Υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών σε σπείρα διακίνησης παράνομων μεταναστών μέσω του αεροδρομίου

Πλήρως εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών από το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Όπως προέκυψε, η εγκληματική…

199 mg 2489

Πλήρως εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών από το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής μη νόμιμους μετανάστες και στη συνέχεια τους προωθούσε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έναντι χρηματικής αμοιβής.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συνολικά 10 άτομα, εκ των οποίων 5 είναι γυναίκες και 5 άντρες.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν μίας 33χρονη Ελληνίδα πρώην υπάλληλος της Ολυμπιακής με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, άλλες 4 Ελληνίδες ηλικίας 39, 33, 29 και 25 ετών και ένας 36χρονος Έλληνας, όλοι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία Goldair, τέσσερις άντρες, από τους οποίους ένας 34χρονος Πακιστανός, με οργανωτικό – ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα και τρεις Έλληνες ηλικίας 40, 36, 28 και 31 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πλαστογραφία, ενεργητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρασιώπηση εγκλημάτων, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται για τα ίδια αδικήματα, τρία ακόμη άτομα (μία γυναίκα επίσης υπάλληλος της ίδιας αεροπορικής εταιρείας και δύο άντρες), συνεργοί των δραστών, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με απώτερο στόχο την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών από τη χώρα μας, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών ότι 33χρονη πρώην υπάλληλος της Ολυμπιακής – τον προσέγγισε και του πρότεινε να ενταχθεί, έναντι αμοιβής, σε «ομάδα» που προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως ενημερώθηκε ο αστυνομικός από την 33χρονη, που φέρεται να έχει οργανωτικό – ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, η μεθοδολογία δράσης που εφάρμοζαν, περιελάμβανε τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών δύο με τρεις ώρες πριν την πτήση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου.

Στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή τους μετέφεραν στο χώρο αναχωρήσεων στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους – εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος. Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.

Μάλιστα, από τον αστυνομικό ζητήθηκε σε δεδομένη περίπτωση, να απουσιάζει από τις Πύλες για να μην διενεργηθεί έλεγχο ή αν σε ενδεχόμενο έλεγχο διαπίστωνε πλαστό διαβατήριο ή ταυτότητα, να τα αγνοούσε και να επέτρεπε τη διέλευση του ατόμου. Με αυτό τον τρόπο θα λάμβανε για κάθε παράνομο μετανάστη ως αμοιβή το ποσό των 150 ευρώ.

Από το Τμήμα Εκβιαστών αξιοποιήθηκαν κατάλληλα οι προαναφερόμενες πληροφορίες και οργανώθηκε «ελεγχόμενη συνεργασία» του αστυνομικού με τα μέλη της οργάνωσης για την ταυτοποίηση και πλήρη εξιχνίαση της εγκληματικής τους δράσης. Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο αστυνομικός με την 33χρονη και τον 34χρονο Πακιστανό, ενημερώθηκε ότι σε περίπτωση που κατάφερνε να εντάξει και άλλους αστυνομικούς στην ομάδα θα αμειβόταν επιπροσθέτως κατά 50 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς. Μάλιστα όπως του ανέφεραν, στην περίπτωση που κατάφερνε να ενσωματώσει στην ομάδα και τον Προϊστάμενό του, θα λάμβανε ποσό ύψους 1.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και για να διακριβωθούν πλήρως όλες οι πτυχές της εγκληματικής τους δράσης οργανώθηκε «ελεγχόμενη» προώθηση παράνομου μετανάστη. Σε συνεννόηση με τον αστυνομικό, όταν αυτός εκτελούσε υπηρεσία σε συγκεκριμένες πύλες του αεροδρομίου, ένας αλλοδαπός ταξίδεψε παράνομα με προορισμό την Ιταλία.

Οι Ιταλικές Αρχές, που είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την ελεγχόμενη προώθηση, συνέλαβαν τον αλλοδαπό και εφάρμοσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες επαναπροώθησής του. Ο αστυνομικός στην περίπτωση αυτή έλαβε ως «αμοιβή» το ποσό των 160 ευρώ. Σε ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πιστόλι των 9 mm, περίστροφο 357 magnum και 69 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, 69,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης & ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας, 3 βιβλιάρια τραπέζης, 1.635 ευρώ, 197 δολάρια Η.Π.Α. και 5 Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 3 ταξιδιωτικά αιτήματα για Μιλάνο, 6 σελίδες με στοιχεία υπαλλήλων σε αεροπορική εταιρεία και το εργασιακό τους πρόγραμμα, έγγραφα αεροπορικής εταιρείας με στοιχεία και μητρώα υπαλλήλων της, έγγραφα με στοιχεία εισιτηρίων και φάκελος με χειρόγραφες σημειώσεις. Επίσης βρέθηκε και κατασχέθηκε ταυτότητα για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, διαβατήριο για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια και πλαστό διαβατήριο Η.Π.Α., φορητοί ηλεκτρονικού υπολογιστές, τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και μια συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB, κεντρική μονάδα Η/Υ και εκτυπωτής, 13 κινητά τηλέφωνα και πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα – πειστήρια απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια για την περαιτέρω εξέτασή τους. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.  Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Εκβιαστών για να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης της ομάδας, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων δραστών.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…