ΚΧ

Κάτια Χάσιου

Ξύπνα Βασίλη!!!

«Μας έκαναν άθελα μας συνεργούς στο έγκλημα. Μας έβαλαν στο ρόλο δημίου να επιλέγουμε αναίσχυντα τον ασθενή που θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο της ΜΕΘ». 

5057399

Εικόνες πρωτοφανούς ντροπής ένδειας και αναξιοπρέπειας, σκηνές που δεν έχουν υπάρξει ούτε στα αυτοσχέδια στρατιωτικά  χειρουργικά αντίσκηνα σε κατάσταση εμπόλεμης ζώνης. Απανθρωπιά, ανηθικότητα και προκλητική αναλγησία. Για εμάς τους υγειονομικούς που με υποχθόνια μαεστρία έγινε μέρος της καθημερινότητας μας, και από κεκτημένη ταχύτητα ίσως δεν αντιληφθήκαμε την εγκληματική μεταχείριση απέναντι μας και κυρίως απέναντι στον ταλαιπωρημένο και απογοητευμένο επανειλημμένως ασθενή.

Γίναμε όλοι θύματα μιας κατάστασης που επιβλήθηκε εν αγνοία μας. Οι φωνές μας δεν είναι δυνατές, και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να επηρεάσουν στο ελάχιστο την ανελαστική πολιτική της κυβέρνησης. Όσο και να συνασπιστήκαμε και να ενωθήκαμε υπό τη σημαία του κοινού καλού, ακόμα δεν μπορέσαμε να γκρεμίσουμε τα απόρθητα τείχη του Μαξίμου.

Ας αφιερώσουμε ένα λεπτό όλοι εμείς που ακόμα τυχεροί μέσα στην ατυχία μας δεν είχαμε την τραγελαφική εμπειρία ενός δικού μας ανθρώπου που χτυπημένος από τον ιό, τα υποκείμενα ίσως νοσήματα και την καταπτοημένη ψυχολογία του, βρέθηκε σε κρεβάτι κλινικής διασωληνομένος (δεν χρειάζεται να εξηγήσω πλέον μιας και όλοι είστε ενήμεροι για την επείγουσα αναγκαιότητα  νοσηλείας των ασθενών αυτών σε κρεβάτι ΜΕΘ). Προσωπικά με πιάνει ιερό μένος.

Ξύπνα Βασίλη!!! Όχι για τυχόν δικό μου συγγενή αλλά πλέον για τον τυχαίο και άγνωστο ασθενή.

Μας έκαναν άθελα μας συνεργούς στο έγκλημα. Μας έβαλαν στο ρόλο δημίου να επιλέγουμε αναίσχυντα τον ασθενή που θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο της ΜΕΘ. 

Νοσοκομεία που ανοιγοκλείνουν και ονομάζονται αναλόγως με τα νούμερα (νούμερα πλήρως αναξιόπιστα καθώς ακόμα δεν έχουν προγραμματιστεί μαζικά τεστ, για ιχνηλάτιση των κρουσμάτων) «νοσοκομεία ειδικά για Covid». Κωμικός όρος που θα ζήλευε και ο Αριστοφάνης. Τι νοσοκομεία για ειδικά για κορoνοιο είναι αυτά; Aφου ΜΕΘ δεν υπάρχουν.

Καταγράφονται καθημερινά παρατήσεις ειδικών και ειδικευμένων, πλέον και διευθυντών, εσωτερικές μεταθέσεις γιατρών που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο (οφθαλμιάτρων, δερματολόγων, γυναικολόγων, νευροχειρουργών κτλ) σε ΤΕΠ η σε εξυπηρέτηση ασθενών με Covid.

Βγήκε προκήρυξη όπως μάθαμε όλοι για πρόσληψη ιδιωτιών στη μάχη της πανδημίας. Απάντησαν πανελλαδικά μόνο 50! Και πολλοί είναι, έρχομαι να σχολιάσω! Τονίζω ξανά, χωρίς εφημερίες και με ανώτερο μισθό. Πως να απαντήσουν περισσότεροι; Αφού θα νιώσουν  την οργή των ριγμένων ξανά νοσοκομειακών γιατρών του δημοσίου, ακόμα και αν οι συνάδελφοι αυτοί κινήθηκαν από ανθρώπινα καθαρά ένστικτα. Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός θέλει να προλάβει τον διχασμό. Ακόμα και αν σε όμως  αυτήν την περίπτωση δριμύτατα τον προωθεί. 

Έγινε εισαγγελική καταγγελία συναδέλφου, αξιόλογου γιατρού του ΑΧΕΠΑ εδώ στη Θεσσαλονίκη που τόλμησε να πει ότι ξεκινούν εφημερίες χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ. Τι θράσος; Γιατί κύριε δεν λέτε ψέματα; Τόσο ανίκανος είστε στους θεατρινισμούς; Τι περιμένεις. Μονοδιάστατοι γιατροί, της θετικής κατεύθυνσης χωρίς ίχνος καλλιτεχνικής φλέβας.

Θυμάμαι το θέατρο που στήθηκε πρόσφατα στο ΣΩΤΗΡΙΑ και ντρέπομαι που εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε τέτοιες «καλλιτεχνικές» ανησυχίες. Πήγε ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του, με τον κύριο Κικίλια και τον υφυπουργό κύριο Κοντοζαμανη. Ποιος είναι ο κύριος Κικιλιας θα με ρωτήσετε. Συγγνώμη που δεν έκανα τις συστάσεις: Yπουργος Υγείας είναι. Άφαντος εδώ και ένα χρόνο αφήνοντας στο πόδι τον τον ειδικό σε στρατιωτικά θέματα κύριο Χαρδαλιά. Με στρατηγικά  ταλέντα και ύφος που θα ζήλευε και ο «στρατάρχης» Παπάγος ,βγήκε με την κατάλληλη περιβολή στην πρώτη γραμμή μαζί με τον κύριο Τσιόρδα (ή απλά Σωτήρη πλέον όπως υπέδειξε ο πρωθυπουργός, άλλο ένα δείγμα αριστείας, αστικής ευγένειας και απόδοσης σεβασμού στον ιατρικό κλάδο) για καθημερινή ενημέρωση  των κρουσμάτων. Που είναι η επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων; Τόσων ειδικά καταρτισμένων στο θέμα των λοιμώξεων και του Covid. Όχι! Αποφασίζομεν και διατάσσομεν την δημόσια εμφάνιση μόνο του κυρίου Τσιόρδα. Δεν ξέρω αν προηγήθηκε ψηφοφορία για την ανάδειξη του (τύπου σταρ Ελλάς των λοιμοξιολόγων) από τους άριστους ανθρώπους του πνεύματος της κυβέρνησης.

Όχι κύριοι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής. Εσείς θα μείνετε στην αφάνεια. Δεν έχετε όλοι υποκριτικό ταλέντο τύπου του θαυμαστού ηθοποιού Λιγνάδη για να βγαίνετε στις τηλεοράσεις. Μείνετε στα βιβλία σας και μην λέτε πολλά. 

Μην πλατειάζω και σας κουράζω. Η παράσταση ολοκληρώθηκε πρόωρα λοιπόν, καθώς μόλις οι κακότροποι γιατροί τόλμησαν να μιλήσουν για τις κλίνες και τις εφημερίες, ο επίσης ταλαντούχος πρωθυπουργός μας έκανε με μαεστρία το νόημα να κλείσουν οι κάμερες. Άντε, δεν φτάνει που σας δείξαμε, θέλετε και να αυτοσχεδιάσετε. Μάλλον είναι λάτρης του βωβού κινηματογράφου ο Πρωθυπουργός. Αμέσως να του το χαλάσετε. Έπρεπε να το έχουμε καταλάβει. Τα πρόσφατα εργατικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν βιαστικά και υπογείως από την Κυβέρνηση, προδίδουν την προτίμηση του στην ταινία «Μοντέρνοι Καιροί», του Τσάρλι Τσάπλιν. 

Μάρτυρες σχολίασαν την παραμονή του κυρίου Κικίλια έξω από τις ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Γιατί άραγε; Φοβήθηκε μην κολλήσει ή έφυγε θιγμένος που οι γιατροί διέκοψαν τη γοητευτική παράσταση; Όπως και να ΄χει, είμαστε απαράδεκτοι, εκτός από μονοδιάστατοι και ατάλαντοι εμείς οι γιατροί. 

Παρών φυσικά και ο αξιοσέβαστος κύριος Κοντοζαμανης που είχε το «θάρρος» να αποκαλύψει ότι φταίνε οι γιατροί που επιλέγουν ασθενείς. Μάρτυρες λένε επίσης ότι οι γιατροί τον κοίταζαν ανερυθρίαστα στα μάτια! Ντροπή συνάδελφοι, λίγη ντροπή. Να σκέφτεστε τις ευθύνες σας πριν ξανασηκώσετε τα μάτια σας. Και  όχι δεν φταίει η έλλειψη ΜΕΘ κ η μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Εσείς φταίτε που επιλέγετε! Γίναμε ενοχλητικοί. Πρέπει να σωπάσουμε επιτέλους. «Carthago delenda est», ήταν η φράση με την οποία τελείωνε κάθε του λόγο στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο ο Κάτων ο Πρεσβύτερος. Με έναν ιστορικό παραλληλισμό και μια παράφραση μπορεί να ειπωθεί σήμερα : «Η αντίδραση των γιατρών πρέπει να συντριβεί».

Όπως είπε κ ο κύριος «καθηγητής» Γεραπετριτης, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους θανάτους. Άσε που γλυτώσαμε εκατομμύρια και δεν πετάξαμε τα λεφτά μας στις ΜΕΘ σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα. Τι σας στείλαμε τόσα χρόνια στην ιατρική; Τίποτα δεν μάθατε.

Παραίτηση επίσης διαμαρτυρίας διευθυντή παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, υποστηρικτή μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος για την άθλια διαχείριση θετικών και μη περιστατικών. Εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή γιατρού στον «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ». Το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στερεύει από οξυγόνο καταγγέλλουν οι γιατροί. 

Γυρνάμε στη Θεσσαλονίκη. Κλειστό και αφημένο στην εγκατάλειψη και τη λεηλασία το ΙΚΑ Παναγιά στη Νέα Κρήνη και το Λοιμωδών στο κέντρο. Το Λοιμωδών! Παρασύρεστε από το όνομα και νομίζετε ότι αυτό έπρεπε να είναι πρώτα ανοιχτό επειδή είναι ειδικό για λοιμώξεις; «Όχι» λέει η κυβέρνηση. 

Ξεσηκώθηκαν οι γιατροί λοιπόν σε συνασπισμό και κινητοποιήσεις. Και μιλάμε για μια φάρα που κλασσικά αντιπροσώπευε τη δεξιά φιλοσοφία. Η ΔΑΠ σε όλες τις ιατρικές σχολές πρωτοστατούσε για όποιον δε γνωρίζει. Άλλη ντροπή; Πώς βγαίνετε στους δρόμους; Τι είστε; Τίποτα αριστεροί; 

Μάλλον θέλουν να ξυπνήσουν τον κύριο Βασίλη Κικίλια να ακούσει τα αιτήματα τους. Τώρα πού θα τον βρούμε θα μου πεις. Ειδικεύεται σε μια τέχνη κλεφτοπόλεμου εδώ και ενάμιση χρόνο. Βγαίνει σπανίως, «χτυπάει» και φεύγει. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται για τον εορτασμό των 200 χρόνων της επανάστασης, αλλά έχω να εκφράσω τον θαυμασμό μου. Ούτε ο Κολοκοτρώνης τέτοια επιτυχία. Απογοητεύτηκα προφανώς που δεν συμπεριλήφθηκε στο πολυσχολιασμένο εξώφυλλο του «ΒΗΜΑGAZINO» ως γέρος του Μοριά και προτιμήθηκε ο Μπάιντεν. Οποία σύγκριση; 

Άλλο στοιχείο: γνωστοί ειδικευόμενοι από λίστες αναμονής περιμένουν τον διορισμό τους. Πριν ο διορισμός των ειδικευόμενων έβγαινε μέσα σε τρεις περίπου εβδομάδες. Τώρα παίρνουν οι καημένοι στο τηλέφωνο και τους λέει το Υπουργείο -όταν το σηκώνουν: θα αργήσει τρεις με τέσσερις μήνες περίπου λόγω πανδημίας. Ναι, καλά διαβάσατε. Λόγω πανδημίας καθυστερούν οι προσλήψεις γιατρών. 

 Και ο νοών νοήτω…..

Δεν ξέρω για εσάς εγώ πάντως ως κινηματογραφόφιλη επηρεασμένη από την ομώνυμη ταινία αφού φώναξα μπας κ ξυπνήσει ο υπουργός και μας ακούσει, ετοιμάζομαι ήδη να ανεβώ στο τραπέζι και να αρχίζω να κακαρίζω ως άλλος Γιώργος Κωνσταντίνου. Δεν  ξέρω αν έχω υποκριτικό ταλέντο, αξίζει πάντως μια προσπάθεια.

*Η Κάτια Χάσιου είναι ειδικευόμενη Καρδιολογίας

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ