδύνατον και σενάριο εφιαλτικό. Εναλλακτικά, μπορεί για αρχή να εξετάσει τις πρώτες δημόσιες αντιδράσεις και τις προεκτάσεις τους.
 
Στον φρέσκο, λοιπόν, και σπαρταριστό απόηχο του διαζυγίου του ΚΙΝΑΛ με τον Β. Βενιζέλο, διαπιστώνει κανείς τα εξής:
 

  • Ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως ο Β. Βενιζέλος «δεν τελείωσε» και πως τον θεωρεί «πολιτικό με μεγάλο θεσμικό μέλλον».
  • Ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια απώλειας στελεχών όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος», καθώς και πως «έπρεπε να είχε βρεθεί λύση μεταξύ των δύο προέδρων».
  • Ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τον πρώην αρχηγό ως «μεγάλο κεφάλαιο της παράταξης», και πως το εάν ο κεντρικός στόχος της διεύρυνσης που πρεσβεύει η αποχώρησή του θα κριθεί από τις εθνικές εκλογές.
  • Ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε πως ο Β. Βενιζέλος «θα μας έδινε μία ώθηση», πως ο τόπος τον έχει ανάγκη, καθώς και πως «ευελπιστώ όμως πολύ σύντομα να τον έχουμε πολύ κοντά μας και να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι μας γιατί είναι ανεξάντλητο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και τον χώρο στον οποίο είμαστε μαζί».
  • Η βουλευτίνα Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε πως «έχουμε στεναχωρηθεί όλοι» και πως η απόφαση της Φ. Γεννηματά δεν ήταν «ούτε σωστή, ούτε λάθος» και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.
  • Ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε μία κίνηση των πρώην προέδρων του κόμματος «συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κ. Βενιζέλου» για την προάσπιση της ενότητας του κόμματος.
  • Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου σχολίασε πως «εμένα αυτή η κατάσταση με στενοχώρησε πολύ, αλλά η πολιτική ζωή προχωράει. Με στενοχωρεί ότι διαρρέεται ότι δεν θα είναι στην εκλογική μάχη και αυτό είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».
  • Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετώπισε «ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές».
  • Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χωρίς επίσημη τοποθέτηση αλλά με διαρροή «πηγών» του περιβάλλοντός του, φρόντισε να δηλώσει «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».
  • Από την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης Γεννηματά – Βενιζέλου, καταγράφηκε ένα μικρό κύμα αποχωρήσεων δευτεροτριτοκλασσάτων στελεχών του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Τομέα Πολιτικής Υποδομών – Μεταφορών, Γιάννης Οικονομίδης, ο τέως πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, ο -μέχρι πρότινος- υποψήφιος βουλευτής, Μάνος Επιτροπάκης, ο υποψήφιος βουλευτής, Σταύρος Καλαμάκης και η επίσης υποψήφια βουλευτής του κόμματος, Γιώτα Μπουμπούλη.
  • Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Παύλος Χρηστίδης και η πέτρα του σκανδάλου και επικεφαλής -πλέον- του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Γιώργος Καμίνης, ελάχιστα στελέχη του ΚΙΝΑΛ συντάχθηκαν με τη γραμμή «κάθε στέλεχος που επιλέγει να μην συμμετέχει σε αυτή τη μάχη, μας αφαιρεί κάτι από τη δύναμή μας».
  • Και φυσικά, η «γραμμή» της Φ. Γεννηματά, πως «το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή». Αυτή τη στιγμή…

 
Ερώτηση: Από τις παραπάνω τοποθετήσεις των κεντρικών στελεχών του ΚΙΝΑΛ, διαπιστώνει κανείς συμφωνία με την Φ. Γεννηματά για το τι μήνυμα στέλνει το «προφίλ» το Β. Βενιζέλου και η απομάκρυνσή του; Βλέπει κανείς σύμπλευση των -μέχρι εχθές- συνοδοιπόρων του Β. Βενιζέλου με το «μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους» που εξέπεμψε η αρχηγός τους;
 
Διαβάζοντας τις πρώτες αντιδράσεις, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως η μισή και πλέον κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής περισσότερο θρηνεί για την απώλεια Βενιζέλου, παρά αντιμετωπίζει την εξέλιξη ως τέτοια που βοηθάει το «μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους». Εξίσου σημαντικό είναι πως, παρότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί αυτή τη «στροφή» προς τη μετριοπάθεια και την εμφάνιση ενός ΚΙΝΑΛ «χωρίς Βενιζέλο» που μοιάζει πιο πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια και τα στελέχη της διατηρούν τα περί «ανάγκης στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, έννοια εμπνευσμένη από τα έγκατα της σκέψης Βενιζέλου, τα οποία ενστερνίζεται και η Νέα Δημοκρατία σε κεντρικό επίπεδο.
 
Εδώ όμως προκύπτει ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα: Εάν πράγματι η πλειοψηφία της κοινωνίας που εκφράστηκε την Κυριακή των ευρωεκλογών έχει ήδη αποφασίσει για την επόμενη κυβέρνηση και ο δρόμος για την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ) έχει ήδη στρωθεί, τότε ποιού είδους «βοήθεια» είναι απαραίτητη για την επίτευξη της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ; Το 1%, 2% ή 5% που μπορεί να κόψει το ΚΙΝΑΛ από έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν απειλεί να πρωτεύσει στις εκλογές, ή η επίτευξη αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα λυμένα χέρια του την επόμενη ημέρα;
 
Εκείνο που σίγουρα παρακολουθούμε επί δύο ημέρες, είναι πως το σύνολο του αντιπολιτευόμενου και του συμπολιτευόμενου Τύπου διαβάζει τα γεγονότα από δύο φαινομενικά διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για κάποιους η Φώφη Γεννηματά καθαρίζει το κόμμα της, για άλλους ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στρώνει τον (εγωπαθή) δρόμο του για τη συνέχεια. Ωστόσο, τόσο η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ όσο και ο αποπεμφθείς πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε ένα μήνυμα: «Ένας από τους δυο μας βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Όλοι οφείλουν να είναι στρατιώτες όταν δίνουμε την κρισιμότερη μάχη. Οι απόντες αυτή την ώρα το μόνο που κάνουν είναι να διευκολύνουν το ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μεγάλη ευθύνη να τελειώνουμε οριστικά με την πολιτική και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και όποιος δημιουργεί προβλήματα και εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ εμποδίζει το οριστικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το στίγμα που έδωσε η Φ. Γεννηματά σε ένα από τα δελτία ειδήσεων που έσπευσε να εμφανιστεί το βράδυ της Κυριακής. Το κατά πόσο θα… αναληφθεί αυτή η ευθύνη από το κόμμα της θα φανεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί με την Πολιτική Γραμματεία, το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Από τα όσα θα εκπέμψουν τα όργανα του κόμματος, λοιπόν, θα δοθεί μια πρώτη γεύση για το εάν το ΚΙΝΑΛ είναι ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και βοηθάει τον Αλέξη Τσίπρα, εάν είναι ο Βενιζέλος που χαλάει τα σχέδια του ΚΙΝΑΛ και τελικά εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ή εάν όλοι μαζί στρώνουν τον δρόμο στην ψήφο στον Κυριάκο. Ή καλύτερα, θα φανεί και εκεί…

Πηγή: thepressproject.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος