Υπάρχει κι αυτή η δημοσιογραφία: Διεθνές βραβείο στο “ΧΩΝΙ” (διαβάστε για ποιό δημοσίευμα)

Μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία σημείωσε “Το ΧΩΝΙ”. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, στις 7 Ιουλίου 2013, με τίτλο ««Αθωώνουν εκ των…

Μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία σημείωσε “Το ΧΩΝΙ”. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, στις 7 Ιουλίου 2013, με τίτλο ««Αθωώνουν εκ των προτέρων τους εαυτούς τους, τους συμβούλους τους και τους φίλους τους» κέρδισε το διεθνές βραβείο Press Freedom Award 2014, που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporter Ohne Grenzen) και τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.

Μαζί με Το ΧΩΝΙ, βραβεύεται και ο διεθνής φωτορεπόρτερ, Γιώργος Μουτάφης, για το ντοκιμαντέρ του, Escape from Greece, που μεταδόθηκε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του αμερικανικού Vice.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Το βραβευμένο δημοσίευμα

Το ρεπορτάζ που κέρδισε τις εντυπώσεις και τελικά την πρώτη θέση, βάζοντας Το ΧΩΝΙ και τους δημοσιογράφους του στην τιμητική λίστα του ευρωπαϊκού Βραβείου Ελευθεροτυπίας, υπογράφει ο Μάνος Κακλαμάνος και ήταν πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της εφημερίδας, στις 7 Ιουλίου 2013.  

Τότε, Το ΧΩΝΙ παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία και κατά γράμμα (με όλους τους νόμους και όλα τα ΦΕΚ) σωρεία νομοθετικών διατάξεων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες υπουργοί, σύμβουλοι και «ημέτεροι» εξαιρούνταν από κάθε ευθύνη για πιθανές ζημιές που προκαλούνται στο δημόσιο από τις αποφάσεις τους.

 

Η οργανωτική επιτροπή του Βραβείου Ελευθεροτυπίας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει σχετικά: «Ο Μάνος Κακλαμάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ, έπεισε τους κριτές με το κείμενό του σχετικά με τη διαφθορά στην ελληνική πολιτική σκηνή».

«Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ένα θέμα σημαντικό και πολιτικά ευαίσθητο ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε ο εκπρόσωπος της κριτικής επιτροπής, Albert Rohan,  σχετικά με την ψήφο υπέρ του Μ. Κακλαμάνου.

«Το κείμενο αποτελεί κομμάτι μιας σειράς δημοσιευμάτων για την πολιτική και τη διαφθορά, θέματα τα οποία βρίσκονται στις προτεραιότητες της εφημερίδας: Aποκαλυπτικό, δηλαδή, ρεπορτάζ, που ξεδιπλώνει τη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφερόντων που εκτυλίσσεται μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και του ιδιωτικού πλουτισμού στην ελληνική κυβέρνηση. Το ΧΩΝΙ είναι εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα και ιδρύθηκε το 2012», τονίζεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.