Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Η Eldorado Gold δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν "κράτος εν κράτει"

Ανοιχτή επίθεση στην Eldorado Gold εξαπολύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις μεταλλωρύχων της στη Χαλκιδική. Το υπουργείο κατηγορεί την εταιρεία ότι ουσιαστικά υποκινεί τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα οι αντιδρώντες στις εργασίες εξόρυξης καταγγέλλουν τη στάση της Αστυνομίας στην περιοχή, υπονοώντας πως "κλείνει το μάτι" στους εργαζόμενους της εταιρείας.

eldorado 0

Ανοιχτή επίθεση στην Eldorado Gold εξαπολύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις μεταλλωρύχων της στη Χαλκιδική. Το υπουργείο κατηγορεί την εταιρεία ότι ουσιαστικά υποκινεί τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα οι αντιδρώντες στις εργασίες εξόρυξης καταγγέλλουν τη στάση της Αστυνομίας στην περιοχή, υπονοώντας πως “κλείνει το μάτι” στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου του Παναγιώτη Λαφαζάνη σημειώνεται: 

«Με αφορμή την κατάληψη δρόμων και τον αποκλεισμό των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών προς μια σειρά πόλεις της Χαλκιδικής από “αγανακτισμένους” υπαλλήλους της Eldorado Gold, καταγγέλλουμε ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, “αξιοποιώντας” τους εργαζόμενους, να δρα ως κράτος εν κράτει και να προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα» και συμπληρώνει ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα».

Τονίζεται ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. «Για το σκοπό αυτό διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα γεγονότα στην περιοχή των Σκουριών κι είχε ζητήσει από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να επέμβει.

Προπυλακισμούς καταγγέλλουν οι αντιδρώντες, κι αδράνεια της Αστυνομίας

Επιθετική διάθεση από τους εργαζόμενους της “Ελληνικός Χρυσός” που έχουν στήσει μπλόκα προς τους διερχόμενους που αναγνώριζαν ως αντιδρώντες στην εξόρυξη χρυσού, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Φορέων & Συλλόγων Σταγείρων- Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού: “Χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο μπλόκο Στρατωνίου υπάλληλοι σταμάτησαν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και ρωτούσαν, με απειλητικές διαθέσεις, αν υπήρχε μέσα σε αυτό κάποιος κάτοικος της Ιερισσού. Σε όλη τη διάρκεια αποκλεισμού του δρόμου, όσοι κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο προπηλακίστηκαν, ενώ δεν έλειψαν και τα χτυπήματα με κλοτσιές και μπουνιές στα οχήματα που αναγνωρίζονταν ως οχήματα αντιδρώντων στην εξόρυξη χρυσού”. Μιλούν μάλιστα για απουσία, αδιαφορία και κατά περιπτώσεις “άριστη συνεργασία” μεταξύ της Αστυνομίας και των εργαζομένων. 

Υπενθυμίζεται πως εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει την Κυριακή φθορές στα αυτοκίνητά τους, για τις οποίες ουσιαστικά “έδειξαν” τους αντιδρώντες.

ΦΩΤΟ: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, eurokinissi

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Γεωργίου

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Ο παθολόγος Δημήτρης Κατσιάνος μίλησε για τον θάνατο της Ντέμης Γεωργίου και το πόσο επικίνδυνο…

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Καταγραφή 25

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Τον μπελά του βρήκε ένας οικοδόμος από την Κρήτη ο οποίος έσωσε τη ζωή 2…

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Πετρούπολη

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια μεταξύ τους

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

InCollage 20240723 140629828

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

«Βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει», τονίζει ο σεισμολόγος, Γ. Παπαδόπουλος